niech każdy z was napiszę jakie oceny przyznał każdej z tych części! wkrótce policzę głosy i zobaczymy która część
bardziej przypadła do gustu forumowiczom :)
ja zacznę:
Niezwykła podróż - 8
Pustkowie Smauga - 7
czekam na wasze głosy :) !
proszę nie porównuj. PS nawet w jednej dziesiątej nie ma atmosfery zaszczucia i zagrożenia z Obcego. A można było to wstawić do filmu Krasnoludy zamknięte w Ereborze ze Smaugiem bez możliwości ucieczki z budowaniem atmosfery beznadziejności i ciągłego zagrożenia to byłoby coś a nie łubudu ,maratony i płynne złota. Jackson mógł zrobić świetny film a wybrał efekciarskie łubudu
gdyby Jackson chciał już zmieniać to mogłoby to tak wyglądać więcej napięcia i autentycznego strachu mniej biegania i skakania.
Zagrożenie było i to duże. Przynajmniej było duzo urozmaiceń i czegoś nowego, a nie zwykłe dźganie nożem.
Krasnale vs. Smaug (wraz z beczkami) to jedna z najgorszych scen akcji w blockbusterach jakie widziałem. Jedne plusy jakie tu dostrzegam to wygląd Smauga i Ereboru. No ale cóż... takie cos nie mogło wyjśc dobrze.
to klasyka kina i pionierska pozycja w gatunku a właściwie podgatunku będącego hybrydą hororu i SF.
Niespieszne tempo i budowanie napięcia oraz gęstej atmosfery to główne atuty dzieła. Czy w kosmosie ktoś usłyszy twój krzyk ? Raczej nie. Samo pojawianie się Obcego i to że praktycznie do końca filmu nie oglądamy go w pełnej okazałości działało na wyobraźnie- jakiś szmer czy stukot , cień ,niespokojny kot, śluz kapiący z sufitu ,śmigająca kończyna i uchwycenie autentycznego przerażenia . Wygląd Obcego był niezwykły przypominał koszmar surrealisty kształt ,który z poczatku filmu trudno było nawet określić ,larwa rozwijająca się w człowieku i rozrywająca klatkę oraz żrąca niemal wszystko krew... i właśnie dlatego zapisał sie w historii kina szkoda że kolejne sequele zniszczyły klimat pierwowzoru zamieniając się w zwykłe łubudu i akcyjniaki dla dzieciaków.
Obcy porusza też temat eksploatacji kosmosu przez człowieka , niebezpieczeństw związanych ze zgłębianiem tajemnic wszechświata i szukania odpowiedzi na fundamentalne pytania.
Poza tym mówiłem o mrocznym kinie a nie strasznym ...swoją droga Obcy i tak kasuje pod względem straszenia większość ówczesnych produkcji i filmów.
Zgadzam się z niemal wszystkim, z wyjątkiem krzyku. W uniwersum Obcego w kosmosie jest echo...
wiem wiem nie o to mi chodziło tylko o to że człowiek jest lata świetlne od ziemi w ciemniej przestrzeni kosmicznej odcięty od świata z bestią z najgorszych koszmarów . Może sobie krzyczeć i tak go nikt nie usłyszy ,nikt nie uratuje...
Nie rozumiesz po prostu że efekty nie są ważne :)
Ps: w obcym właściwie nie ma cgi a obcy jest stworzony tradycyjnie
Obcego tworzono dużym nakładem pracy i pomysłowości zanim przyszła moda na plastik w postaci CGI . Tradycyjne efekty >>>>CGI w Hobshicie.
Efekty w Nostromo z 1979 były genialne i nie widać po nich aż takiego upływu czasu . Model Obcego jest sto razy lepszy niż doklejane nosy i brody krasnoludów oraz ich kretyńskie fryzury.