Co raz więcej ludzi ocenia film, mamy już 11.000 tyś osób które oceniło film, ocena nie spada, stoi
tak samo na 8,3 a ranking idzie w górę już jest 61 miejsce :p
Bo widać również dużą poprawę od 1 części :) jak i również b.dobra ekranizacja książki
To fakt, mi tez dwojka wydaje sie ciekawsza niz jedynka. Choc jedynka tez mi sie podobala. Ja oceniam na 9:)
W 2 części podoba mnie się to że mamy wreszcie dobre ruchy kamerą :D I oczywiście również bardzo piękne krajobrazy :D I ukazany dostał cały dystrykt a nie parę domków :D
Książek nie czytałam i oceniam jedynie porównując do pierwszego filmu, ale przyznaję Ci rację - widać dużą różnicę między 1 a 2 częścią. Na plus dla "W Pierścieniu Ognia", ofc. :) Ja dałam ocenę 9. :)
A ja dałam nawet 10:) Bez zbytnich zachwytów i bez przesady, za bardzo dobry film i wspaniałą grę Jennifer Lawrence. Zasłużyła sobie:)
No, dla mnie Lawrence zagrała najlepiej ze wszystkich aktorów, mimo, że reszta także poprawiła swój poziom w stosunku do pierwszej części. :) Ale za to ją samą oceniłam na 10 jako aktorkę. :D
Zastanawia mnie jak mozna dawać ocene 10 z adnotacją ,,bez zbytnich zachwytów i bez przesady'' . Wydaje mi się że ocena 10 jest przeznaczona dla filmu ocenianego przez kogos za wyjatkowy, wspaniały, jedyny w swoim rodzaju dla danej osoby. Jesli ktos już na dzień dobry mówi : film całkiem niezły dam 10 to dla mnie trochę zaprzeczenie temu twierdzeniu
Ponad 13 000 oceniło film, ocena 8.3, miejsce 57, nadal idzie w górę.
A na imdb?
8.3 i 62 000 głosów.
Naprawde jestem pod wrażeniem. Myślałam, ze dość szybko spadnie do 7, a tu juz niemal tydzień utrzymuje się ponad 8 i to przy całkiem sporej (jak na FW) ilości głosów.
No i co z tego, skoro sa i tacy, co szybko zaniżą ocenę jedynką, byle tylko film miał jak najniższą sednia? Poza tym rzadko się zdarza, by film, który odniósł tak komercyjny sukces miał tak wysoką ocenę?
Dokłądnie, jestem serio dumny i zadowolony że tak wysoko stoją WPO ale powiem szczerzę że ta ocena spadnie bo na IMBD Trolli nie ma bo tam trzeba po angielsku pisać a tutaj Trolle są bo wysiłku żadnego to nie sprawia :D
W 'juesej" też są trolle, ale na imdb konta maja ludzie z całego swiata, nawet ja, dlatego nie tak łatwo pobic taka ilość pozytywnych głosów marną jedynką ;)
Obiektywnie WPO zasługuje na mocną osemkę, a jak zejdzie poniżej to można to tłumaczyć tylko trollingiem. Tak czy siak ważne że wzbudza duże emocje, wg mnie w swojej klasie zasługuje na najwyższą ocenę ;-)
:D widze że jest ktos kto jeszcze ma swoje zdanie-brawo! Ja 2-ki jeszcze nie widziałam ale jedynka jest raczej slaba. Kazdy z nas ma prawo do swojej opinii!
Moje oceny odzwierciedlają dokładnie moje wrażenia z filmu. Nigdy nie wystawiam sztucznie ocen żeby podnieść film w rankingach lub go przygasić (jaki w tym sens?). Co do tej części, nie odbiega ona zbyt wiele jakością od pierwszej (chociaż wydaje mi się, że była trochę lepsza) Film jest dla mnie zdecydowanie zbyt czarno-biały i przerysowany. Na plus dodam, że widzę potencjał w następnej części i też na nią się wybiorę. Ogólnie też nie żałuję spędzonego czasu więc jest dobrze :)
Każdy ma prawo do swojej opinii. To że wszyscy oceniają igrzyska na wysokie noty w przypadku kiedy film mi się nie spodoba nie ma zmiłuj się. ,,Czarny łabędź'' film niby arcydzieło okazał się być pięknym wizualnie filmem kompletnie pustym który nic nic wnosi.
