PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328304
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

o co chodzi z Dol Guldur ? wiem że Sauron się tam odradza, ale co tam robi azog ? i te inne orki i
wargi ?

ocenił(a) film na 8
lolmiki

To armia która zaatakuje samotną górę.

pemmil

ale skąd ona się tam wzięła ? mógłbyś mi to wytłumaczyć od początku ? będę wdzięczny :)

lolmiki

Sauron chce kontrolowac Samotną Górę, zeby miec dostęp do Smauga. Wiec wysyła tam armię.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Tego jeszcze nie wiemy.

pemmil

ale to Sauron stworzył te orki w Dol Guldur ?

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Nie :)

pemmil

to skąd się tam wzięła ta cała armia ?

ocenił(a) film na 8
lolmiki

Przybyli skądś :)

pemmil

Z gór.

pemmil

a książka ?

ocenił(a) film na 8
Kamix619

Dobra :)

ocenił(a) film na 7
Kamix619

A w książce tego nie ma. W książce nie ma żadnej armii orków w Dol Guldur, a przepędzenie Saurona stamtąd przez Białą Radę odbywa się poza stronicami książki i jest tylko wspomniane przez Gandalfa w rozmowie. W książce tez Azog nie żyje. Nic dziwnego, że ludzie się gubią.

pemmil

Wiemy.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

nie wiemy, ty się tylko domyślasz, a skoro się domyslasz to sa to domysły a nie fakty trolku:)

ocenił(a) film na 7
lolmiki

Bardzo dobre pytanie. Ja sama nie wiem o co z nimi chodzi. Kompletnie wątek z nie powiem czego. Wszystko poplątane. I niech mi ktos powie kto ściga w końcu Thorina. Azog czy Bolg?

ocenił(a) film na 8
Belief

Sauron.

ocenił(a) film na 7
czlowiek_z26

Sauron ściga Thorina? A niby w jakim celu? A kto za nim biega fizycznie?

ocenił(a) film na 8
Belief

Sauron ściga wszystkich ;)

ocenił(a) film na 7
czlowiek_z26

Coś mącisz ;] Dość ten wątek mi się myli to jeszcze mi go bardziej pomieszasz :D.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
czlowiek_z26

Raczej nie, bo w rozmowie z Azogiem jasno daje do zrozumienia, że to nie jest priorytet. Ja widzę to raczej tak: Azog ściga Thorina, a kiedy Sauron rozkazuje mu objąć dowództwo nad armią Dol Guldur, to dalsze poszukiwania Blady Ork powierza swojemu synowi.

ocenił(a) film na 7
Belief

Dokładnie. Po co Sauron wysyła armię pod Erebor? Kogo tam może sobie pozabijac? Laketown małe, w Dali nikogo nie ma, a w Ereborze pare krasnoludów na krzyż. Jeżeli chodzi o jakis pakt ze smokiem to wysyłanie całej armii jest niepotrzebne i nielogiczne, bo w razie niepowodzenia wszystko pójdzie w pi**u.

Banner

To jest Sauron. On kocha wojnę i zabijanie.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

Tyle, że jak już napisałem, tam nie za bardzo kogo jest zabijac. Nie ma z kim prowadzic wojny.

bartoszcyc8

pomyliło Ci się z Hulkiem

Xoxoxox

Nie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
HobbitDolGuldur23

Ogarnij się. Napisałem to bardziej żartobliwie i nie ucz mnie tutaj, bo doskonale wszystko wiem. W książce nic nie ma o chęci zawładnięcia Smaugiem przez Saurona, więc ty chyba książki nie czytałeś. Gdzie masz to napisane???

ocenił(a) film na 9
bartoszcyc8

dokładnie Bartosz
Wiedza o tym że Sauron coś MOŻE knoć w sprawie Smauga jest tylko i wyłącznie przypuszczeniem niejakiego Gandalfa.
Sam Suron nic szczegółowo nie mówi o planach ukierunkowanych na Samotna Górę - jak dla mnie bezsensowna i nie potrzebna historia która PJ wplątał i zrobi z niej główny nurt uderzenia na Erebor - wolał bym by stało sie to przypadkiem gdy Orkowie z DolGuldur spotykają Gobliny z Gór Mglistych i razem wyruszają pod Erebor

