PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 327690
6,4 65 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Kogo wolicie?
Ja osobiście wolę Smauga. Jest potężniejszy, bardziej inteligentny i lepiej prezentuje się jesli
chodzi o wygląd.

wort801

Może naucz się pisać.

kamilxxx09

a ty trollu już nie pisz !!!! kamil mi szkoda tylko twojej matki że ma takiego syna poje..... no szkoda mi jej ja na jej miejscu bym cie napierdalał co dziennie może byś się zmienił

wort801

Wiesz co, musisz miec smutne zycie, skoro tak piszesz. I radze ci kupić sobie nervosol.

kamilxxx09

ty masz smutne życie nie szanujesz innych brak ci argumentów i obrażasz co mają inne zdanie niż ty chłopie ogarnij się

wort801

Za to ty nie masz co robić i tylko sprawdzasz reakcje innych, wczesniej prowokując. Po co ta twoja prowokacja w moim ostatnim temacie, co?

kamilxxx09

co boli ??? nie moja wina że ci prawdę napisałem

wort801

Jestes idiota. To tez prawda.

kamilxxx09

że jesteś idiotą no tak dzięki że tak o sobie gadasz :)

wort801

O tobie, idioto nieumiejący czytać.

kamilxxx09

długo myślałeś nad tą odpowiedzą :) głowa boli od myślenia ??? no ta pewnie że tak kamilka boli od myślenia bo jest debilnym Kamilkiem

wort801

Nudzisz.

kamilxxx09

ty nudzisz i co pełnego zdania nie umiesz napisać ?? żal

wort801

Nudzisz

kamilxxx09

ale odpowiedz za poziomie 5 latka

ocenił(a) film na 7
pemmil

Oczywiście. Balrogi był zdecydowanie groźniejsze od smoków. Stawiam więc na Balroga.

kamilxxx09

Balrog dla mnie lepiej się prezentuje wyglądowo. W ogóle walka z Balrogiem to moja ulubiona scena LOTR.
"Jest potężniejszy" wiesz Smauga zabiła strzała, Balrogów raczej takie rzeczy się nie imały ;)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Druga sprawa jest taka że balrog jako majar był inteligentniejszy od smauga oprócz tego miał pewne zamiłowanie do sztuki

A wygląd to kwestia gustu według mnie balrog tu wygrywa

ocenił(a) film na 9
pemmil

Zdecydowanie Balrog, był demonem starożytnego świata, był tajemniczy i potężniejszy od Smauga w końcu to duch ognia choć np Bane of Durin miał także fascynacje smokami

Black_Berry141

Balrog, też dla mnie był inteligentniejszy i potężniejszy od Smauga

wort801

Zdaję mi się, że kamil nie ma pojęcia o tolkienowskim świecie i tylko filmy oglądał.

Klocuch12

może i oglądał ale czy że zrozumieniem ????? nie zbyt trudny film jak dla niego ???

ocenił(a) film na 7
Klocuch12

Kiedyś wpadł na tym, że nie wiedział, że Arda to de facto jest nasza Ziemia. Nie wiedział tak podstawowej rzeczy i kłócił się że to niemożliwe. Jakiś czas później wykłócał się, że nigdy nie napisał że Arda NIE jest Ziemia.

straightlines

Nie mówiłem, że to niemozliwe, tylko ze Arda to swiat fikcyjny, a nasza Ziemia nie.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Jak zwykle kłamiesz.

ocenił(a) film na 6
wort801

Zmierzyliście IQ Smauga i Balroga że tak porównujecie tą inteligencję :P

Anthrax91

kamil był królikiem doświadczalnym :) dzięki niemu dało nam się w końcu zrobił coś dobrego :)

