PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

1) Po pierwsze, niesamowity fragment z High Fells - klimatem przypomina scenę Radagasta z
Dol Guldur. Ciarki na plecach.

2) niesamowite wizualizacje - na razie w postaci ilustracji - wnętrz siedziby Thranduila (takie
połączenie Lothlorien i Rivendell) a także Mirkwood.

3) świetnie zapowiadają się sceny z udziałem Master of Lake Town - te migawki, które
zobaczyłem skojarzyły mi się z Theodenem oraz jego sługą Grimą (przy czym tutaj klimat
będzie bardziej sarkastyczny jak mniemam no i kontekst jest oczywiście inny)

4) wydaje się, że Smaug będzie przypominał T-Rexa ze skrzydłami

5) ma być więcej Necromancera

6) świetnie zapowiadają się sceny z udziałem Thranduila oraz Barda, który nie ma być do
końca jednoznaczną postacią - wg tego co mówił PJ

7) Trailer dopiero w wakacje.

Ogólnie spodziewam się jeszcze ciekawszego filmu niż pierwsza część ze względu na
pojawienie się większej liczby wątków (tak jak w Dwóch Wieżach), choć klimat myślę będzie
podobny

użytkownik usunięty
zentaur

W zupełności się zgadzam. Koncepty Pałacu Thranduila i jego podziemi są genialne. Fajnie to ujął PJ że są całkowicie różne, przeciwstawne przyjaznemu Rivendell. Mroczna Puszcza fragment na który czekam chyba najbardziej też jest na koncepcie ukazany świetnie. Duszny, ciężki i ciemny las, gdzie na każdym kroku ciężko znaleźć ścieżkę i choć niewielki powiew chłodnego wiatru. Thranduil jak już wcześniej pisałem może być absolutną "gwiazdą" tego filmu. Z tego co ukazano aktor gra genialnie. No i oczywiście większa rola Nekromanty. Z tego co zaprezentowano podejrzewam że film będzie jednak bardziej mroczniejszy i klimat trochę cięższy. Scena w High Fells to pokazuje. Więcej Dol Guldur i Nekromanty więc pewnie więcej mrocznej siły na ekranie i przez to chociażby w większych fragmentach film będzie mroczniejszy niż 1 część.

Pewnie masz racje. Atmosfera może gęstnieć, choć nadal spodziewam się humoru (pewnie proporcje jednak będą inne).

Thranduil - pełna zgoda. Już sama charakteryzacja robi wrażenie. Z pewnością będzie to silna osobowość w filmie.

użytkownik usunięty
zentaur

Humor na pewno będzie. Dalej grupa 13 krasnoludów wędruje więc możemy się tego spodziewać. Zarządca miasta jest już ukazany trochę w groteskowy sposób.Sceny z nim będą pewnie zabawne. Będzie balans w filmie jak w 1 części. Ale może być już znacznie więcej scen mroczniejszych niż w początku trylogii.

Czego by nie było przyjdzie banda trolli i powie że hobbit to syf i nuda. Ja nie wiem oni się na bajkach nie wychowywali czy jak? Zdają mi się maszynami bez krzty serca ani odrobiny dziecka. Bez tego dorosły nigdy w pełni nie oceni bajki, którą Hobbit mimo wszystko jest.

ocenił(a) film na 7
zentaur

Mógłbyś podrzucić linka do filmiku, gdzie jest high fells? Najlepiej by było z całym tym przedsięwzięciem :D

Baginzys

Ktoś już podawał linka do dailymotion. Jest w wątku niżej.

P.s. No chyba, że już nie działa. No to ja nie mam niestety. Ja oglądałem na oficjalnej stronie na żywo.

ocenił(a) film na 7
zentaur

Wpisałem szukajce na dailymotion i znalazłem. Nie wiem czemu ten link co był w temacie nie działał.

zentaur

Zdecydowanie 2 część będzie mroczniejsza.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Pierwszy raz się z Tobą zgodzę.

Baginzys

Mam nadzieję że nie ostatni:D

ocenił(a) film na 9
zentaur

Liczę, że dwójka będzie przesycona mrokiem i grozą. Nie tylko pająki w Mrocznej Puszczy, ale przede wszystkim śledztwo Gandalfa. Swoją drogą zastanawiam się, czy bitwa o Dol Guldur czeka nas teraz, czy dopiero w części trzeciej...