Główna bohaterka ,,labędzia'' prezentuje przejawy choroby psychiczne nie wiadomo zresztą jakiej (schizofrenia?osobowosc kompulsywna?) i na koncu pozbawia siebie życia-ten film nic nie pokazał, niczego nie nauczył. Jesli zaś chodzi o 2 część Igrzysk-jeszcze ich nie widzialam a wobec tego-nie oceniam. Pierwsza część jednak nie jest w moich oczach wybitna i w zestawieniu z genialnym ,,Battle royale'' wypada słabo. Za 2 część też się napewno zabiorę i proszę pozwolic że ocenię ją po swojemu nie podążając ślepo za tłumem.
Trolling. Bardzo dużo osób wystawia oceny 1 nawet nie oglądając, żeby wkurzyć fanów -.-
Nie rozumiem takich ludzi ... Ale na razie i tak dobra ocena jak na tyle głosów , miejmy nadzieje, że jakoś bardzo już nie spadnie :)
Wiem, ale i tak na taką ilość osób które same przyznają, że nie oglądały filmu ale dają 1 bo tak albo żeby wkurzyć innych , to film ma dobrą ocenę :) Chociaż pewnie jak będzie już dużo więcej głosów to film pewnie będzie miał ocene około 7.4
Na razie przy niespełna 21 tyś głosów nota spadła o 0.1 do 8.2. Sam na drugiej części jeszcze nie byłem i nie miałem zamiaru iść do kina, ponieważ po pierwszej części byłem tak średnio usatysfakcjonowany, ale tu widzę ogromne zaskoczenie na in plus, większość osób uważa, że warto pójść i że dwójka lepsza od jedynki. ;)
Naprawdę warto pójść. Jak dla mnie nie ma porównania z pierwszą częścią. Lepsze efekty, gra aktorska.Długo po filmie nie mogłam przestać o nim myśleć :) Chociaż sądzę, że nie jest to film dla wszystkich. Jak podobała Ci się jedynka (przynajmniej sama fabuła, wątek igrzysk i walki z Kapitolem) to dwójka powinna też przypaść Ci do gustu :)
To rzeczywiście jest karygodne ale tak samo dziwaczne jest zawyżanie oceny na 10 tylko dlatego że....jest się fanem. Wielu fanow ,,Igrzysk'' przyznaje ze celowo zawyża oceny do 10. Jakoś nie do końca chce mi się wierzyc b pierwsza częśc igrzysk była tak wybitna i genialna aby wszyscy fani czegoś sie na jej podstawie nauczyli,mieli super rozrywkę czy tez utozsamiali się z filmem a dla mnie własnie to sa warunki dania 10-film wybitny dla kogos z kim osoba oceniajaca z jakiegos powodu się utożsamia lub doznaje niezwyklych emocji i wartosci poznawczych. W jedynce takich cech raczej brak
Ja oceniłem pierwszą część 10/10, bo była super - po obejrzeniu jedynki (trzy razy) postanowiłem przeczytać książki. Film jest bardzo dobry, a oceny każdy wystawia wg. własnego uznania i szczerze Ci powiem, że g. powinno Cie to interesować.
Dodam jeszcze, że tworzenie tematu takiego jak ten prowokuje Trolli, i ocenka będzie spadać jeśli ludzie nie przestaną tutaj pisać. Tworzysz temat w którym podniecasz się ocenką filmu, a jak wiadomo trolle chcą wkurzać fanów - jaka może być inna reakcja trolla na taki temat? Ja widzę jeden scenariusz "oo.. mam potencjalną ofiarę"
Eeeee..ja tworzę temat? Nie ja tworzę ten temat tylko osoby które chcą coś zasygnalizować.
,,G.... ''mnie to nie interesuje bo idąc twoim tokiem myślenia to ty jako spokojny mega fan powinieneś ignorować moją wypowiedz. Ja wyrażam swoje zdanie i mogę się zgadzać tak lub nie z ocenami innych. Dla mnie ocena 10 to film który niesie coś szczególnego lub nowatorskiego dla danej os oby natomiast ,,Igrzyska śmierci'' to cykl prawdopodobnie oparty na książ i każce i filmie ,,Battle royale''-produkcji absolutnie genialnej jak dla mnie. Jeśli ktoś posmakuje prawdziwego miodu nie zadowoli się miodem sztucznym ale tak jak mówię-to moje odczucia i każdy ma prawo do własnej opinii.