Anthrax91

a tak na serio Smaug nie był zbyt inteligentny :)

ocenił(a) film na 6
wort801

No nie wiem, swoją gadką Smaug psychicznie dał w kość hobbitowi mówiąc mu o krasnoludach jak to go wysłali samego do czarnej roboty.
A gdzie objawia się inteligencja Balroga? Wiemy że ma skrzydła i nie potrafi ich użyć żeby wznieść się w powietrze, nic nie mówi tylko ryczy jak opętany.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Wnioskuje się to bardziej z sillmarillionu niż z filmu
A w książce balrog też czarował i dowodził

Anthrax91

każdy ma inne zdanie Smaug taki inteligentny że dał sobie zrobić z siebie idiotę a kto za tym stoi mały hobbit a Balrog z siebie idioty nie zrobił a gadką nie czyni komuś inteligentnego

Anthrax91

Miał dogadać Gandalfowi tekstem "ZGINIESZ!!", żeby wszyscy dostali facepalmu?

ocenił(a) film na 6
hr_dooku

W języku Mordoru wszystko brzmi fajnie więc czemu nie :)
Tak bardziej na serio posiłkując się Silmarillionem (jak zauważył pemmil) Balrogowie brali udział w bitwach i czasem dowodzili armiami, do tego jak już tutaj wiele razy było wspomniane byli Majarami, na pewno byli inteligentni (wciąż jednak nie wiem czemu Balrog w Morii nie mógł użyć skrzydeł, ten książkowy też je posiadał)

Anthrax91

Technicznie rzecz biorąc Balrog nie miał prawa znać Czarnej Mowy (ani Westronu w którym Gandalf prawdopodobnie do niego przemawiał, jako, że narrator nie wspomina, żeby Czarodziej przerzucił się w tej scenie na inny język) ;P

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Nie mógł użyć skrzydeł, niestety z tego samego powodu, z jakiego i Saruman nie rzucał ognistymi kulami w Entów szturmujących Isengard. Tolkien napisał tak, a nie inaczej, a trudno się kłócić z materiałem źródłowym, nawet jeśli jego autor bywał stronniczy.

ocenił(a) film na 8
Black_Berry141

w jakim sensie fascynację?

ocenił(a) film na 9
pemmil

smoki władały ogniem tak jak balrog więc mieli wiele ze sobą wspólnego. a barlog fakt że we filmie zachowuje się jak bestia to nie znaczy że nie mówi i swojego rozumu niema

ocenił(a) film na 8
Black_Berry141

To nie ma związku z fascynacją smokami
Ja wiem ze balrogi były inteligentne w sumie jako majarowie mogli byc mądrzejsi od elfich mędrców

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Jeżeli dobrze pamietam to obaj są majarami...

ocenił(a) film na 6
nosiu

W książkach nigdzie nie znajdziemy informacji żeby smoki były Majarami.

ocenił(a) film na 8
nosiu

Smaug to smok

ocenił(a) film na 10
pemmil

wiem, wiem :) Tylko,że czytałem gdzieś,że niektóre smoki to tak naprawde majarowie, którzy naśladuja wygląd smoków. było o tym chyba w niedokonczonych opowieściach :D

ocenił(a) film na 8
nosiu

Nic takiego tam nie było ale to ciekawa koncepcja:)

ocenił(a) film na 9
pemmil

W Silmarillionie było to wyjaśnione ...pierwsze smoki były majarami tak jak Balrogi.

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Pierwsze smoki Morgotha - były Majarami które zamieszkały w ciała wielkich gadów ...które Morgoth karmił swoją mocoa i nienawiścią ......nosiu ma racj.

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Właśnie nie w silmarillionie jest napisane że glaurung pierwszy smok to istota stworzona przez morgotha a nie majar

ocenił(a) film na 9
pemmil

Morgoth nie miał daru tworzenia życia on je tylko wypaczał i przedrzeźniał ...tylko Eru - Iluvatar - mógł tworzyć życie

kamilxxx09

Smaug.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Smaug był ciekawszy ;D

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Mam podobne zdanie, więc daje głos na Smauga

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Smaug ;)