Może mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem efekty specjalne są gorsze w Hobbicie nie WP żeby nie było obie oglądałem parę razy w Full HD i jak to możliwe ? w hobbicie wszystko jest plastikowo prawie zero scenografii czy charakteryzacji wszystko na green screenie dla porównania oglądałem zjazd rorhirimów na końcu Dwóch wież i podam jeszcze przykład skaczących po drzewach elfów z zwiastuna pustkowie smauga przecież to wygląda jakby zupełnie inne studia robiło pamiętam scenę z DP gdzię byli w morii i była walka z trollem gdy legolas tam skakał to wyglądało to zupełnie lepiej ogólnie duży zawód dla mnie cały ten Hobbit ten film wygląda jakby go robił Del Toro, a nie Peter
Bo na Windowsie jechali......
Włóż różowe okulary, bo zbyt szaro rzeczywistość widzisz. Trochę więcej radości z tego co jest bym zalecał ;-)
Skąd wiesz, że w " Hobbicie " nie ma naturalnych plenerów?, materiały z planu temu przeczą
wiedz, że te 12 lat temu gdy do kin trafiała " Drużyna Pierścienia " nie było FHD - o 3D nie mówiąc a obecnie coraz więcej filmów na BD wydawanych jest w formacie 4K - myślę, że to przez te wszystkie nowinki techniczne " Hobbit " wygląda inaczej niż WP - weźmy też pod uwagę bardziej bajkową stylistykę filmu oraz inną porę roku.
Oczywiście, jest trochę błędów i sztuczności ale nie więcej i nie mniej, niż w innych filmach.
Jest jeszcze, niestety taka przypadłość, że efekty specjalne we współczesnych produkcjach odstają od tych z filmów z lat 90 - tych, gdyż stały się one dostępne i nie przykłada się do nich już tak dużej wagi, jak kiedyś - niestety.
wiem że ich nie ma np. scenografii wewnątrz budynków gdyż oglądałem make off WP gdy rozmawiali Aragorn z Arweną i tam tylko tła były robione scenografią była super a tu dla porównania gdy bilbo wchodzi do Rivendell i przechodzi przez dwa małe posągi to wiem że one były robione komputerowo
Obecny standard blu ray nie dopuszcza filmów 4k. Standard to 1920x1080.Tak więcc fullhd.Naten moment w 4k są tylko sample demo i to z sieci żaden na płycie.
Jejku niemozliwe, jak bys mi czytal w myslach, juz myslalem ze tylko ja mam z tym problem I ze zaczynam przesadzac z ta cala sztucznoscia I wogole... Mam totalnie takie samo wrazenie efekty specjalne sa do bani sztuczne, wieje od nich arealnoscia I spalonym plaatikiem...
Nadmiar CGI i nasycone kolory to najgorsze tu jest. Modlę się, aby kamil tu nie przyszedł i mówił, że hobbit jest dla dzieci i musi być bardziej kolorowy, bo by była powtórka z wp.
Np. Avatar też dla mnie wyglądał sztucznie ten las i te niebieski ludziki jednak nie mamy jeszcze takiej technologii by tak szastać efektami lepiej charakteryzacją i prostymi efektami jak w incepcji która zresztą dostała oscara za to
Skoro narzekasz nawet na efekty w " Avatarze " to na prawdę nie mamy o czym rozmawiać
popatrz sobie chociażby na efekty w tak zachwalanym przeboju jak " Avengers ", który wygląda ( dla mnie ) jak produkcja z TVNu lub z Polsatu - przy tym " Hobbit " wypada b. dobrze a " Avengers " nie dorasta do pięt wizualnej stronie serii " Transformers ".
Zamiast trollowac i głupio się smiac w domu przed monitorkiem radze obejrzec videoblogi, czy poczytac przewodnik bo własnie tak ukazana jest cała scenografia i make up, a jest tego ogrom. Plastikowa jest twoja wypowiedź.
Znowu zaczynasz? Po raz który już wyzywasz człowieka od trolli tylko dlatego że coś mu się nie podobało i szuka odpowiedzi?
