Dlaczego na początku filmu jest też ta sama scena co pod koniec? Jak Cobba przyprowadzają do starego Saito?
Osoby inteligentniejsze w trakcie filmu mogły zorientować się jak się skończy film przez tą jedną scenę. Poczytaj słowniczek podstawowych pojęć filmowych. To technika flash-forward. Wykorzystywana równie często co retrospekcje.
Ok, już wiem co to jest flash-forward.
Mam jeszcze pare innych pytań:
1. Dlaczego Cobb nie mógł wyjechać do USA żeby zobaczyc się z dziećmi?
2. Po co właściwie był talizman/amulet? I dlaczego wiele osób twierdzi że talizmanem Cobba była obrączka?
3. Czy udało się zmienić myślenie Fishera? Jaką dokładnie ideę mu podsunęli? Czy cel Saito (osłabienie firmy ojca Fishera) został osiągnięty?
1 W stanach uważali,że to on zabił swoją żonę. Ona sama dała chyba 3 zaświadczenia,że jest poczytalna i,że jej mąż ma napady agresji czy coś takiego.
2 Chodzi Ci o ten talizman,dzięki któremu wiedziałeś czy śnisz czy nie?
3 Z reguły sami nie wiemy,nie zostało to dalej przedstawione,ale możemy się domyślić,że cel został osiągnięty.
Jeśli coś kręcę to mnie poprawcie,nie mam już filmu na kompie,żeby wrócić szybko do niego i dokładnie poszukać.
2. Tak, o ten mi chodzi. Na pierwszą część pytania już e sumie mi odpowiedziałeś. Ale dlaczego jedni piszą ze tym talizmanem była dla Cobba obrączka?
A to tego już nie wiem. Jak dla mnie talizmanem był ten bączek. Mówił o tym sam Cobb i chyba jeszcze potem Artur.
całego filmu nie widziałem (kiedyś nadrobię) ale widziałem tą scenę w której pitt tłumaczył po co jest ten talizman. talizmanem nie musi być bączek - to coś co tylko ty dokładnie znasz coś czego nikt w śnie nie może podrobić przez to wiesz że nie śnisz
Ja nie wiem jak Ty oglądasz filmy, jak kompletnie nie rozumiesz o co w nich chodzi ;)