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Banner

Wydaje mi się, że po części chodzi o kontrolę nad smokiem a po części o upokorzenie Leśnych Elfów, które samotnie pełnią straż w Mrocznej Puszczy, gdyby Sauronowi udał się ten zabieg, upiekł by dwie pieczenie przy jednym ogniu.
W książce jest inaczej, gdyż tam Orkowie / czy jak kto woli, Gobliny / zbierają się w kupę dopiero po tym, jak roznosi się wieść o tym, że Smaug nie żyje i chcą oni Splądrować kraje do których nie zapuszczali się gdy Smaug żył i nimi władał, chcą też zapewne splądrować Erebor i zemścić się na królu spod Góry za upokorzenie i śmierć Wielkiego Goblina.
Może w filmie Sauron obawia się też nieuniknionej konfrontacji z Białą Radą i chce wyprzedzić atak? ( atak jest najlepszą obroną ) ale bardziej wydaje mi się, że chce pokonać Leśne Elfy i jest pewien, że nikt im nie pomoże ( nie bierze pod uwagę, że Elfy, Krasnoludy i ludzie przeciwstawią się jego armii ).

Banner

Poza tym Sauron wysyła armię orków, aby zająć Erebor. Chce uczynić go swoją twierdzą, więc musi go obwarować.

ocenił(a) film na 9
Suweren1

Sauron idzie do Mordoru a nie do Ereboru

marcin1488

Hmmm... wydaje mi się, że Jackson zmienił trochę założenie i ,,kazał'' Sauronowi najpierw oblegać Samotną Górę, a później, po niepowodzeniu tych działań zbiec i ukryć się w Mordorze. Ale być może coś pomieszałem.

ocenił(a) film na 6
Belief

Sauron wysyła armie aby zająć Samotną Górę. Azog ściga Thorina, jednak zostaje mu powierzone dowodzenie nad orkami, dlatego "misję" zabicie Thorina przekazuje swojemu synowi :)

ocenił(a) film na 7
Joecrou

Dzięki :) A po co Sauron chce zająć Samotną Górę? Przecież on się chyba w Dol Guldur schował, aby mieć blisko do miejsca gdzie został zgubiony pierścień. Sauron szukał pierścienia. Zaś przecież i tak za siedzibę miał "zawsze" Mordor.

Belief

On nie chce zając Góry. On chce Smauga. Tolkien tez o tym wspominał. Sauron i Smaug byliby duetem nie do pokonania.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

A gdzie Tolkien o tym wspominał?

Belief

Nie pamiętam. Ale było coś, że Sauron mógłby przejąć kontrole nad Smaugiem. Chyba w Niedokończonych Opowieściach. Zaraz poszukam.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To poszukaj. Niedokończonych opowieści jeszcze nie czytałam.

Ja tylko pamiętam z Władcy jak Gandalf mówił, że przebieg wojny mógłby inaczej wyglądać, gdyby krasnoludy nie odzyskały Ereboru.

Belief

"Za plecami zaś mieli spustoszone tereny oraz smoka, którego zresztą Sauron mógł wykorzystać ze strasznym skutkiem. Często powiadałem sobie: Musze jakos uporac sie ze Smaugiem. Bardziej wszak potrzebny jest bezpośredni atak na Dol Guldur. Trzeba nam udaremnić zamiary Saurona. Musze przekonać rade do tego pomysłu".

Gandalf rozmyśla o tym przed spotkaniem Thorina w Bree, wiec o Sauronie wiedział wcześniej. W filmie dowiaduje się dopiero wtedy, gdy Radagast przekazuje mu Ostrze Morgulu.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

I to jest cytat z Niedokończonych opowieści?

Belief

Tak.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Ok dzięki :).

ocenił(a) film na 9
Belief

Belief ale przeczytaj dokładnie co cytuje Kamil
to są słowa Gandalfa i używa zwrotu "mógł" a nie chce wykorzystać Smauga - są to jak już wcześniej pisałem tylko przypuszczenia Gandalfa.

Gandaf sam w swojej głowie knuje by wyeliminować smoka by ten w przyszłości nie stanowił dodatkowego zagrożenia

Sauron może sobie chcieć wejść w pakt z Smaugiem ale nikt chyba nie pisze i nie mysli jak Smaug - za przeproszeniem smok ma wszystko w dup..e - liczy się jego skarb a nie bitwy i boje toczone z bandami okrków.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Nie do pokonania? Na jednego wystarczyła jedna strzała a na drugiego wystarczyło wrzucić pierścionek do lawy. Faktycznie "nie do pokonania"...tu i te Twoje rozumowanie hahahah

straightlines

Pisząc w ten sposób tylko się ośmieszasz i jesli ktoś cię nie zna, może sobie pomyśleć "Co on tutaj robi. Przecież on nawet ksiażek Tolkiena nie czytał"

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Tylko według Ciebie tak by było.

ocenił(a) film na 6
straightlines

Kto wie...może Sauron wykułby Smaugowi nową hardcorową łuskę nie do przebicia :P

ocenił(a) film na 7
Anthrax91

taaaa :)