Incredible Hulk

The Incredible Hulk
2008
6,4 126 tys. ocen
6,4 10 1 125551
5,4 36 krytyków
Incredible Hulk
powrót do forum filmu Incredible Hulk

Film jest bardzo dobry – sprawna i wciągająca fabuła, świetne sekwencje walki, dobre efekty specjalne. Nie do końca jestem przekonana co do dwóch rzeczy. Po pierwsze, w tej wersji Bruce Banner sam poddał się eksperymentowi przez który stał się Hulkiem. O wiele bardziej pasuje mi tutaj wypadek w laboratorium. Po drugie, mam małe zastrzeżenia co do obsady. W poprzedniej części doskonale spisali się Jennifer Connelly i Sam Elliott i niestety Liv Tyler i William Hurt to słabe zastępstwo. Co prawda grają zaskakująco dobrze ale pozostaje wrażenie że to jednak nie to.

Największym pozytywnym zaskoczeniem jest oczywiście Edward Norton. Kto by się spodziewał że taki niepozorny facecik pasuje do roli Hulka. (Chociaż przecież wiemy iż to świetny aktor!) A jednak Norton był doskonały. Cały film jest tak dobry właśnie dzięki kontrastowi między przeciętną kruchością Bruce'a Bannera i nieokiełznaną potęgą Hulka. To się nazywa konflikt! Brawa dla twórców za wykorzystanie tego i opowiedzenie wciągającej historii bez naiwnych rozwiązań.

Oczywiście, nie można uniknąć porównań z poprzednią ekranizacją Hulka. Tak jak napisałam, obsada drugoplanowa była o wiele lepsza. Jednak Norton bez problemu wygrywa porównanie z Ericiem Bana. Co więcej, film z 2003 roku był dziwną hybrydą kina komiksowego z dramatem psychologicznym. Rozumiem chęć ukazania rozterek głównego bohatera jednak trzeba znać ograniczenia gatunku w jakim się pracuje. Wydaje się, iż Ang Lee chciał te ograniczenia przełamać i niestety wyszła z tego ciężkostrawna mieszanka. Dlatego, że ekranizacja z 2003 była co najmniej średnia, decyzja o nakręceniu nowej wersji jest w pełni usprawiedliwiona. Z tego powodu również, jeżeli nie widzieliście żadnej wersji polecam również obejrzenie tej nowej z 2008 roku.

'Incredible Hulk' to porostu świetna ekranizacja komiksu, którą ogląda się z ogromną przyjemnością. Najważniejsze, iż widz nie jest traktowany jak idiota. Dostajemy dokładnie to czego się spodziewamy – niesamowite widowisko z dobrze zarysowanym tłem fabularnym. Gorąco polecam! 9/10.