PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328284
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Miło się oglądało, wartka akcja, fajnie zmontowany. Jedyne co czasami raziło w oczy to efekty
specjalne. Jakieś takie sztuczne się wydawały:)

ocenił(a) film na 8
BedzieszMoglWyprzedzac

polać ci :)

dobrze prawisz:)

obie mi się podobały ale delikatnie - subtelnie - choćby przez osobę KRÓLA ELFÓW - wznioślej smakuje część 2:)

ps.dobrze czytać,że ktoś zauważył dobry montaż - NARESZCIE :)

ocenił(a) film na 7
Baronek7

Według mnie montaż w tym filmie stoi na naprawdę wysokim poziomie. Dawno nie widziałem tak dobrze z montowanego filmu;)

ocenił(a) film na 8
BedzieszMoglWyprzedzac

witam w klubie dobrze zorientowanych:)

montaż - zdjęcia i reżyseria to taka trójca filmowa niezwykle ważna - wielu posiłkuje się jedynie wadami - nazwiskami aktorów - czego za mało - czego za dużo a w gruncie rzeczy niewielu mówi o naturze produkcji filmu i jej realnych i bardzo pozytywnych efektach - widocznych w HOBBITACH:)

BedzieszMoglWyprzedzac

Ja tam wolę 1 część.

lolmiki

Ja też.

kamilxxx09

Taka bardziej bajkowa i... hobbicka :)

lolmiki

Więcej piękna :)

kamilxxx09

Więcej magii :)

lolmiki

Więcej uroku i ciepła :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

No. Zgadzam się.

użytkownik usunięty
lolmiki

Dzieci lubią bajki.

Nie jestem dzieckiem!

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Nie kłam :) Niepotrzebnie na początku podałeś swoje imię i nazwisko w profilu :) Na facebooku wyglądasz na nie więcej niż 10 lat :)

Lonelier

Cięta riposta :) Ma 12.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Skąd wiesz?:D

Lonelier

Tajne żródła.

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 6

To dorośli nie lubią bajek :| ?

ocenił(a) film na 7
lolmiki

Obejrzałem obie części pod rząd:) NA pierwszej zdarzało mi się nudzić, robić przerwy itp. Drugą obejrzałem całą od początku do końca. Dlatego uważam ją za lepszą:)

BedzieszMoglWyprzedzac

ma z kolei cenie taką basniową otoczke i taka była w 1 części. 2 nie była zła ale momentami tak jak piszesz-
wyglądała trochę sztucznie.Ja wolę 1.

użytkownik usunięty
majeranek2013

Chociaż np taki Azog wygląda lepiej w Pustkowiu, ogólnie 2 część ma lepszą, ciemniejszą i mroczniejszą kolorystykę. Mroczniejszy klimat, lecz film i tak nie jest mroczny jak co niektórzy uważają.

i 1 i 2 mają mocne i słabe strony.
Ja też by nie nazwała Pustkowia mrocznym...

ocenił(a) film na 8
BedzieszMoglWyprzedzac

Ja też wolę drugą część bo ma klimat bardziej zbliżony do tego z Władcy Pierścieni. Niespodziewana Podróż jest zbyt dziecinna i zawiera za dużo głupkowatych, pseudośmiesznych scen :)

użytkownik usunięty
Lonelier

Gdyby nie sceny z goblinami i z jeżem, królikami Radagasta byłoby znacznie lepiej.

Gobliny były w ksiażce. A Radagast opiekował się zwierzetami.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Wiem że były, mimo wszystko śpiew był słaby, tak samo jak jeż Sebastian.

Jak jez moze być słaby?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Dobra, był silny.

Nie chodzi o to. Zrobiono go świetnie jako cyfrowe zwierze i tyle. Co tu się rozpisywac nad taką pierdołą.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Film był dobry.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

W książce gobliny i orkowie to była jedna rasa. Według mnie w filmie też tak powinno być i wyglądałyby jak orkowie. Nie powinno być żadnych śpiewów i żenującego zachowania Wielkiego Goblina. To że piosenki goblinów były w książce, nie znaczy, że muszą być w filmie (tak samo jak nie było zwierząt w domu Beorna, które usługiwały przy stole).
A co z tego, że Radagast opiekował się zwierzętami? Przecież nie musiał być idiotą z osranym łbem, ujeżdżającym króliki, z patyczakiem w jamie ustnej i z zezem w czasie zaciągania się fajką..