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Wydaje mi się, że bitwę pokażą w 3 części, w 2, chyba by się nie zmieścili w czasie. Wprawdzie „Hobbit” taka krótka książka, a w trzygodzinnym filmie akcja nie szła szybko. Władca to trzy książki i trzy filmy, Hobbit jedna i trzy filmy, muszą więc to jakoś rozdrobnić.

ocenił(a) film na 9
sandrasakaszfil

Z drugiej strony wtedy trzeba by zrobić dwie bitwy w trójce. I tą o Dol Guldur i tą pod Samotną Górą. Jestem bardzo ciekaw rozwiązania :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Poczekamy zobaczymy. Czekanie mi działa na nerwy, szkoda, że wcześniej nie puszczą tej drugiej części.

ocenił(a) film na 9
sandrasakaszfil

Ano,. ciut oczekiwania i komercji być musi ;)

Marvolo666

Teraz na pewno.

Marvolo666

Dol Guldur nie będzie w 3 części bo Gandalf musiałby się rozdwoić.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Też tak uważam. Zresztą PJ dał wskazówkę, że Nekromanta ma znaczniejszą rolę w 2 części. Więc raczej na pewno Dol Guldur i wszystko z nim związane może być nawet najważniejszym wątkiem 2 części.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Niekoniecznie rozdwoić. Przecież przybył na Bitwę Pięciu Armii już PO zwycięstwie w Dol Guldur. Jedno miejsce po drugim po prostu.

Marvolo666

Moim zdaniem Dol Guldur będzie w 2 części. Mówił o tym PJ w jednym z wywiadów, zapytany czego możemy się spodziewać w drugim filmie.

Bitwa 5 Armii moim zdaniem będzie w 3 części - zdziwiłbym się gdyby było inaczej.

ocenił(a) film na 9
zentaur

Co do umiejscowienia Bitwy Pięciu Armii nie mam żadnych wątpliwości. To musi być w trójce. Zastanawiam się tylko nas słowami Petera. Powiedział, że w dwójce będzie WIĘCEJ Nekromanty. Nie powiedział, że w dwójce nastąpi rozwiązanie jego kwestii. Więc mam wątpliwości, czy dwójka będzie ostateczną walką z Czarnoksiężnikiem. Tyle z mojej strony :)

użytkownik usunięty
Marvolo666

Podejrzewam że ostateczną pewnie nie. Jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić) PJ powiedział że chciałby aby Nekromanta odegrał pewną rolę w Bitwie Pięciu Armii. Cóż, ciężko gdybać nie mając żadnych konkretnych informacji o tym wątku w filmie. Czy rok temu ktoś z nas myślałby że Nazgule będą pochowane w grobowcach (co nie miało miejsca według Tolkiena). Myślę ze PJ nie raz nas jeszcze zaskoczy w fabule, oczywiście pozytywnie :)

Ten co podkłada głos pod Smauga mówił własnie że Nekromata pojawi się też w Bitwie 5 armii.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

O właśnie, czyli mnie pamięć nie myliła :) Kluczowe jest to jaki pomysł ma PJ na to co będzie się działo z Sauronem się po wypędzeniu go z Dol Guldur. Jeżeli wypędzenie (oblężenie Dol Guldur) będzie w 2 części (też tak myślę) to Nekromanta będzie mógł odegrać swoją rolę w Bitwie Pięciu Armii.

No własnie.

ocenił(a) film na 9
zentaur

To że bitwa będzie w 3 części to oczywiste,przecież były linki podawane niecały miesiąc temu o tym że bitwa dopiero jest kręcona.Bitwie właśnie będzie poświęcona znaczna część 3 części,bitwa będzie bardzo rozbudowana : )

kacperowski20

A ja myślę że bitwa jest już zrobiona bo musiała być zrobiona do lipca 2012. Peter wtedy jeszcze nie wiedział że będzie robić 3 części więc musiał zrobic bitwę. ja myślę że w maju będą kręcone sceny do pomostu między Hobbitem a WP jeśli takowy będzie.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=933081 To info o tym że bitwa była nie dawno kręcona : )

