PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Który z dotychczasowych prologów najbardziej lubicie?

1. Drużyna pierścienia ( historia pierścieni, Ostatni Sojusz vs Sauron )
2. Niezwykła podróż ( Erebor przed i po ataku Smauga )
3. Powrót króla ( Smeagol vs Deagol )
4. Dwie wieże ( Gandalf vs Balrog )

Z niecierpliwością czekam na dwa ostatnie prologi, bo czuję że mocno namieszają w zestawieniu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Grozę nie groźbę pajacu...

straightlines

Śmiech, a nie smiech, pacanku.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To żeś mi "błąd" wytknął. Nie ma co, "polonisto" zakichany.

straightlines

Równie dobrze mogę to powiedziec o tobie.

ocenił(a) film na 8
obleh

1. Drużyna pierścienia ( historia pierścieni, Ostatni Sojusz vs Sauron )
2. Niezwykła podróż ( Erebor przed i po ataku Smauga )
3. Dwie wieże ( Gandalf vs Balrog )
4. Powrót króla ( Smeagol vs Deagol )

ocenił(a) film na 6
obleh

1. Drużyna Pierścienia
2. Dwie Wieże (zwłaszcza za początkową muzykę i ujęcia z głosami w tle)
3. Nieoczekiwana Podróż
4. Powrót Króla (ostatnie miejsce, ale prolog również świetny, klimatyczny)

użytkownik usunięty
obleh

1. Niezwykła Podróż (Erebor!!!)
2. Drużyna Pierścienia
2. Powrót Króla (nie powiem: "biedny Smeagol", bardziej zgadzam się z postawą Sama, niż Bilba czy Froda)
3. Dwie Wieże

Zgadzam się z kazdym punktem:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Czytając twoje posty odnoszę wrażenie, że trylogia WP w ogóle ci się nie podobała.

Kofwit

Ocenił na 10, a jęczy że wszystko słabe. Albo jest arcydziełem albo nie, ich się nie porównuje.

Kofwit

Trylogia WP jest wspaniała:D Teraz pasuje?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ha ha ha. ;) Może jestem dziwna, ale jakoś mnie to rozbawiło.

ocenił(a) film na 7

Masz rację, z tym że w przypadku Kamilka to jest raczej tragi-komedia. Typ non stop szczeka, że WP to słabizna ale jak słusznie zauważył hr dooku uznał ją za arcydzieło.

straightlines

Sam jestes słabizna, pacanku.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Chyba Bóg cię opuścił ... prolog Dwóch wież jest najlepszy .

ocenił(a) film na 9
obleh

1. Drużyna Pierścienia
2. Niezwykła Podróż
3. Dwie Wieże
4. Powrót Króla

obleh

1. Drużyna Pierścienia
2. Dwie Wieże
3. Hobbit: Niezwykła Podróż
4. Powrót króla

obleh

1.Drużyna Pierścienia
2.O mały puntk za Drużyną jest prolog z Dwóch Wież
3.Na trzecim,ale wciąż dobrym miejscu Powrót Króla
4.A na ostatnim Hobbit,gdyż,jak dla mnie,prolog to nieudana próba "zwładcowania" i mógłby być o wiele lepszy!

Z pozdrowieniami dla kamilxxx09!

ocenił(a) film na 9
obleh

Najbardziej chyba lubię ten z Ereborem, a szczególnie ten fragment jak Bilbo "wprowadza" siebie do tej opowieści i na tym zawsze płacze! Kocham również ten z Drużyny Pierścienia, bo w tedy mam w brzuchu takie uczucie jakie miałam w wieku czterech lub trzech lat podczas mojego pierwszego zetknięcia się z tą historią :)

ocenił(a) film na 9
obleh

1. Drużyna Pierścienia.
2. Niezwykła Podróż - całość jest wspaniała, ale troszkę razi atak Smauga na Dale. Jakoś odstaje troszeczkę od scen z Ereboru moim zdaniem.
3. Dwie Wieże - mocne i krótkie wejście.
4. Powrót Króla - scena Smeagola i Deagola łowiących ryba do mnie średnia, ale już morderstwo i przemiana w Golluma idealne.