Lonelier

Powiem tak: wciaż nie przeczytałeś przewodnika czy nie zobaczyełś videoblogów, więc nie wiesz, o co chodziło twórcom. Zapraszam do lektury.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ale nie ważne o co chodziło twórcom. Ważne że to wyszło źle. Akurat w tych aspektach zgadzam się z Lonelierem.

Belief

A ja nie. Pierwsza czesc miała być bardziej humorystyczna i tyle. Czy się podoba czy nie, o to chodziło twórcom i spełnili to w 100 %.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Co nie znaczy, że się to każdemu podoba. Nam się nie podoba, Tobie tak i tyle.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Ale nie obchodzi mnie o co im chodziło :) Liczy się efekt i to jak ja to odbieram :) Tobie może się to podobać :)

Lonelier

To już nie jest problem rezysera, ze ty chciałes w filmie mroku czy czegoś innego. Jakbyś chciał kucyków Pony to tez by mieli spełnić tę zachcianke? To widz ma się dostosowac, a nie producenci.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Chyba rynku nie rozumiesz. Od kiedy to się widz ma dostosować? Kto to będzie oglądał, płacił za bilety i inne gadżety? To producent ma odpowiedzieć na potrzeby widza a nie na odwrót.

Belief

On tylko realizuje swoją wizję.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Wciąż nie rozumiesz. Może sobie realizować wizje nawet cioci kloci. Ale przede wszystkim to ma się nam podobać jeśli chce zarobić. Ma się dostosować do nas widzów. No chyba, że robi to dla siebie wtedy będzie mu wisiało czy to się komuś podoba czy nie. Ale nikt nie ma obowiązku na siłę przyznawać, że coś jest wg niego dobre tylko z samego tytułu, że on realizuje swoją wizję.

Belief

Reżyser jest 1, widzów miliony. Kazdemu nie da się dogodzic. Dlatego to on realizuje swoją wizję, bo to jego film, a my mamy się dostosowac. Na 1 miejscu jest on, potem fani, na końcu masy.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

No to Ty się dostosowuj. Ja się nie będę komuś wypinać by mógł... no wiadomo co. Na chałę do kina nie chcę chodzić i nie mam zamiaru płacić za bilety, DVD i całą resztę bo ktoś realizuje swoją wizję zwłaszcza jeżeli jest słaba. Wybacz.

Belief

Kim jesteś i co zrobiłas z belief?

ocenił(a) film na 8
Belief

Dokładnie (:

ocenił(a) film na 8
Lonelier

Zgadzam się. Radagasta mogli zrobić jako odludka, ale dalej zdrowego psychicznie. Mógł mieć na szacie liście itp i by wystarczyło. A te gobliny, według mnie źle wyglądały jako pokraki.

ocenił(a) film na 7

To prawda. Jeszcze mogłoby nie być tych dziecinnych pioseneczek.

ocenił(a) film na 7
Lonelier

A ja powiem szczerze, że zaczynam się przekonywać do pierwszej. Może dlatego, że coraz bardziej zaczyna mi przeszkadzać Tauriel i Legolas w Pustkowiu (a oni są praktycznie przez połowę filmu)?

"zawiera za dużo głupkowatych, pseudośmiesznych scen"
np. jakie?

ocenił(a) film na 8
Belief

cały film jest zrobiony w konwencji słabej komedii :) Przynajmniej ja to tak odbieram. Przykładem tego mogą być wszystkie sceny z Radagastem (szczególnie z patyczakiem w ustach i zaciągania się fajką), zachowanie trzech trolli (szczególnie jednego z zupełnie niepasującym głosem), idiotyczne zachowanie, słowa i śmierć Wielkiego Goblina, niektóre teksty Gandalfa, które chyba miały być zabawne, zachowanie krasnoludów i ich dowcipy (szczególnie Filiego), Saruman skupiający się na żółtych zębach Radagasta i wiele innych :)

Lonelier

To nie to forum.