Thorin , Dwalin, Balin , Gimli i Azaghal no i możę jeszcze Thror ;) a z poza Tolkienowskich Gortek łowca troli ;)no i Magni Miedziobrody oraz Kurdran Skydree ;)
Spoza Tolkiena to mój wybór pada na Crag Hacka! Ale oczywiście tego, bo chyba tylko ten był krasnoludem
http://oi39.tinypic.com/beh8xx.jpg
Jedno to klasa postaci, drugie to rasa, więc się nie wyklucza za bardzo. Poza tym, patrzyłeś w ogóle na obrazek, który wkleiłem?
Patrzałem ale tak naprawdę nie musiałem .... Znam HErosy na wylot ;) po za tym ...widziałeś jak ywglądał na rysunkach w Herosie III był tego samego wzrostu co Yog ....
Ale to postać z Might and Magic III, gry cRPG. :) W Heroesach też się pojawił, ale jako człowiek barbarzyńca.
Akcja części I-V dzieje się na innych "planetach". Dopiero VI-VIII odbywa się na Enroth. Crag Hack (ten krasnolud) przybył na Enroth statkiem kosmicznym z Terry. Jednak Crag Hack jako człowiek barbarzyńca w HoMM to prawdopodobnie tylko aluzja do tego z MM. Swoją drogą w King's Bounty był złoczyńca znany jako Hack the Rogue. Ale też raczej bez związku. Twórcy gry po prostu nie lubili marnować fajnych postaci. :)
To był tylko plastikowy szkielet. Balin w tym czasie był w karczmie i żłopał piwo.