Zobaczymy gdzie wpasuje się Bree (prawdopodobnie) :) Na dzień dzisiejszy przeczuwam, że niestety między Dwie Wieże, a Powrót Króla zależy co niebanalnego wymyśli PJ :)

ocenił(a) film na 9
obleh

Drużyna, Hobbit, Dwie wieże i Powrót.

ocenił(a) film na 9
obleh

Mi najbardziej podoba się prolog z Hobbita :)

ocenił(a) film na 9
kasiaaaa

Te z Władcy oczywiście tez mi się podobają, trudno porównywać je ze sobą. Władcę znam na pamięć, a Hobbit jest czymś nowym, więc może dlatego jest dla mnie ciekawszy. Prolog Hobbita podoba mi się też ze względu na Thorina, on jest niesamowitym bohaterem, dla niego idę na drugą część ;)

obleh

1. Drużyna Pierścienia. Najlepsza część to i prolog na pierwszym miejscu. Hitchcock mawiał, że film powinien zaczynać się od trzęsienia ziemi, po czym napięcie ma stale rosnąć.
2. Dwie Wieże. Co z tego, że to tylko scena walki? The Battle of the Maiar to jeden z najmocniejszych kawałków muzycznych w całym soundtracku do trylogii, a walka czarodzieja z demonem w otchłani to "pure Tolkien stuff".
3. Niezwykła podróż. Nie wiem, było ok.
4. Powrót Króla. Niewiele nawet z tego pamiętam, chyba jestem prostakiem jarającym się wybuchami :<

ocenił(a) film na 9
obleh

Dla mnie hobbit 51% drużyna 49%
Kapitalnie pokazali historię krasnoludów !!!

ocenił(a) film na 10
obleh

Widzę, że większość myśli tak jak Ja
1 Drużyna Pierścienia :)
2 Dwie Wieże
3 Niezwykła Podróż
4 Powrót Króla
Ogólnie wszystkie Prologi były SUPER :)

ocenił(a) film na 8
obleh

1.drużyna pierścienia
2.dwie wieże
3 niezwykła podróż
4.powrót króla

dwie wieże chyba dlatego że uwielbiam zgubę durina

ocenił(a) film na 9
obleh

Jak dla mnie prolog z Dwóch Wież jest najlepszy. Możemy zobaczyć, że Gandalf to nie tylko dziadek z różdżką, ale po prostu kapitalny BADASS. Świetna gra płomieni, cieni, mroku - wszystko to aż bije po oczach i daje niezapomniane wrażenia (niedawno byłem na maratonie WP w kinie, to mogłem sobie odświeżyć. Oczywiście prolog z Drużyny też miażdży, ale w mojej opinii już nieco mniej. Trzecie miejsce ma Niespodziewana Podróż, ostatnie przypadło Powrotowi Króla. Jeżeli prawdziwe sa pogłoski o prologu w Bree w TDOS, to klimatycznie będzie prawdopodobnie zbliżone własnie do prologu z Powrotu Króla ;)

obleh

1. Drużyna
2. Podróż
3. Powrót króla
4. Pustkowie
5. Dwie wieże

obleh

Jak się podobał prolog?. Jakieś zmiany w rankingach?

obleh

1. Drużyna Pierścienia
2. Dwie Wieże
3. Pustkowie Smauga
4. Niezwykła Podróż
5. Powrót Króla

ocenił(a) film na 9
obleh

zdecdowanie najlepszy prolog jest w Drużynie Pierścienia. nigdy nie zapomnę głosu Galadrieli w ciemnościach sali kinowej.

ocenił(a) film na 9
obleh

1. Dwie Wieże
Mocny, konkretny wstęp.
2. Niezwykła Podróż
Z każdym seansem coraz bardziej go doceniam. Świetnie było zobaczyć królestwo krasnoludów.
3. Drużyna Pierścienia
Od tego się zaczęło. Idealne przedstawienie z Śródziemiem.
4. Pustkowie Smauga
Trochę nostalgiczne, kameralne intro. Bardzo miła odmiana po poprzednich.
5. Powrót Króla
A tego prologu po prostu nie lubię.

