Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118128
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Dno, dna i wodorosty. Staram się unikać emocjonalnych wpisów a hejtowanie tym bardziej nie w moim stylu.

Jednak po tym co usłyszałem od tego pseudo-rodaka, który wyjechał za młodu do UK a teraz nawet z Oskarem w ręku nie potrafi się powstrzymać od "wbijania szpili" Polakom i powielania żałosnych stereotypów to nie pozostaje mi nic innego jak wyłączyć TV i ze smutkiem i na trzeźwo panie Pawlikowski - na trzeźwo - skomentować:

O ile Ida jako film mi się NIE podobała. To mimo wszystko ucieszyłem się jak Nicol wyczytała do kogo idzie Oskar. Radość trwała jakieś 30 sek. do żałosnego popisu pana Pawlikowskiego.

Wstyd.

neutrico

dokładnie neutrico, wystarczy przywołać tegoroczne złote globy.. teksty w stylu "dziękuję społeczności transdżender!!! bez was ten serial by nie powstał" (chodzi o transparent) ciekawa jestem czy miałoby to miejsce gdyby wygrał serial o pastorach, już to widzę "DZIĘKUJĘ PASTOROM! BEZ WAS SERIAL BY NIE POWSTAŁ"

i nie ważne co za tym stoi, za tymi podziękowaniami, ważne jest to jak ludzie to emocjonalnie odbiorą, jakie zostanie wrażenie. to są pewnego rodzaju zabiegi po prostu, manipulowanie tłumem, wplatanie pewnych wyrażeń, które ludzie odbierają bez większej refleksji. większość amerykanów pomyśli "o fak, oni tak mówią o tym, to musi być modne, ten transdżender musi być spoko!"

ludzie, to jest gala, gdzie wszystko jest jednym wielkim scenariuszem, to jest zbyt duża publika, zbyt duże lobby, zbyt dużo wpływów i nie wierze w to, że jakiekolwiek słowa padają sobie "z dupy" bądź z "widzimisię"

and i wanna thank filmweb forum, for keeping me away from watching oscars 2015!!!

ocenił(a) film na 7
Arczi93

Jeśli mogę otrzymać Oscara i faktycznie go otrzymuję, to wiedząc, że patrzy na mnie cały świat staram się powiedzieć coś godnego, a nie jak dziecko zaczynam pleść co mi ślina na język przyniesie. Trochę ogłady by mu się przydało. Pawlikowski jest tak płytki, się okazuje, że nawet w takiej sprawie poszedł na skróty i zarzucił tekstem bez pomysłu, a pełnym jego małości.

chrisziyo

Nie możesz.
Chyba, że się mylę... To wtedy możesz.
Czekam na Twoje Oscarowe przemówienie poruszające tłumy niczym orędzia Adolfa Hitlera. Tylko, żeby nie było pełne małości! Ma być głębokie i godne prawdziwego Polaka - patrioty i abstynenta.

ocenił(a) film na 7
Arczi93

Moja noga nigdy by tam nie postała, nawet gdyby mi chcieli za to w zamian za nic zapłacić, a co dopiero jeśli miałbym odbierać tam nagrodę.

chrisziyo

Ok, ok.
Paciorek i spać, a nie mi tu dupę zawracasz. Strzała Koleszko!

ocenił(a) film na 8
chrisziyo

Potwierdzasz moją teorię, że "prawdziwi Polacy antysemici" za grosz nie mają luzu i poczucia humoru.

jak45

Ciekawe czy dalej byś się tak cieszył jakby powiedział moi przyjaciele żydzi będą dziś na gazie

ocenił(a) film na 8
corvus_pl

On tego nie powie, bo wszelkie dowcipy uważa za stratę czasu... jak sądzę...
Wiesz, ilu Żydów wejdzie do Volkswagena garbusa?

ocenił(a) film na 8
jak45

/errata/ Miało być nie "wejdzie do" a "zmieści się w".

neutrico

Czekaliście hejterzy aż do 3 nad ranem żeby wylewać pomyje? Pawlikowski był emocjonalny, szczery i spontaniczny. Jak zrobicie film tak uznawany na świecie i rozpoznawalny i zostaniecie zaproszeni na taką galę to się wtedy wypowiadajcie. Albo jeżeli będziecie mieć chociaż trochę poczucia humoru i dystansu.