Po cholerę ma oglądać te videoblogi....? 99% widzów ich nie oglądało i nie zamierza i jakoś ogarnia co się dzieje. Co to dodatkowe materiały to jakaś skarbnica wiedzy i nabytek który pozwala się wywyższać? Nie.
Paradoksalnie jesteś na tym forum największym szkodnikiem. Tyle śmieci ile tutaj dziennie wnosisz,można porównać tylko do dorobku użytkownika o nicku Jukatos.Jak tu zaglądam to za każdym razem widzę twoje prowokację i obrażanie innych użytkowników.
Nazywając kogoś kłamcą trzeba mieć niepodważalne dowody na takie oskarżenia.Ty zaś ze zwykłej subiektywnej opinii przypadkowego użytkownika,próbujesz zrobić prowokację,aby chwile później obrazić tą osobę,odsyłając ją do jakichś kronik czi innych rzeczy nie mających nic wspólnego z filmem. Jeżeli chodzi o kłamstwa czy insynuację to jesteś mistrzem w tym temacie.Powiedz wszystkim ,skąd bierzesz te wszystkie informację o datach uwolnienia zwiastunów,lub ilości magii WP podawanych przez Ciebie w procentach. Gdzie można znaleźć te wszystkie wykresy,słupki i procenty,którymi tak żonglujesz w twoich porównaniach co do tych dwóch trylogii filmowych?Ale to jest tylko część jakże szkodliwej działalności na tym forum.Ostatnio trafiłem na temat,w którym próbowałeś ograniczyć wolność słowa pewnemu użytkownikowi.No proszę!Do czego to doszło!Dawno temu pisałem Ci że odpowiesz za wszystko co tutaj piszesz,jeżeli nie pohamujesz swych zapędów i będziesz musiał połknąć tą żabę.Jak widać nic się nie zmieniło od tamtego czasu.Ba,jest jeszcze gorzej,ale to można załatwić w bardzo łatwy sposób.Od kilku tygodni jest lekarstwo na takie zachowanie w sieci.I coś mi mówi że jeżeli dalej będziesz w taki sposób traktował użytkowników tego forum,do trzeciej części filmu pod tym nickiem nie będziesz już aktywny.
Wiesz ja od Kamilka dostałam posta że na tym forum nie mogę miec własnego zdania i że on ma powiedzmy... "większe prawa" bo jest na tym forum od 2,5 roku...;/
A co do Jukatosa.... hehehe uroczy trollik :D ale nie tak irytujący jak xxx.
A widzisz! Nie potrafiłem sobie przypomnieć,kogo próbował ograniczyć w wypowiedzi. A to padło nieszczęśliwie na Ciebie Sentio;)
Cieszę się, że inni też widzą syf jaki robi ten koleś. Przez długi czas przeglądałem to forum bez udzielania się, ale w końcu nerwy mi puściły i przyznam szczerze niewybrednymi słowami traktowałem Kamilka. Najlepiej po prostu olać wszystko co on pisze.
Lotr za to jak na Śródziemie bardziej przypomina nasza Ziemię. W Hobbicie jest 100% magii, w Lotrze może 20%.
No za to ci napisałeś się posypią hejty jak nie wiem...
W LOTRZE 20% MAGII.... HUHUHUHUHUHUHUHUHUHUHU....
FACEPALM
kamil, nie wszyscy chcą oglądać wideoblogi, tak jak ja np. raczej nie obejrzę drugiego zwiastuna. Nie chcę wiedzieć za dużo, co mnie czeka w filmie, bo to często psuje oglądanie, kiedy coś się dzieje,a ty już wiesz jak to się skończy ze zwiastuna.
