Incepcja

Inception
2010
8,2 651 tys. ocen
8,2 10 1 650908
7,9 78 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

Dlaczego na początku filmu jest też ta sama scena co pod koniec? Jak Cobba przyprowadzają do starego Saito?

ocenił(a) film na 7
patii1234

Osoby inteligentniejsze w trakcie filmu mogły zorientować się jak się skończy film przez tą jedną scenę. Poczytaj słowniczek podstawowych pojęć filmowych. To technika flash-forward. Wykorzystywana równie często co retrospekcje.

Marek_Wolski

Ok, już wiem co to jest flash-forward.
Mam jeszcze pare innych pytań:
1. Dlaczego Cobb nie mógł wyjechać do USA żeby zobaczyc się z dziećmi?
2. Po co właściwie był talizman/amulet? I dlaczego wiele osób twierdzi że talizmanem Cobba była obrączka?
3. Czy udało się zmienić myślenie Fishera? Jaką dokładnie ideę mu podsunęli? Czy cel Saito (osłabienie firmy ojca Fishera) został osiągnięty?

ocenił(a) film na 9
patii1234

1 W stanach uważali,że to on zabił swoją żonę. Ona sama dała chyba 3 zaświadczenia,że jest poczytalna i,że jej mąż ma napady agresji czy coś takiego.
2 Chodzi Ci o ten talizman,dzięki któremu wiedziałeś czy śnisz czy nie?
3 Z reguły sami nie wiemy,nie zostało to dalej przedstawione,ale możemy się domyślić,że cel został osiągnięty.
Jeśli coś kręcę to mnie poprawcie,nie mam już filmu na kompie,żeby wrócić szybko do niego i dokładnie poszukać.

Przemek9607

2. Tak, o ten mi chodzi. Na pierwszą część pytania już e sumie mi odpowiedziałeś. Ale dlaczego jedni piszą ze tym talizmanem była dla Cobba obrączka?

ocenił(a) film na 9
patii1234

A to tego już nie wiem. Jak dla mnie talizmanem był ten bączek. Mówił o tym sam Cobb i chyba jeszcze potem Artur.

ocenił(a) film na 8
Przemek9607

całego filmu nie widziałem (kiedyś nadrobię) ale widziałem tą scenę w której pitt tłumaczył po co jest ten talizman. talizmanem nie musi być bączek - to coś co tylko ty dokładnie znasz coś czego nikt w śnie nie może podrobić przez to wiesz że nie śnisz

maly_leju

Pitt??

ocenił(a) film na 10
patii1234

Ja nie wiem jak Ty oglądasz filmy, jak kompletnie nie rozumiesz o co w nich chodzi ;)

ocenił(a) film na 6
3ndorfina

correct !

ocenił(a) film na 10
3ndorfina

miałam to samo napisać ;p