1) Po pierwsze, niesamowity fragment z High Fells - klimatem przypomina scenę Radagasta z
Dol Guldur. Ciarki na plecach.
2) niesamowite wizualizacje - na razie w postaci ilustracji - wnętrz siedziby Thranduila (takie
połączenie Lothlorien i Rivendell) a także Mirkwood.
3) świetnie zapowiadają się sceny z udziałem Master of Lake Town - te migawki, które
zobaczyłem skojarzyły mi się z Theodenem oraz jego sługą Grimą (przy czym tutaj klimat
będzie bardziej sarkastyczny jak mniemam no i kontekst jest oczywiście inny)
4) wydaje się, że Smaug będzie przypominał T-Rexa ze skrzydłami
5) ma być więcej Necromancera
6) świetnie zapowiadają się sceny z udziałem Thranduila oraz Barda, który nie ma być do
końca jednoznaczną postacią - wg tego co mówił PJ
7) Trailer dopiero w wakacje.
Ogólnie spodziewam się jeszcze ciekawszego filmu niż pierwsza część ze względu na
pojawienie się większej liczby wątków (tak jak w Dwóch Wieżach), choć klimat myślę będzie
podobny
Nekromanta to wspomniany w książce Czarnoksiężnik. Pojawia się on w scenie z Radagastem w Dol Guldur. Biała zjawa to był Czarnoksiężnik z Angmaru a czarna w tle tunelu to był sam Sauron inaczej nazywany Nekromantą.
"Czarnoksiężnik" to bardzo miękka nazwa w polskim tłumaczeniu i nawet w filmie wspomniane jest o przyzywających umarłych, coś w tym stylu mówił Radagast. Powiedzmy Czarnoksiężnik wiadomo np."...z Angmaru", a Nekromanta używa złych czarów do eksperymentowania nad ciałami i to bardziej pasuje.