Ida

2013
6,6 118 tys. ocen
6,6 10 1 118125
7,4 60 krytyków
Ida
powrót do forum filmu Ida

Wita licealistka, lat osiemnaście, z zerową wiedza historyczną. Przed chwilą obejrzała Idę i szczerze przyznaje, że filmu nie zrozumiała. Ładnie prosi o UPRZEJME i sensowne wytłumaczenie co ten film miał przekazać.

Moje odczucia jako przeciętnego zjadacza chleba po obejrzeniu Idy:
-wooo, czarno-biało, fajnieee, (pierwszy monochromatyczny film jaki w życiu widziałam),
-ładne kadry, naprawdę ładnie to wygląda,
-kim jest ta babka, kogo skazała na śmierć, czy jest jej przykro, nie jest taka zła
-ładny saksofonista
-obraz jest dziwnie wąski, o co chodzi.

ocenił(a) film na 8
orangemoose

4:3 to klasyczny i już nie używany format obrazu. W fotografii cyfrowej nawet popularny w systemie Olympusa (stare 4/3 oraz nowe m4/3). Lubię go i wolę od kiszki 16:9 ;) To wszystko co napiszę bo brać udziału w dyskusji nie mam siły. Szkoda zwyczajnie prądu. Ze swojej strony mogę dodać, że bardzo podobały mi się zdjęcia i ta odrobina jazzu. Pozdrawiam

orangemoose

Jak można mieć 18 lat i mieć zerową wiedzę historyczną?
W szkole teraz nie ma już takiego przedmiotu jak historia czy ki pieron?

ocenił(a) film na 3
suszyMie

Cięcia programowe.
Rządowi na rękę nie jest tworzenie świadomych, myślących obywateli. Ma pracować i być posłusznym, nie generować problemy. Technik w ogóle nie mają już historii w znanej nam formie.

ocenił(a) film na 7
orangemoose

Licealista? Zerowa wiedza historyczna? Żart?

A jak nie żart, to WSTYD.

ocenił(a) film na 10
Karule

wstyd, ale chyba, że są takie szkoły, w których nie potrafią uczyć, a nie uczniowie...