A jakie macie pomysły na "Tam i z powrotem"? Może analogicznie do Powrotu, gdzie zobaczyliśmy historię Golluma w tym zobaczymy Smauga? Wydaje mi się, że będzie to fajnie współgrało z jego atakiem na miasto.

MatiZ_3

Tak, młodość Smauga na Zwiędłych Wrzosowiskach brzmi ciekawie. Już wtedy interesował się smakiem krasnoludów.

MatiZ_3

Jako następny prolog chciałbym przybycie Saurona do Dol Guldur.

ocenił(a) film na 7
MatiZ_3

Smaug w prologu. To by było super! Albo jakoś ogólnie o smokach. Chociaż twórcy raczej nie mają praw do innych niż Smaug. Ja w sumie nie mam pomysłów co by mogło byc w prologu 3. cz. Może spotkanie Thorina z krasnoludami, o którym była mowa w AUJ? Po prologach do LOTRa i "Hobbita" można się w sumie wszystkiego spodziewac.

ocenił(a) film na 7
obleh

1. Drużyna Pierścienia - jedne z najbardziej widowiskowych i klimatycznych scen w LOTR (ba! w historii kina!), świetne wprowadzenie w fabułę filmów
2. Dwie Wieże - zaskakujący i widowiskowy prolog, piękne góry
3. Powrót Króla - fajnie pokazane jak Pierścień omamił Smeagola i przemiana hobbita w Golluma, klimatyczna muzyka
4. Pustkowie Smauga - kameralny, klimatyczny prolog, fajnie powrócic do Bree i ponownie zobaczyc PJa chrupiącego marchewkę. Tutaj się zastanawiałem, czy dac po TTT, to dałem jako pierwszy prolog z filmu, który bardziej mi się podobał ;-)
5. Niezwykła podróż - nie, żeby był zły, ani jakoś wyraźnie gorszy, bo też zrobił duże wrażenie. Jednak tutaj trochę razi woskowa twarz Bilba i nieco plastikowy Erebor. Do tego mam wrażenie, że to wszystko jest zbyt monumentalne. Może też jest tak, że od początku byłem trochę negatywnie do filmu nastawiony, co nie pozwalało mi się w pełni cieszyc.
Jednak ogólnie, mimo że prologi się dosyc bardzo różnią między sobą, są mniej więcej równe. W "Hobbitach" to jedna z rzeczy, która utrzymała poziom LOTRa.

ocenił(a) film na 9
obleh

1. Drużyna Pierścienia - niesamowicie klimatyczny wstęp, który za każdym razem powoduje, że mam dreszcze - majstersztyk!
2. Dwie Wieże - jakoś tak robi na mnie wrażenie przypomnienie spektakularnej walki Gandalfa i Balroga... i ten moment nagłego przebudzenia Froda...
3. Niezwykła Podróż - Erebor zapiera dech w piersiach, więc ta scena zachwyciła mnie od pierwszej chwili
4. Powrót Króla - interesująca i mroczna historia
5. Pustkowie Smauga - może z czasem bardziej przekonam się do tego prologu - póki co, niezbyt zapadł mi w pamięć

ocenił(a) film na 6
obleh

1. Drużyna Pierścienia
2. Niezwykła podróż
3. Dwie wieże
4, Powrót króla
5. Pustkowie Smauga

obleh

1. Drużyna
2. Nieoczekiwana Podróż
3. Powrót Króla
4. Pustkowie