Kogo wolicie?
Ja osobiście wolę Smauga. Jest potężniejszy, bardziej inteligentny i lepiej prezentuje się jesli
chodzi o wygląd.
Wiesz, takim gdybaniem to możesz nawet dojść do wniosku, że jeden z Balrogów obmyślił teorię względności, ale Tolkien o tym nie wspomniał :P.
Balrogowie byli Majarami. Zapewne znali mowę. Poza ty w Morri troll nie gadał to oznacza że w ogóle nie gadał. A orły?? Nie gadały u Jacksona czyli...co niemowy były?
Nie twierdzę, że nie znali mowy, irytuje mnie tylko gdybajne pierd*lolo Klocucha.
Nieprawda. W Sillmarillionie Gothmog, wódz Balrogów, szydził z pokonanego przeciwnika (chyba Hurina). Więc umiał mówić :)
Nie zamierzam dyskutować z kimś, kto lepiej pamięta Silmarillion :). Kłaniam się w pas i przepraszam za wprowadzenie w błąd niektórych osób :).
Barlog wykonany dzisiaj wyglądałby nieziemsko, ale to wciąż diabełek i bardziej podoba mi się od Smauga, mimo że może gorzej prezentuje się na ekranie i nic nie mówi.
Nawet nie patrząc na film balrogi to moje ulubione istoty fantastyczne.a tak wogóle to balrog jest groźniejszy od smauga
Odpowiem na tę twoją prowokację. Tak się składa, ze Smaug to najgorsza z plag Śródziemia w tamtych czasach. Nawet Sauron był wówczas słabszy.
Tylko, że Saurona nie zabije żadna strzała. Barloga natomiast tylko istota level wyższa od niego, czyli żaden człowiek czy krasnolud.
A i tak gandalf poległ
Chociaż elf może zabic balroga glofindel pokonał gothmoga samemu ginąc
Jak widzisz nie wpisałem Elf.
Jednak w odniesieniu do schyłku 3 ery żaden człowiek nie da rady Barlogowi.
W odniesieniu do schyłku 3 ery tak ale w 1 erze taki hurin to wybił ich kilka w bitwie niezliczonych łez
Dokładnie Balrog to Ainur w ciele ognistego demona byt dużo potężniejszy niż marny śmiertelnik pokonać go mógło tylko istnienie ...jemu równe , bo nawet Glorfindel ..zginął w walcem z Gothmogiem ....
Przywódca balrogów zginął od najzwyczajniejszego szpikulca wbitego w pierś. Tak więc nie chrzań :P.
Należy dodać, że filmowy balrog różni się od książkowego. Książkowy był wzrostu człowieka.
To akurat dobra zagrywka ze strony Tolkiena, typowa dla trylogii czy dłuższych cykli.
Dawne elfy może i pokonałyby balroga, ale te z III ery już nie. Były cieniem dawnej potęgi. A poza tym majara jako tako chyba nie da się zabić :P
Sauron nie byl wtedy slabszy
To że krasnoludy mówiły tak o smaugu nic nie znaczy gdyz nie wiedzieli oni ze sauron powrócił
A co do balroga podejrzewam ze byl silniejszy gdyz gandalf chcial pomuc pokonac smoka wiec sie tak go nie bal a balrog go przerażal
Balrog to Majar, Smaug to zwierzę (co prawda stworzone przez Morgotha, ale czy jakikolwiek jego twór może równać się Majarem?)
Myślę że Gandalf miał prawo bardziej bać się Balroga niż Smauga.
Zobaczyć Smauga walczącego z Balrogiem bezcenne.
Stawiam na KO w trzeciej rundzie.
Smaug oficjalnie byl największą plagą gdyż o sauronie nie wiedziano a balrog był tak jakby tematem tabu
Oficjalnie? Jeśli dobrze pamiętam to tylko któryś z krasnoludów tak sobie powiedział żeby nastraszyć Bilba.
Feanorowi udało się powalić kilka Balrogów zanim został zabity. Dowodzi to tego, że jednak inne istoty mogą równać się z Bytami Wyższymi.
Gdzie ty u niego widzisz prowokację? Wyraża własne zdanie. Napisałeś w temacie "Smaug czy Balrog?" więc chyba ktoś ma prawo wybrać to drugie i uzasadnić.
Ma prawo wybrać Smauga i tylko Smauga, inaczej będzie się kłócił, że nie masz racji i dla spokoju wyjdziesz z forum albo wybierzesz Smauga.
Przynosi nawyki z podwórka do internetu, ale to normalne w jego wieku.
Tylko czy w Ameryce mógłby pójść na film bez opieki rodzica, tego nie wiem? W końcu to pg13, a nawet suchar pozwala rozluźnić atmosferę.
on u wszystkich widzi ja też z kimś na forum rozmawiałem o błędach w hobbicie 2 w...... się w rozmowę i ocenił że jesteś kłamcami a w innym temacie napisał że 95 % osobą na forum brakuje argumentów a jak ktoś żlę napiszę o hobbicie to już mu mu dowalić
Znowu burdel robisz? Użytkownik pemmil wyraził swoje zdanie, bez żadnej prowokacji. Uspokój się trollu bo przez Ciebie znowu tu będzie syf.
Cicho badź. Jest dobrze jak jest. Wczoraj się nie udzielałes i nawet sentia stwierdziła, ze jest spokój.
Nie jest dobrze bo jak widzisz parę linijek wyżej znowu na Ciebie najeżdżają. Nie rób burdelu tutaj. I udzielaj się z szacunkiem dla innych.
Akurat ma rację.Porównywać demony i jednego z potomków Glaurunga i najpotężniejszego z Majarów,to dopiero prowokacja.
Kamilku nie ośmieszaj się. Sauron nigdy nie był słabszy od żadnego smok nawet Glaurunga.