PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 327217
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

jak myslicie. Czy na nastepnej gali AAF Hobbit 2 ma jakies szanse na nagrode? Wg mnie tak, efekty specjalne sa duzo lepsze niz w 1 czesci, scenariusz ten interesujacy. Jakie jest Wasze zdanie w tj kwestii? Jestem fanem Tolkiena i dla mnie to jest arcydzielo, chcialbym uslyszec cos od innych uzytkownikow Filwebu ;)

nazgul789lotr

Może za kostiumy, dźwięk, montaż... te sprawy, ale zdecydowanie nie za charakteryzację i scenariusz.

hr_dooku

Aktorstwo było świetne.

ocenił(a) film na 5
donmaslanoz14

Ale nie na poziomie Oscara.

użytkownik usunięty
donmaslanoz14

Za aktorstwo obstawiam obsade American Hustle lub Zniewolonego lub Grawitacja, gdzie krytycy są bardzo zadowoleni z roli Sandry Bullock

ocenił(a) film na 7

Ja kibicuję Di Caprio. Świetna rola w Wolf of Wallstreet!

użytkownik usunięty
straightlines

Właśnie mam zamiar iść do kina. Di Caprio byl swietny juz w Django a niestety Oscara nie dostal :/

ocenił(a) film na 7

DiCaprio to był świetny już w Chłopięcym Świecie:D

użytkownik usunięty
straightlines

Niestety nie ogladalem, ale moze kiedys obejrze :)

hr_dooku

Ani nie za efekty.

hr_dooku

No, efekty byly naprawde nie najlepsze.

ocenił(a) film na 6
nazgul789lotr

Moim zdaniem szanse są zerowe. Za efekty pierwszy z brzegu przykład - Grawitacja, bije pod każdym względem film animowany jakim jest Hobbit. Nie zrozumcie mnie źle. Hobbit to wciąż dobry film, jednak na próżno szukać w nim czegoś, czego jeszcze nie widzieliśmy w LOTR. Ledwie inna historia, którą większość i tak z nas pewnie zna (o ile czytało się lektury szkolne:).

raphriel

Grawitacja to film o waskiej kategorii. Nadaje się do obejrzenia co najwyżej raz.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Grawitacja jest niesamowita, efekty przebijają Hobbita :)

Dobry żart:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To nie był żart. Efekty w Gravity to arcydzieło, do którego Pustkowie nie ma podskoku.

straightlines

haha dobre :D Ostatni raz usmiałem się tak... wczoraj z twojego bzdurnego gadania :D

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Śmiej się śmiej trollu:D

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

"Żartem jest twój avatar."
Ale się dowartościowałem. He he he he. Pocisnąłem Cię jak prawdziwy mistrz.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Niestety nie

kamilxxx09

Efektami Hobbita przebija na bank.

hr_dooku

Nawet za 100 lat nie przebije.

kamilxxx09

Już przebił. Efekty w filmach idą wzwyż, a w Hobbicie zostały na poziomie Avatara z 2009 r, na pewno przełomowe nie są. Za 100 lat ludzie będą efekty w Avatarze i Hobbicie uważali za kiczowate - niesmutna prawda.

hr_dooku

Nie musza być przełomowe. Ale spokojnie dorównują tym najlepszym w dzisiejszych czasach.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

Racja panie Dooku:)

ocenił(a) film na 1
nazgul789lotr

nikt na powaznie nie bierze taka papke dla gawiedzi pozba wionej smaku

nazgul789lotr

Nie ma co się nastawiać, poza tym Oscar jest marnym miernikiem i przekłada się tylko na kasę dla producentów i popisywanie strojami na gali :)
LOTR pozgarniał nagrody "techniczne" i w pełni na nie zasłużył. Na tyle mogła Akademia ustąpić w tym "niepoważnym" dla nich filmie. Ale już nie doceniła aktorstwa, które było na naprawdę wysokim poziomie u co po niektórych.

Hobbit ma wątpliwe szanse na Oscary, co zostało dobitnie pokazane podczas poprzednich rozdań, gdzie detaliczna i co najważniejsze długotrwała charakteryzacja krasnoludów przegrała z upaćkanymi błotem i rozczochranymi Nędznikami, a orki, gobliny, Erebor i Sebastian przegrały z tygrysem. No ale Nędznicy i Życie Pi są ajwaj poważne (choć infantylne i głupie), a Hobbit to bajeczka, wiesz.

emo_waitress

jeż Sebastian strażnik lasu ! bójcie się !