kacperowski20

Peter chce pewnie zrobić niespodzianke i kłamał.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Bitwa na pewno w jakiejś części była nakręcona. Ale z tego co PJ mówił już parę miesięcy wcześniej niż ogłoszono ekipa pracowała już tak jakby miała kręcić trylogię dlatego w pierwszej kolejności chodziło o to żeby dokręcić wszystkie sceny jedynki i dwójki. Na te 2,5 miesiąca zostawiono materiał z trójki. A co do pomostu to nie sądzę że takowy będzie. Pewnie w jednej z ostatnich scen zobaczymy ponownie starego Bilba i być może ponownie Froda ale to chyba tylko tyle. Ja bym chciał żeby na końcu pokazano powrót Saurona do Mordoru. Taka fajna zapowiedź odbudowującej się potęgi Saurona.

No a co twoim zdaniem będzie w 3 cześci? Czy sprawa arcyklejnotu i Bitwa 5 armii to nie za mało jak na 2,5 h filmu?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Szczerze to ja sam mam mętlik w głowie. Ciężko stwierdzić dokładnie co będzie. Na pewno bitwa zostanie ukazana w wersji o wiele bardziej rozszerzonej niż to ma miejsce w książce. Do tego dojdzie wątek Nekromanty. Nie wiemy gdzie zakończy się druga część a więc czy w 3 zobaczymy Smauga czy już nie.A mówiąc o pomoście co masz na myśli? Co mogliby pokazać?

Sam nie wiem. No raczej to co działo się między Hobbitem a WP przez te 60 lat.

ocenił(a) film na 10

Myślę że do trójki wrzucą też śmierć Smauga przygotowania do bitwy sceny z żelaznych wzgórz i Dainem. Potem bitwa trwająca godzinę lub więcej i powrót. Tak w sumie większa cześć wątku ze Smaugiem mogła by być przeniesiona do 3. W 2 jest już dużo rzeczy: Beorn, MIrkwood i Thrandiul, lake town oraz Dol guldur.

użytkownik usunięty
adrian229

No i pewnie kolega ma rację. Jest bardzo dużo wątków w 2 części, które są w książce plus Dol Guldur i "wyprawy" Gandalfa. Więc na trzecią i tak zostanie jeszcze kawał materiału. No ale to tylko na razie gdybanie. Po zwiastunie "Pustkowia Smauga" powinniśmy być już mądrzejsi.

użytkownik usunięty
adrian229

Co do Smauga to popieram twoje zdanie. Smok jest bardzo ważną postacią trylogii i trudno żeby go nie było w ostatniej części.

ocenił(a) film na 10

Tak Smaug raczej będzie w 3 części. Ja myślę że zginie dopiero w 3 części. Bo w końcu jaki jest lepszy sposób na zakończenie filmu jak trzymający w napięciu moment wylotu Smauga na Esgaroth.

adrian229

Na imdb w 3 części Smaug w ogóle nie jest wymieniony. Może to być tymczasowy błąd, ale kto wie...

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

To na pewno tym czasowy błąd.

Marvolo666

Raczej nie. Był przecież w obozie ludzi i elfów. Dol Guldur na pewno będzie w 2

zentaur

Władca Esgaroth zapowiada się genialnie wprost. Chyba będzie to jedna z najlepiej zagranych postaci w trylogii Hobbita.
Tauriel zjawiskowa.

zentaur

Zaraz, mam pytanie, rozprawiacie tu o jakimś Nekromancie, choć przeczytawszy książkę nie pamiętam takiej postaci. Moglibyście trochę mnie uświadomić w tym temacie?

radosz99

Nekromanta to Sauron.

kamilxxx09

Sauron w hobbicie? Coś mi tu nie gra

ocenił(a) film na 8
radosz99

Budzi się dopiero "do życia" o ile można tak to nazwać. W scenie z wizytą Radagasta w Dol Guldur widzimy jego niematerialną postać. Przyjął takie imię dla niepoznaki, by w spokoju odzyskiwać siły

katedra

Myślałem że chodzi o Czarnoksiężnika z Angmaru, a to Sauron

ocenił(a) film na 6
radosz99

Cz. z Angmaru pojawia się chwile wcześniej...

ocenił(a) film na 8
radosz99

To dwie różne osoby

radosz99

Oglądałes film?

kamilxxx09

Do 1:49