Dla mnie najważniejsze jest, że znowu widzę Śródziemie, a że jest w trochę gorszej lub innej oprawie graficznej, to mi aż tak nie przeszkadza( oprócz goblinów, wrrrrrrr).
może del toro miał większy wkład w pierwszą część bo on pisał głównie scenariusz do 1 ale wątpię bo zwiastun nie zachwyca pierwsza część owszem i np. legolas stoi z tą drugą na brzegu jeziora to widać że było kręcone w plenerze ps. ja chce flaków jak WP nie raz latały chce krwi tego całego brudu jak był ubrudzony Aragorn we krwi i zaraz poszedł walczyć Hobbit 1 był wyprany z emocji i tak wiadomo że każdy przeżyje choć książki nie czytałem za bardzo a jeśli już to mogli by coś pozmieniać
wiesz, mieli pełny komfort podróży, tu shire, później Rivendell, no, gobliny, ale później orły ich poniosły, później będzie Beorn...
..ale jaskinie Goblinów PJ spaprał. Kranoludy szli przez nią jak nóż przez masło. Dziesiątkowali te biedne gobliny jakby te były z kartonu. Lekkie pukniecie kosturem i 3 gobliny lecą w przepaść jak w jakiejś grze komputerowej. Nawet Bilbo, który miał oręż pierwszy raz w życiu, prawie poradził sobie z Goblinem - choć ten miał więcej życia i agresji niż wszystkie inne razem wzięte :))
W Morii realnie czułem zagrożenie Goblinów: Były agresywne i trudniejsze do zabicia (Aragorn i Boromir musieli się namachać mieczami).
Była krew, pot i strach w oczach bohaterów.
W hobbicie jest bajkowo, a trochę szkoda, skoro PJ jednak stara się połączyć trylogie. Ten brak konsekwencji razi.
(Hobbit to ciągle najlepsze fantasy ostatniej dekady, tylko przy LOTR wymięka).
Wydaje mi się, ze w Morii mamy do czynienia przede wszystkim z Orkami,a w filmach Ork i Goblin to nie to samo.
Jasne, mam świadomość, że to nie to same rasy, ale razi mnie trochę ta nielogiczna różnica w zachowaniu obu ras.
Dla mnie naprawdę orki/gobliny z Morii stanowiły godnego przeciwnika, a te z jaskini przewracały się jak kręgle od zwykłego szturchnięcia.
W Morii drużyna uciekała przed przeciwnikiem, w jaskini krasnoludy przebiegły się po przeciwniku :)
Wspomnienia z Morri z Dwalinem i Balinem były znacznie lepsze.
No te z Morii oprócz walki w grobowcu, nic nie pokazały. Strzelały z łuków gdzieś ze skał i tyle. Gdyby nie troll wielki brat, zapewne nie byłyby żadnym przeciwnikiem
W tych wspomnieniach walczą już z orkami
Przeciez gobliny z ggor mglstychh to ooprostu orki sam tolkien w przedmowie do wp mowi ze uzywal tego slowa zamiennie I ze wszedzie gdzie wystepowaly gobliny w hobbicie mowa byla o orkach
Mozna. Gobliny to orki. Tolkien pisal o tym w przedmowie do wladcy, uzywal tej nazwy zamiennie. I sa to te same orki co pod bramami morii przeciez do bitwy pieciu armi prowadzil ich bolg...
Akcja z goblinami to chyba najgorsze sceny i lokacja. Liczyłem ze będzietam mroczniej i ciemniej. Smierć króla goblinów też słaba i na siłe śmieszna. Co do walki Bilba z goblinem, to widać było że Bilbo pierwszy raz walczy mieczem, i nie wiem gdzie widziałeś, by prawie sobie z nim poradził.. :)
czy nawet bitwa pod Morią z retrospekcji Balina wyglądała bardzo kiepsko odbijali się wszyscy od siebie jak gumisie
To chyba oglądałeś inną wersje filmu ;/ Bez przesady. Akurat w retrospekcji bitwy pod Morią nie wyglądało to kiepsko, i nie ustępowało sekwencją bitewnym z LOTRa.
I ja też dorzuce plusika: retrospoekcja scenz Morii była świetnia. Dwalin z irokezem to zaj...y smaczek :)
Dlatego też mnie dziwi, że jaskinia Goblinów słabo wypadła.
A no ;) I Balina fajnie odmłodzili. Oby końcowa bitwa była utrzymana bardziej w takim klimacie. A nie z goblinami padającymi jak muchy i świecącym słońcem na bezchmurnym niebie :p