PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327690
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Sauron

ocenił(a) film na 8

Jak wam się podobał Sauron? Moim zdaniem był świetny, tylko trochę dziwnie wyglądało te zbliżenia na
niego :) I dziwię się, że chociaż Gandalf powiedział Radagastowi, że Nazgule odpowiadają tylko przed
jednym panem, to był taki zdziwiony, kiedy Sauron mu się ukazał. I po co samemu tam lazł, żeby dać się
zamknąć w jakiejś klatce? No i gdzie były Nazgule?

Aizentea

Zremisowaliby.. przynajmniej Gandałf Biały, a nie Szary, tak jak jest to opisane w "Dwóch Wieżach", kiedy Gandalf po pojedynku z Balrogiem pojedynkował się siłą woli z Sauronem. Pisał, że kosztowało go to sporo siły, ale udało mu się odciągnąć spojrzenie Oka od Pierścienia.

ocenił(a) film na 9
Aizentea

Gandalf określany jest jako najmądrzejszy spośród Majarów. Kto wie, może ta mądrość dotyczy także korzystania z mocy magicznych (umiejętnie, ostrożnie i bardzo celnie). Sauron został wypaczony przez Melkora i z pewnością zła wola dodaje mu siły. Ale pojedynek Gandalfa bez ograniczeń i Saurona bez Pierścienia byłby trudny do rozstrzygnięcia. Mądrość kontra niepohamowana furia.

Marvolo666

Niepohamowana furia kojarzy mi się raczej z Morgothem. Niby knuł tam jakieś intrygi, ale najchętniej załatwiałby wszystko wysyłając na wrogów kolejne fale balrogów i smoków.
Z kolei Sauron skutecznie mamił wszystkich łącznie z Eonwem swoją piękną postacią, poświęcił kilkaset lat na podstęp z pierścieniami, a na końcu używając swojej przebiegłości skasował supermocarstwo Numenoru. "Przewrotny w swej mądrości, okrutny w swej sile."

Co do porównywania czystej mocy Tolkien w którymś ze swoich listów pisał, że Sauron był o wiele potężniejszym majarem niż ci, którzy zostali wysłani jako Istari. Sam Olorin początkowo nie chciał wyruszyć do Śródziemia, bo lękał się Nieprzyjaciela.

Z drugiej strony został pokonany przez nie znowu tak super potężnego Elendila i GilGalada (tak, u Tolkiena Sauron poległ w pojedynku z tą dwójką, Isildur zdobył Pierścień na dogorywającym półtrupie). Więc różnie to bywa.

Marvolo666

Super post :)

Też nie wiem, kto by wygrał. Myślę, że póki Gandalf walczył po właściwej stronie nie było mu dane przegrać, bo miał za sobą cały Valinor. Gdyby Sauron miał Pierścień, pewnie pokonałby Gandalfa, ale jego duch by przetrwał.

natadragon

Co do nazguli to co sądzicie o scenie w High Fells?. Jak Radagast tam się nagle znalazł?

ocenił(a) film na 6
obleh

Scena super. Te ujęcia jak Gandalf wchodzi do środka ;) Muzyka też niczego sobie. Tylko troche... krótko.

obleh

Zamienił się w ptaka albo użył zakazanej techniki "gwałciciela zza krzaka".

ocenił(a) film na 7
obleh

Czy to ty pisałeś o tym że nakrecili jakies dodatkowe sceny w High Fells?

straightlines

Zdaje się, że było kiedyś jakieś zdjęcie jak Gandalf z Radagastem stoją nad grobem, ale dokładnie nie pamiętam. Co do Radagasta, to czy nie on był tym nietoperzem, którego przestraszył się Gandalf?

ocenił(a) film na 7
obleh

To teraz mi newsa sprzedales. Nie pamietam tego zupelnie:)

ocenił(a) film na 8
natadragon

I co Gandalf powie, gdy Bilbo zapyta, czemu nie było go, gdy wyruszyli na smoka?
- hmpf... Bilbo, powiedzmy, że coś mnie zatrzymało...

natadragon

Ooo nie. To będzie taka gadka:
BILBO: Gandalf powrócił! Smaug uciekł! Gdzie żeś był Gandalfie, gdy cię nie było?!
GANDALF: W dupie u pani Malinowskiej! Bilbo, nie gęgaj, bo trzeba iść spać, żeby rano wstać.

natadragon

Haha, od razu widzę tę scenę z "Drużyny" :)

ocenił(a) film na 8
latelamb

mam nadzieję, że nie będzie znowu orłów, nie? Musi być jakiś limit, tego skilla można użyć tylko raz na każdy film, a jeszcze bPA! Poza tym wydaje mi się, że ekipa 2x Noldor + ring i 2x Maiar vs 1x Maiar - ring jest lepsza :)