PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Jak ktoś nie zauważył jeszcze info o trailerze nr. 2, zamieszczam link:

http://www.theonering.net/torwp/2013/09/24/79448-new-hobbit-trailer-to-debut-at- the-start-of-
october/

Tak więc spodziewać się go możemy na początku października! :-)
Uff.... a jeszcze dziś się narzekało na brak newsów ;)

ocenił(a) film na 7
S_T_P

A ja właśnie lubię kolory pustkowia z trailera. Mam nadzieję, że takie zostaną. Treściowo ma być ciężej, wizualnie lżej. Byłoby dla mnie idealnie.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

No , nareszcie ! Dzięki za informację ;)

khazad7_2

I super :D Przydałyby się jeszcze jakieś fajne plakaty promocyjne, najlepiej taka seria pojedynczych postaci jak przy jedynce, tyle tylko że swoje plakaty powinni mieć również Bard, Thranduil, Legolas. W sumie Tauriel tez mogłaby mieć swój osobny plakat.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ciekawe czy plakaty będą znów dodawać do biletów w CinemaCity.
W ten sposób w poprzednim roku zdobyłem 3 plakaty postaci: Gandalfa, Galadrieli i Bilba :-)

khazad7_2

Cinema City fajnie zrobiło z plakatami Hobbita :D Ja się nie załapałam bo CC nie jest mi po drodze, ale kupiłam 3 inne: grupowy który można było dostać w empiku, ten z Bilbem z mieczem i Gandalfem na łączce w Shire. A teraz się dowiedziałam, że można w naszym kraju również kupić ten z głowami krasnoludów, co mnie niezmiernie cieszy bo jest moim ulubionym z jedynki. Dlatego tez czekam niecierpliwie aż wyjdzie więcej plakatów z dwójki bo też będę chciała sobie jakieś powiesić :D

ocenił(a) film na 7
katie_17

Dzisiaj znajomy chyba łądnie się uśmiechnął bo załatwił do Pustkowia trzy plakaty. Zainteresowanemu mógłbym podesłać.

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Plakaty z każdego filmu są do zdobycia w Cinema City zwykle. Wystarczy porozmawiać z obsługą. Ja już mam całkiem sporą kolekcję z tego roku:)

ocenił(a) film na 9
straightlines

No ja będę 3 szt. potrzebował bo akurat 3 plakaty mam w ramach rozwieszone w salonie, ciekawe jaka tym razem seria będzie dostępna :-)
Może właśnie też takie plakaty stricte portretowe z nowymi postaciami z drugiej części? Zobaczymy :-)

Liczyłem trochę, że jakaś ciekawa treść pojawi się w nowej, trzeciej kronice Hobbita ale wyczytałem z newsów związanych z tą pozycją, że jako "gratis" będzie do kroniki dodany portret Władcy Laketown.... cóż, myślę, że potraktuję to jako rzecz zbędną i zapewne od razu wystawię go na Allegro...

khazad7_2

Super! Nie mogę się doczekać :)

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Super! Tak czułam, że jednak będzie na początku października :D No to teraz zaczynam odliczanie ;)

khazad7_2

Oby mnie rozje*ał i żeby była muzyka Howarda.

hr_dooku

To będzie zwiastun roku:)

kamilxxx09

Mam nadzieję. Na razie żaden tegoroczny zwiastun niczym nie powalił, a więc do października.

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

Dokładnie miejmy nadzieje ze czymś w końcu nas zaskoczy. Jest to ostatni trailer to tym bardziej !!!!!

Pozdrawiam was.

ocenił(a) film na 9
shady10

Niech nas zaskoczy długością i te 2:30 niech trwa :P

Ale przewiduję, że standardowo trwać będzie 1:30. Obym się jednak mylił ;)

khazad7_2

Zwiastun nie powinien być krótszy niż 2:20.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

??? A skąd to przypuszczenie?

khazad7_2

Domysły. Żaden zwiastun do tej pory z Hobbita nie był krótszy niż 2 min.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Cóż, lepiej wywróżyć więcej niż za mało ;)

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

A tam co się będziemy rozdrabniali 5 minut:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Oczywiście, że był trwał ok 1:30 ....ech Kamilku...

użytkownik usunięty
hr_dooku

"Labirynt" miał niesamowicie klimatyczny zwiastun. Obecnie mój numer jeden w tym roku.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

Zwiastun Grawitacji powala oraz Labiryntu

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

Są przynajmniej trzy rozwalające trailer:
Gravity
Out of Furnace (zapowiada się na kolejny majstersztyk w wykonaniu Christiana Bale'a)
Prisoners

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Racja :D

ocenił(a) film na 9
hr_dooku

Też tak chcę. Oby do weekendu w pracy przetrwać, a potem już zwiastun ;D

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

W sensie do następnego weekendu. Kurde już mi się wszystko pierdzieli z tego zamieszania. Jeszcze tydzień...

