PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Przewodnik po filmie potwierdza, że film rozpocznie scena spotkania Thorina z Gandalfem w Bree.
Podobno mają być jakieś drobne zmiany, ze wzgledu na akcję która rozgrywa się na kilkadziesiąt
lat przed Lotrem. Scenę nagrano podczas 2-miesięcznego okresu zdjęć w 2013 roku. Co o tym
myślicie?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

What?! Tak napisali w przewodniku? Którym? Znam tą scenę z" Niedokończonych Opowieści", ale raczej jej nie widzę w filmie, jak już to wersja rozszerzona

Jest tak napisane w Oficjalnym Przewodniku po filmie.

kamilxxx09

Dziwne bo przeciez do niedokończonych opowieści praw nie mają. Ale tez z drugiej strony moglo byc cos o niej w notatkach Tolkiena którymi tez sie przecież posługiwali. Niemniej bardzo dobrze ze będzie to pokazane bo jest to ważna część historii i glupio byloby gdyby pomineli to spotkanie.

katie_17

Aha i wyczytałem w przewodniku, że to co jest zewnetrzną czescią Dol Guldur to nic, w porównaniu z tym co kryje się w podziemiach i lochach. Z tyłu twierdzy gdzie są ruiny, jest mnóstwo wyjść i własnie tam na zwiastunie widzac armię. Cała twierdza jest zrosnięta ze wzgórzem i Mroczną Puszcza.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

I pewnie wyczytałeś jeszcze, że Smuga zabije armia jednorożców-robotów, ujeżdżanych przez orków, hm?

Annqa

Nie.

ocenił(a) film na 7
Annqa

HAHAHA

ocenił(a) film na 10
Annqa

Kupiłaś mnie tym jak paczkę żelków!!
:D

kamilxxx09

Byłoby biednie gdyby dol guldur było tylko tym co jest na zewnątrz. To logiczne ze pod ziemia znajduje się serce fortecy skoro sauron chciał jak najdłużej pozostać w ukryciu.

katie_17

I ma być jakichś 9 nisz, czy coś. Najciekawszy jest jednak posąg z kula na dziedzińcu, który ma odegrać jakąs wazną rolę dla nekromanty. Nawet w Lego on jest.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

A to co innego XD już mi się podoba

Bard będzie też robił za przewoźnika. Ciekawe są też szachy Beorna. Na poczatku 1 części gdy Bilbo otwiera skrzynię jest tam jeden z pionów. Może Beorn mu go podarował.

kamilxxx09

A to ciekawe... dzieki.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Skoro miałoby się zacząć od Bree... to ciekaw jestem jak z kolei wplotą wątek ze spotkania Gandalfa z Thrainem, który niby "dał" klucz do ukrytego wejścia do Ereboru Gandalfowi....
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego jak to wytłumaczą. W Nieoczekiwanej Podróży klucz zostaje przekazany Thorinowi...Gandalf mówi, że to od Thraina, który dał mu go na przechowanie.
Z drugiej jednak strony... spotkanie z Thrainem ma być dopiero w drueiej części filmu... teoretycznie powinien wtedy dostać od niego klucz. No ale skoro jednak dostałby klucz...więc coś tu nie gra.
Może w takim razie jakoś inaczej zostanie wytłumaczone kiedy i jak wszedł w posiadanie ów klucza Gandalf?

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Właśnie ten wątek Gandalfa i Thraina powinien być w pierwszej części.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

A tak żartem może Thrain wrócił z przeszłości, albo Gandalf cofnął się w czasie. :D

LordWieslaw55

Nie, po prostu w czasach wyprawy do Ereboru Thrain wciaż będzie zył. To kolejna zmiana. Gandalf pójdzie do Dol Guldur zbadac sprawę i tam zostanie przez niego napadnięty.

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Wiesz co, ja bym wątek Thraina wyciął. Dałbym go do extended edition w formie retrospekcji. Co o tym uważasz? Z tym, że raczej jako retrospekcja powinien być już w AUJ.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Ja uważam że to będzie właśnie retrospekcja z czasów przed spotkaniem u Bilba !

ocenił(a) film na 7
Joseph88

Ok spokojnie:)

kamilxxx09

Tak, słyszałem kilka miesięcy temu, że odbudowali gospodę Pod Rozbrykanym Kucykiem w czasie dokrętek. Jak dla mnie idealny pomysł na prolog.

obleh

Jak dla mnie również.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Dla Ciebie wszystko jest idealnym pomysłem, nawet jak Jackson nasra w gacie i pospisze jest nazwą "Hobbit" to i tak to uznasz za genialny pomysł.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Szanowny kolego... czy Ty już trochę nie przesadzasz? :/

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Hmm nie sądzę. Uraziłem Cię wypowiedzią o bezkrytyczności?