ocenił(a) film na 6
nazgul789lotr

Za co na pewno nie dostanie, za efekty bo Grawitacja, za scenariusz bo 12 Years Slave, aktorsko przeciętnie więc nominacji nie będzie żadnej, za muzykę nie bo po prostu nie urywa 4 liter, może za jakiś montaż dźwięku aczkolwiek jest Grawitacja która technicznie miażdży wszystkie tegoroczne produkcje. W zasadzie Hobbit dostanie może ze 4 nominacje techniczne ale raczej żadnej nie wygra. Generalnie nie zasługuje na żadnego oscara bo po prostu jest gorszą wersją Władcy Pierścieni a skoro gorszą to za co statuetki ?

użytkownik usunięty
nazgul789lotr

Za efekty nie dostanie, zakładam Grawitacje ;) Za muzyke obstawiam Kraine Lodu

Ale moim zdaniem żadnego Oscara w tym roku nie dostanie

użytkownik usunięty

+ Film ubiegające się o nominacje w kategorii charakteryzacja:

"American Hustle"
"Dallas Buyers Club"
"Hansel i Gretel: Łowcy czarownic"
"Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia"
"Jackass: Bezwstydny dziadek"
"Jeździec znikąd"
"Wielki Gatsby"

Tutaj oczywiście Igrzyska powinny wygrać :)

użytkownik usunięty
transformers567_fw

Oczywiscie trzymam za nie kciuki :)

Trzymam za piosenke Atlas :D

ocenił(a) film na 7

Polecam zatem oglądnąć Dallas Buyers Club Hansel I Gretel. A wtedy może zmienisz zdanie:)

straightlines

Tego pierwszego nie oglądałem ale akurat Hansel i Gretel bo dość średni i niedopracowany film.

kamilxxx09

jak pierwsza część hobbita ...

lolmiki

Jak Oz wielki i potęzny gdzie efekty były sztuczne jak plastikowa Barbie.

kamilxxx09

szanuję twoją opinie

lolmiki

To nie zadna opinia. To fakt.

kamilxxx09

fakty to ty masz o 19 w tvn !

lolmiki

To oglądaj. Mnie polityka nie interesuje.

kamilxxx09

Faktem to może być np. to, że krzesło służy do siedzenia, a nie, że jakiś film jest arcydziełem, czy że serniki są dobre, bo to kwestia gustu i o tym można wyrazić tylko opinię.

hr_dooku

Ok, ale mówienie, że film jest okropny czy kłamstwa dotyczace niektórych błedów to już nie sa opinie.

ocenił(a) film na 6

I wygra American Hustle, żeby nadrobić nagrodę dla najlepszego filmu, którą pewnie zgarnie 12 years :P

Wy się sprzeczacie co lepsze Grawitacja czy Hobbit - Ani jedno ani drugie nic porządnego sobą nie reprezentuje.Taka prawda. Grawitacja ,ma owszem bardzo realistyczne efekty,ale fabuła jest pusta jak dzwon,Cuaron niczym nie zaskoczył,wszystko odgrzewane w tej historii.Nawet na sam koniec nie pokazał nic innowacyjnego.Ale powiedzmy 7/10 za stronę techniczną można dać.Inaczej ma się Hobbit.Pierwsza część to po prostu gniot- durne sceny,miejscami brzydkie i tandetne efekty i straszne dłużyzny. Aż szok że jedynka miała aż 3 nominacje do oscara. Dwójka jest już lepsza,przedewszystkim mniej dłużyzn,prawie w ogóle głupich scen (ufff jak dobrze że tym razem Gobliny nie śpiewały,a trole nie gotowały i nie smarkały w husteczki,Pan Jackson najwyraźniej zrozumiał jak bardzo się ośmiesza).Ale wciąż do poziomu Lotra i King Konga,daleka droga.Za efekty będzie nominacja i.......tyle . Największym minusem Hobbita jest za duża komputerowość,która razi,bo efekty nie są zachwycające,tylko miejsami żenujące. Ale wykonanie np. Smauga imponuje.

użytkownik usunięty
transformers567_fw

Akurat pisalem o efektach, gdzie Grawitacja przycmiewa Hobbita.

ocenił(a) film na 6
transformers567_fw

Ty tu pitu pitu, a my wyłącznie mówimy o kwestii efektów specjalnych między dwoma filmami, gdyż wiadomo że oba filmy nie są w żaden sposób wybitne pod względem scenariusza.

nazgul789lotr

Na pewno ma szanse na oscary w kategoriach technicznych:
- efekty specjalne ( w 3D są wręcz genialne )
- scenografia
- kostiumy
- charakteryzacja
- dźwięk
- montaż dźwięku
- zdjęcia

użytkownik usunięty
obleh

+ Film ubiegające się o nominacje w kategorii charakteryzacja:

"American Hustle"
"Dallas Buyers Club"
"Hansel i Gretel: Łowcy czarownic"