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Kurde sądziłem, że zdążę skatować ten trailer zanim rok się zacznie...

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Khazad, na początek dnia takie dobre nowiny :)

ocenił(a) film na 9
straightlines

No widzisz :-) Grunt to mieć świadomość, że się kogoś "uszczęśliwiło" z rana ;)

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Ciekawe czy usłyszymy Benedicta:) W obu rolach :)

ocenił(a) film na 9
straightlines

No oby :-) Mam nadzieję, że ten Trailer może da jakąś próbkę głosu? Chociaż w sumie lepiej się nie nastawiać i przyjąć, że trailer będzie średni by później co najwyżej być zaskoczonym :-)
Ale co do filmu.... to mam nadzieję, że poza postacią Smauga i oczywistym w tym przypadku użyczeniem głosu przez wyżej wymienionego aktora, pojawi się także postać Nekromanty/Saurona... oby go pokazano :-)

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

O to się nie martw. Dałem Ci link do wywiadu z Phillippą gdy mówiła o długości drugiej części. Mniej więcej w tym samym czasie Peter w innym wywiadzie na pytanie czy Nekromanta odegra w drugim filmie większą rolę odpowiedział TAK:) Fajna ta rosyjska strona, której link jest na theonering, dobrze, że znam również rosyjski, kolejna stronka z newsami:)

ocenił(a) film na 9
straightlines

No w sumie racja :-)
Zatem wszystko wskazuje na to, że w przypadku Hobbita w wersjach reżyserskich będziemy mieli 3 filmy po 3h. Całkiemudana kompozycja.
I oby słowa o Nekromancie nie były rzucane przez Petera Jacksona na wiatr...

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Jak już kiedyś Ci wspominałem, już wiem, nie na wyrost, że dwójka będzie moją ulubioną częścią ze względu na content, także dwójki mogłoby być nawet 4h, nie obrażę się. Jednak mam szczere obawy, co do trójki. Mam nadzieję, że nie sknocą tego jak jedynki. Pierwsza część Hobbita będzie u mnie na samym dole listy z dwóch trylogii. Więc może być już tylko lepiej. Małe pytanie, w trailerach do jedynki był Gandalf w Dol Guldur. Z wiadomych względów nie ujrzeliśmy tych scen w jedynce. W trailerze do Smauga w Dol Guldur Gandalf jest z Radagastem. Jako, że pewnie jesteś bardziej obcykany z tematem mam pytanie. Gandalf na początku poszedł sam sprawdzić twierdzę a później wziął ze sobą Radagasta czy jak to było?

ocenił(a) film na 9
straightlines

Wiesz... ja mogę się wypowiadać mając książkę jako źródło a nie film. W filmie możemy całkiem zmienione motywy Dol Guldur zobaczyć.
Według książki, pisząc w skrócie, było tak:

1. Najpierw Gandalf poszedł potajemnie sprawdzić co kryje się w fortecy Dol Guldur. Sauron wtedy przed nim uciekł.
2. Gandalf ponownie poszedł do Dol Guldur i wtedy spotkał tam Thraina.

No a później z czasem doszło do ataku na Dol Guldur ale trochę czasu od ostatniej wizyty Gandalfa w fortecy minęło, gdyż Saruman opóźniał decyzję o ataku.

W filmie może to być pokazane na różny sposób... może np. pójdzie Gandalf z Radagastem sprawdzić grobowce Nazguli dopiero po tym, jak wcześniej sam pójdzie sprawdzić co się dzieje w Dol Guldur... może ta jego samotna wizyta będzie właśnie odbywała się w tym samym czasie co wędrówka kompanii krasnoludów w Górach, kiedy to wreszcie trafili do podziemnego miasta Goblinów.
Zaś ta ostatnia wizyta w Dol Guldur gdzie widzimy Gandalfa być może będzie właśnie tą ostateczną w której przekonają się o panującym tam Sauronie i po tej wizycie nastąpi decyzja o ataku podczas posiedzenia Białej Rady.

