PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

niech każdy z was napiszę jakie oceny przyznał każdej z tych części! wkrótce policzę głosy i zobaczymy która część
bardziej przypadła do gustu forumowiczom :)
ja zacznę:
Niezwykła podróż - 8
Pustkowie Smauga - 7
czekam na wasze głosy :) !

straightlines

Widać że nie widziałes tego filmu.

kamilxxx09

proszę nie porównuj. PS nawet w jednej dziesiątej nie ma atmosfery zaszczucia i zagrożenia z Obcego. A można było to wstawić do filmu Krasnoludy zamknięte w Ereborze ze Smaugiem bez możliwości ucieczki z budowaniem atmosfery beznadziejności i ciągłego zagrożenia to byłoby coś a nie łubudu ,maratony i płynne złota. Jackson mógł zrobić świetny film a wybrał efekciarskie łubudu

ocenił(a) film na 8
WielkiBob

Z tym uczuciem zagrożenia to wystarczyłoby jakby było tak jak w książce

pemmil

gdyby Jackson chciał już zmieniać to mogłoby to tak wyglądać więcej napięcia i autentycznego strachu mniej biegania i skakania.

WielkiBob

Zagrożenie było i to duże. Przynajmniej było duzo urozmaiceń i czegoś nowego, a nie zwykłe dźganie nożem.

kamilxxx09

Nie było napięcia bo Jackson postawił na akcje i łubudu. Wolałbym ciche przemykanie przed smokiem

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

Krasnale vs. Smaug (wraz z beczkami) to jedna z najgorszych scen akcji w blockbusterach jakie widziałem. Jedne plusy jakie tu dostrzegam to wygląd Smauga i Ereboru. No ale cóż... takie cos nie mogło wyjśc dobrze.

kamilxxx09

to klasyka kina i pionierska pozycja w gatunku a właściwie podgatunku będącego hybrydą hororu i SF.
Niespieszne tempo i budowanie napięcia oraz gęstej atmosfery to główne atuty dzieła. Czy w kosmosie ktoś usłyszy twój krzyk ? Raczej nie. Samo pojawianie się Obcego i to że praktycznie do końca filmu nie oglądamy go w pełnej okazałości działało na wyobraźnie- jakiś szmer czy stukot , cień ,niespokojny kot, śluz kapiący z sufitu ,śmigająca kończyna i uchwycenie autentycznego przerażenia . Wygląd Obcego był niezwykły przypominał koszmar surrealisty kształt ,który z poczatku filmu trudno było nawet określić ,larwa rozwijająca się w człowieku i rozrywająca klatkę oraz żrąca niemal wszystko krew... i właśnie dlatego zapisał sie w historii kina szkoda że kolejne sequele zniszczyły klimat pierwowzoru zamieniając się w zwykłe łubudu i akcyjniaki dla dzieciaków.
Obcy porusza też temat eksploatacji kosmosu przez człowieka , niebezpieczeństw związanych ze zgłębianiem tajemnic wszechświata i szukania odpowiedzi na fundamentalne pytania.
Poza tym mówiłem o mrocznym kinie a nie strasznym ...swoją droga Obcy i tak kasuje pod względem straszenia większość ówczesnych produkcji i filmów.

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

Zgadzam się z niemal wszystkim, z wyjątkiem krzyku. W uniwersum Obcego w kosmosie jest echo...

Banner

wiem wiem nie o to mi chodziło tylko o to że człowiek jest lata świetlne od ziemi w ciemniej przestrzeni kosmicznej odcięty od świata z bestią z najgorszych koszmarów . Może sobie krzyczeć i tak go nikt nie usłyszy ,nikt nie uratuje...

WielkiBob

A wszystko to owiane średniej jakości CGI. Nuda.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie rozumiesz po prostu że efekty nie są ważne :)
Ps: w obcym właściwie nie ma cgi a obcy jest stworzony tradycyjnie

pemmil

Sa ważne. W takich filmach pełnią dużą rolę. Nie stawiam ich wyżej niż fabuły, ale jednak sa wazne.

kamilxxx09

Pierwszy Obcy to klasyka kina którą hobbit nigdy się nie stanie.

kamilxxx09

widzę że dalej prowokujesz ćpunie hobbita banik nadchodzi zgłoszone

kamilxxx09

Obcego tworzono dużym nakładem pracy i pomysłowości zanim przyszła moda na plastik w postaci CGI . Tradycyjne efekty >>>>CGI w Hobshicie.

kamilxxx09

Efekty w Nostromo z 1979 były genialne i nie widać po nich aż takiego upływu czasu . Model Obcego jest sto razy lepszy niż doklejane nosy i brody krasnoludów oraz ich kretyńskie fryzury.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Bredzisz chłopcze, Obcy jest do szpiku strasznym i mrocznym filmem.

ocenił(a) film na 7
WielkiBob

mądrze prawisz, polać mu!!!

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

To wiedzą wszyscy ;).

Banner

Masz z tym jakiś problem?

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Czemu niby?

lolmiki

Pustkowie 10
Podróż 10

ocenił(a) film na 6
lolmiki

Niezwykła Podróż - 8
Pustkowie Smauga - 7

Anthrax91

tak jak ja :)

lolmiki

Niezwykła podróż 7
Pustkowie Smauga 8

lolmiki

An Unexpected Journey - 7 (Extended Edition)
The Desolation of Smaug - 6+ (ostateczna ocena po EE)

ocenił(a) film na 7
lolmiki

1 - 7, 2 - 8.

ocenił(a) film na 5
lolmiki

Podróż- naciągane 10 z serduszkiem
Pustkowie- 6

ocenił(a) film na 9
lolmiki

Podróż - 10
Pustkowie - 9

ocenił(a) film na 9