Wiem wiem, przepraszam - kilka razy klikałem "odpowiedz" różnym osobom i w końcu nie zauważyłem, że odpisuje nie do końca tej osobie. Wybaczysz mi tę pomyłkę? :P
A odnośnie tego mega fana - nie jestem fanem ani filmu, ani książki - po prostu film mnie strasznie zaskoczył, i to oczywiście pozytywnie co widać po mojej ocenie... ale to nie znaczy, że nie widziałem wad w tym filmie (zauważyłem aż 2, może jestem mało spostrzegawczy... i to takie, które po chwili zostały zapomniane przeze mnie xd)
Widać, że większy budżet niż w przypadku pierwszej części. Efekty, muzyka, obrazy, dynamika - wszystko lepsze.
Mamy już 54 miejsce w światowym rankingu :D ...
W sumie tak sobie po cichu myślę że może dobije ta liczba do 10 miejsca ;) ?
Dlaczego Film naprawdę świetny, dla młodzieży wręcz idealny. Jego sens jest tak naprawdę ukryty i jeśli się nie utożsamisz z tym co się tam dzieje nie poczujesz tego ;)
Jeżeli faktycznie miałby być 10. w rankingu to musiałby przebić między innymi:
- Listę Schindlera
- Milczenie owiec
- Władcę Pierścieni: Dwie wieże
- Władcę Pierścieni: Powrót króla
- Podziemny krąg
- Pianistę
- Leona zawodowca
- Więzienia nienawiści
- Dobry, zły i brzydki
- Bravehearta - Waleczne Serce
- Gran Torino
- Władcę Pierścieni: Drużyna Pierścienia
- Gladiatora
- Wyspę tajemnic
- Szeregowca Ryana
- Pluton
Czy widzisz chociażby cień szansy na przebicie jakiegokolwiek z tych filmów?
Oczywiście że nie da rady, kocham Trylogię Igrzysk ale to jest niemożliwe, chociaż dla mnie Władca Pierścieni nie jest wielkim arcydziełem no dla mnie tylko efekty i krajobrazy są boskie, reszta wcale nie powala niczym nadzwyczajnym.
A niby dlaczego miałby kłopoty z przebiciem tych filmów? Co jest niby takiego kiepskiego w Igrzyskach. Może to że nie każdy rozumie przesłanie tej książki/filmu. Bo jakże pięknie ukazuje ona realia dzisiejszej Polski. durne reaity-show gdzie ludzie robia z siebie debili zeby zadowolic ludzi i zwrocic na siebie uwage. albo nasi politycy. sami zarabiaja kupe kasy a my zwykli szarzy ludzie glodujemy za marne 1500 zl. wiec dlaczego tak duzo ludzi neguje ta książke/film. że niby historia o facecie z kwiatkiem i mala dziewczynka zasluguje na miano wybitnego filmu?? albo historia kannibala??
Bądź poważny. Gdyby to przesłanie miało być tak istotne to top okupowałyby filmy pokroju Equilibrum, 1984, Battle Royale czy V for Vendetta. We wszystkich przewija się ten motyw i co? Powiesz mi co jest wybitnego w powielaniu schematów i w dodatku robienie tego w dośc infantylny sposób?;)
To nie jest nic ani nic nowego, ani nic zaskakującego. Igrzyska nie mają szansy bo są po prostu niczym nie wyróżniającym się blockbusterem, który pod całą masą młodzieżowego romansu wymieszanego z kinem akcji niesie pewne przesłanie. Przesłanie które zostało przedstawione w znacznie dojrzalszy i mądrzejszy sposób dobre 60 lat temu.
Także powiedz mi co jest wyjątkowego i wybitnego w Igrzyskach, żeby zasługiwać miejsce w topie? W czym wybija się ponad wszystkie inne?
Dla mnie tym ze maja jakies przeslanie. i tyle. a jakie przeslanie ma np milczenie owiec czy wladca pierścieni ze jest takie wybitne?? bo liste Schindlera to rozumiem. i jakbys nie zauwazyla/zauwazyl jestem kobieta. wiec prosze nie uzywaj do mnie okreslenia "badz poważny".