neutrico

Wiesz że biblijny Abraham to ciota tak jak i reszta jego rodziny

neutrico

Myśle, że pieprzysz farmazony.

neutrico

O wodorostach już gdzieś czytałam :D. Musisz się bardzo mocno udzielać...

sabina777

Widzisz trzeba zrobić naszym POLSKIM dzieciom na kilku lekcjach religii katolickiej przypowieść o Abrahamie, królu dżungli - skrajnym człowieku Lewicy :)

ocenił(a) film na 10
neutrico

Daj spokój, przecież tam często okołoalkoholowe żarty padają... Nagrodzeni za efekty też o drinkach żartowali.

ocenił(a) film na 4
neutrico

A najlepsze jest to,że jak Smarzowski pokaże pijanych Polaków to bojkotujemy jego filmy:D

neutrico

Widzisz głupi polaczku, doucz się angielskiego, bo to, co on to mówił to było żartem i nie gadał o wszystkich rodakach tylko o swoim "crew" czyli o ekipie która była "drunk", nie wiem jak trzeba być niedorozwiniętym żeby pieprzyć takie głupoty jak ty. Więc tępaku przestań robić antyreklamę naszego kraju.

ocenił(a) film na 7
Domestos_z_Bidetu

Dokładnie, więc o co ten hejt? A nawet jakby zażartował z Polaków, że są już pijani ze szczęścia, to co? Coś strasznego? Fałszywego? Obrzydliwego? NIE

Aragorn88

Pijani != pijani ze szczęścia,

Obrzydliwe? Nie.
Stereotypowe, nie poprawne politycznie? Tak.

neutrico

Ogólnie taka sztuka to wstyd.

neutrico

Gruba przesada. Przed chwilą słuchałam tego przemówienia i powiedział wyraźnie "the crew in Poland" - jak dla mnie to 100% logiczne, że "firma" której produkt właśnie został doceniony jako najlepszy na świecie, jest pijana ze szczęścia w taką noc. Ogólnie rozbawiło mnie jego szalone zdenerwowanie i ekstaza, to było urocze, na pewno mało profesjonalne, ale każdy widzi że chłop nieprzywykły do takich odznaczeń. Bez obrazy, ale gigantycznie rozdęta duma, którą rani każdy pierdół w sposób absolutnie nieuzasadniony, to jest cecha narodowa, którą należy zwalczać. Alkohol jest dla ludzi -> jesteśmy mądrymi (och, najmądrzejszymi!) ludźmi -> nie obrażamy się, jak ktoś potwierdza, że z niego korzystamy.

ocenił(a) film na 7
neutrico

Przemowa była bardzo dobra, szczególnie o tym, że jego kameralny film skłaniający do zastanawiania nad ludzką psyche, przepełniony ciszą znalazl się w samym środku zgiełku wielkiego świata.
Żart o tym, że jego ekipa jest pijana jest szczególnie udany, bo pokazuje, że Pawlikowski ma za nic stereotypy o Polakach, że ma do nich dystans, nie jest zakompleksionym prowincjuszem co boi się rzucić na luzie dowcip, żeby zaraz nie być posądzonym o obrazę narodu. Weźcie zluzujcie ten dupościsk!

ocenił(a) film na 10
neutrico

Pawlikowski mówił WYŁĄCZNIE o swoich kolegach, swojej "crew", nie o WSZYSTKICH Polakach... Są już filmiki na YT z jego przemową.

Sqrchybyk

Nie ma to jak srać we własne gniazdo. Potem się dziwimy że są polskie obozy zagłady, że to my żeśmy wszystkich żydów wymordowali, że musimy płacić odszkodowania itd. Za 20 lat albo wcześniej będzie że to przez Polskę wybuchła II WŚ i też się nikt nie oburzy bo to przecież tylko gadanie. Większość Polaków w niczym nigdy nie widzi problemu a potem lamentowanie.

ocenił(a) film na 10
corvus_pl

<zieeeeeeeeeeew>

A jaki to ma konkretnie związek z przemową Pawlikowskiego?

Sqrchybyk

Inteligentny się domyśli

ocenił(a) film na 10
corvus_pl

To jakaś nowa wersja "pozdro dla kumatych"?

ocenił(a) film na 8
corvus_pl

To ja: konkretnie - żaden. Po prostu tobie się wszystko z jednym kojarzy, jak Jasiowi (tylko że to niejest d..a).