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

A ok, wiem powtarzam się. Ok sorki.

ocenił(a) film na 9
straightlines

Pomijając prawdę w Twej wypowiedzi, nie uważasz, że kolejny łącznik z WP jest dobrym pomysłem? Dla fanów nawiązania są zacne, a dla kogoś kto nie czytał Hobbita i innych - i nie zamierza ich czytać - scena może trochę rozjaśnić sens całej wyprawy. Zakładając oczywiście, że rzeczywiście będą tam zawarte informacje rozszerzające nam pogląd na Thorina i spółkę spod góry.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Jak dla mnie może to być prolog. Myślę, źe w drugiej części klucz będzie odgrywać ważną rolę więc należałoby się wyjaśnienie co i jak. Może pokażą tylko spotkanie Gandalfa z Thorinem jako taki początek tego wszystkiego a wątek Thraina zostawią.

użytkownik usunięty
Martyna147

Wtedy bym zabiła. Scenę z Thrainem wyobrażałam sobie od momentu gdy usłyszałam, ze będzie film.

ocenił(a) film na 7

Pewnie będzie w extended.

kamilxxx09

Szkoda, że nie ma filmu o historii stworzenia świata, historii Valarów, Melkora, Majarów ( głównie Saurona i Gandalfa), tworzenia pierścieni itp.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Szkoda:D

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

PJ dostał Bana od tego pedała Christophera ..i jak na razie przez dłuższy czas nikt nie zajrzy do śródziemia. Hańba i wieczny srom ..na Tolkiena juniora!

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To już było wiadome.

straightlines

Ale niepotwierdzone.

kamilxxx09

niech juz będzie ten 27grudzień nooo

ocenił(a) film na 7
sabciaa

Jak z bicza strzeli , doczekasz isę:)

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Po obejrzeniu 3 trailera wydaje mi się że Bitwa Pięciu Armii zostanie pokazana już w tej części ,są w tej sprawie jakieś informacje ? Gobliny schodzące z gór oraz Beorn wyskakujący z lasu są mocnymi poszlakami i mam nadzieję że się nie mylę ;)

Lunatyk_filmweb

Bitwa Pieciu Armii bęzie w 3 czesci. 2 zakończy się prawdopodobnie smiercią Smauga. Schodzace wojska, to wojska z Dol Guldur zmierzające na wojnę pod Erebor.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Bezsens

LordWieslaw55

Dlaczego?

ocenił(a) film na 6
Lunatyk_filmweb

Beorn będzie przecież na początku dwójki :P Bitwa w trójce. Ciekawe czy atak i śmierć Smauga będzie w dwójce czy dopiero w trójce.

Joecrou

W dwójce.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Jeżeli tak, to będzie mocne zakończenie. I ostatnią zwrotkę w "I see fire" będzie można przypisać do tego : )

Joecrou

Tak. Gorsza wiadomośc jest taka, ze znów zmieniono czas trwania na wikipedii i jest to 160 minut, ale to wciąż niepotwierdzone info. Na niektórych stronach zagranicznych widnieje 170.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie bądź taki pewien, że to będzie w dwójce...Racja fajnie zamknęłoby to część drugą, ale z drugiej strony nic nie zostanie na trzecią część.

ocenił(a) film na 10
straightlines

Szczerze nie chcę rozstawać się ze Smaugiem zbyt szybko.. nie będzie go przecież za dużo, ostatnie 30 minut? 40? Zbyt mało, zbyt mało... oby go zabili dopiero w trójce.

RaptorRed

Oby nie. To by było głupie. taka akcja nie może być na poczatku filmu.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No cóż, jeśli o mnie chodzi, dałabym wszystko za chociaż pięć dodatkowych minut ze Smaugiem. Poza tym taka akcja POWINNA być na początku filmu!

RaptorRed

Na poczatku? Nie.