Otóż LOTR niesie przesłanie, nawet spore.
Władca opowiada m.in. o rozstrzyganiu odwiecznych problemów moralnych, czyli związanych z konfliktem pomiędzy dobrem, a złem i przyczynami tego konfliktu (wolna wola, chciwość Golluma, żądza władzy Sarumana); problematyki sensu życia (przygoda, spokojne życie hobbita, tułaczka Strażników, oczekiwanie i tęsknota za innym światem u elfów, spokojne kontemplacje entów, czy też wybranie ciemnej strony). Bardzo dobrze przedstawia też poświęcenie (walka Gandalfa z Barlogiem, obrona Froda przez Boromira), więzi przyjacielskie (wielokrotna pomoc Sama Frodowi [m.in przy ataku Szeloby]).
Wybacz.
Akurat Władca Pierścieni to strzał w stopę, bo całą trylogia przesłanie posiada. Generalnie warto tutaj wsłuchać się w słowa filmowego Gandalfa, który nieraz dostaje kwestie mające streszczać książkowe przesłania. Te które uważam za najważniejsze? To, że każda istota, mała czy duża, może zmienić losy świata. Władca mówi także, że zawsze trzeba mieć nadzieję bez względu na to jak bliskie szaleństwu by to mogło się wydawać. Pokazuje, że nigdy nie należy się poddawać (tak jak sam główny bohater mimo niemalże zerowych szans na powodzenie), postać Golluma pokazuje, że nie można kogoś oceniać nie znając go i że nawet w kimś "złym" można znaleźć dobro. Kontynuować? Władca Pierścieni pod takim względem jest historią naprawdę bogatą.
Rozumiem, że dla Ciebie wartośc filmu wyznacza jego przesłanie, ale znowu tutaj znalazłoby się kilkanaście (jak nie więcej) dzieł które mają takie samo bądź bardzo podobne przesłanie, ale przekazane w znacznie dojrzalszej i sensowniejszej formie.
Proszę powiedz mi , że tak po prostu nie zastanawiałaś się nad tym co piszesz i tak „od czapy” powiedziałaś , że „a jakie przeslanie ma np milczenie owiec czy wladca pierścieni ze jest takie wybitne??” . Bo jeżeli to jest jednak pytanie na „serio, serio” to się załamię chyba.
Przesłanie nie jest jedynym, ani najważniejszym elementem oceny filmu. (przynajmniej dla mnie)
Ano historia Hannibala zasługuje na miano wybitnego, ponieważ jest to najlepszy [lub jeden z najlepszych- zależy dla kogo] thrillerów psychologicznych kiedykolwiek powstałych. Na jego wielki sukces składa się też genialna gra Hopkinsa, który bardzo zaangażował się w rolę [studiowanie taśm seryjnych morderców, nie mruganie przez cały film] w efekcie czego wg. mnie zagrał najlepszą role w swojej karierze. Nie śmiałbym zapomnieć także o 5 Oscarach.
No wlasnie o to chodzi ze dla ciebie ten film zasluguje na miano wybitnego. a dla mnie nie. tak samo jest z wladca pierscieni leonem zawodowcem. dla jedych wybitne arcydzielo dla innych nic szczegolnego. i mowienie ze Igrzyska nie maja prawa byc w kategori filmu wybitnego mnie osoboscie drazni. bo dla mnie jest to naprawde film wart uwagi. a co do oskarow to dla mnie nie jest odpowiedni miernik wartosci filmu. widzialam wiele filmow ktore dostaly oskary i jakos szczegolnie mnie nie powalily.
Za czasów Milczenia Oscary jeszcze przedstawiały pewną wartość:)
Różnica między filmem bardzo dobrym a wybitnym nie zawsze jest duża. Ale w Igrzyskach nawet nie da się znaleźć nic wybitnego, konkretne elementy po oddzieleniu można uznać za wykonane poprawnie (w porywach dobrze). Ale nic wybitnego tu nie ma:)
Zauważ, że sama mówisz "dla mnie jest to film wart uwagi". Dziwnym trafem mimo używania takich słów jak arcydzieło czy wybitny nie użyłaś ich ani razu przy Igrzyskach.