Wszystko to jednak trochę dziwnie się w filmie układa, na tę chwilę nie widzę w tym żadnej chronologii....najbardziej jednak razi mnie tutaj spotkanie Gandalfa z Thrainem w Dol Guldur... byłoby to mocne odstępstwo od książki. Bo podczas wieczerzy u Bilba, Gandalf przekazał klucz Thorinowi który otrzymał od Thraina.... zatem w filmie wygląda to tak, jakby Thrain dał mu ten klucz zanim został uwięziony w Dol Guldur, zanim zniknął bez śladu w opinii istot które go znały....
No a później widzimy Thraina na trailerze..... dziwnie to wszystko wygląda.

Może jednak film ułoży te wydarzenia jakoś logicznie.
W mojej ocenie, gdybym ja miał układać chronologię filmową, niekoniecznie nawet związaną z książką, byłoby to tak:

1. Gandalf podczas wieczerzy daje klucz Thorinowi mówiąc, że dostał go od jego ojca... opowieść ta jest jednak nie na tę okazję. Później podczas wieczoru kiedy to Balin opowiada historię bitwy pod Morią i kończy się ona wypowiedzią Thorina, który mówi, że nikt nie wie co się z Thrainem stało, powinien podejść do niego Gandalf i na uboczu wytłumaczyć gdzie odnalazł jego ojca. Wtedy mogliby pokazać samotną wizytę Gandalfa w Dol Guldur jako retrospekcję i spotkanie z Thrainem. Widzielibyśmy to w 1 części filmu.

2. Zaś kolejną wizytę bym połączył w drugiej części filmu....pokazałbym najpierw wizytę Gandalfa i Radagasta sprawdzających grobowce Nazguli, zaś po niej udaliby się prosto do Dol Guldur i tak spotkali już bezpośrednio zło. Wtedy też mogłoby dojść do jakiejś walki w której Gandalf poniekąd by ucierpiał, ale wyszedł cało.
Po tym wydarzeniu, Czarodzieje wróciliby na radę, przedstawili sprawę jasno mając już Galadrielę (o ile w ogóle jej koncepcja jako zbawczyni Gandalfa w Dol Guldur się sprawdzi i będzie ukazana w filmie), jako świadka zdarzeń....gdyż jak wiadomo, Radagastowi Saruman Biały raczej nie uwierzy. Wtedy zapada decyzja o ataku....

I tak to bym widział :) A jak będzie.... cóż, zapewne zupełnie inaczej :D

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Wyślę maila do Jacksona, żeby zrobił przeróbki według Twoich wskazówek:)

khazad7_2

Jackson wie, ze musi zaprezenotwac coś świetnego, bo to ostatnia taka okazja póki co:)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

jak nie spierdo*ą tego ostatniego trailera jak Polacy wczorajszy mecz w siatkę to będzie zajebiście :)

ocenił(a) film na 7
shady10

haha true story

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

P.S. Skoro padła już zapowiedź trailera, że ukaże się na początku października (w mojej opinii będzie to 1 weekend października 4-6.10.2013 ;)), to może niedługo jakieś treści związane z videoblogiem wypłyną? Bo coś o videoblogu ostatnio jest cicho....wcześniej mieliśmy średnio co miesiąc jakieś video a teraz nic ;( Oj Pan Jackson się rozleniwił ;)

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

No właśnie a n a jakimś konwencie obiecywał kilka videoblogów, niech chociaż jeden wyjdzie do czasu aż film wejdzie na ekrany.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

No w końcu..... Już myślałam, że to nigdy nie nastąpi. Mam przeczucie, że to będzie piątek bądź sobota. Ciekawe co nowego pokażą. Mam nadzieję, że smoka sobie darują, a będzie więcej Thranduila.

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

DOL GULDUR!!! :-))) Olać smoka, długo i tak nie pożyje....

Matko, co za spoiler! :D

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Biała Rada! Chcę Białą Radę! W ogóle chcę już święta i jechać do kina...

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

O tak! :-) Choćbym miał sie zamienić w karpia i skończyć na czyimś stole (ale nie wcześniej niż w przyszłoroczne święta), to i tak nie mógłbym się tego okresu doczekać ;)

khazad7_2

Ciekawe ilu osobom zepsułeś seans...

ocenił(a) film na 9
piotr1655

No to teraz czekam na pozew od Cinema City, Helios czy Multikina o utratę wpływów z biletów spowodowany moim spoilerem.

A niech to.... co będzie to będzie. Zatem powtarzam raz jeszcze: SMOK ZGINIE, THORIN, FILI I KILI TEŻ!!! :D
W zasadzie to jak się Jackson rozpędzi to wszystkich uśmierci, zaś pierścień Władzy przejdzie na Sebastiana!!!

Uff... koniec spoilerów.