Dla osob znajacych sie na sztuce. Film na miare Czarnoksieznika z Krainy Oz, Krolowej Sniegu i Halloween Tima Burtona. I na zlosc tylko tyle napisze, bo rece opadaja jak widze reszte wypowiedzi. Pokazac Polakowi ambitny film, to zaraz zacznie porownywac ze Shrekiem :/
zgadzam sie w 100%.
osobiscie jestem tym filmem urzeczona, zwlaszcza jesli chodzi o strone wizualną (przyjemna, charakterystyczna, dopracowana- widac ze osoby odpowiedzialne za design znaja sie na rzeczy). milo zaskoczyl mnie scenariusz, ktory nie jest wtorny, a mowie to z perspektywy 'starego bajkowego wyjadacza'. dialogi- wiele trafnych zartow (braian... znaczy brain porzadnie mnie rozsmieszyl, do kompletu z krolikiem).
wg mnie jest to produkcja nie tyle dla dzieci, co wlasnie dla osob "znajacych sie na sztuce" (jak napisal powyzej Condrad_Kemp), badz zwolennikow klimatow Burtona/ Koraliny.
osobiscie oceniam ta animacje bardzo wysoko i zaluje, ze nie moge zobaczyc jej z polskim dubbingiem.
Ale przynajmniej mozna uslyszec Johna Cusacka i Steve Buscemi :) W Shreku zawsze bylo mi zal Eddiego Murphy i Cameron Diaz. Ale Stuhr to wynagradzal, jednak w innych kreskowkach czesto nie jest najlepiej z polskim dubingiem.
Igor jest mroczna, acz piekna bajka. I rzeczywiscie nie tylko dla dzieciakow. Piekne jest tez porownanie tego calego krola (nie pamietam juz, czy on byl krolem czy burmistrzem) do robaka, chodzil jak rolly-polly, paskudnik jeden :)