8,0 448 tys. ocen
8,0 10 1 448258
6,6 89 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

ocenił(a) film na 9

Zastanawiam się nad jednym faktem z filmu. Nie zrozumiałem chyba końcówki, bo nie wiem jak to
możliwe że Cooper za pierwszym razem dostawał wiadomości w pokoju. I od kogo. Bo chyba kiedyś
pierwszy raz musiał być, nie?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
Domino212

Pętla czasu.
Dostawał od siebie samego wiadomość "STAY", a wcześniej od bliżej nieokreślonych ludzi z przyszłości współrzędne bazy NASA.

ocenił(a) film na 10

czytałem gdzieś hipotezę że tą pierwszą wiadomość (współrzędne bazy NASA) też dostał od siebie z przyszłości....nie wiem do końca jak się na to zapatrywać :-)

użytkownik usunięty
Sebafilmweb

To możliwe, przekazanie współrzędnych nie było do końca wytłumaczone.
Ale jestem na 1000% pewien, że to on nadawał "STAY" Morse'm.

ocenił(a) film na 10

Nolan oczywiście nie wyjaśnił tego dokładnie w filmie zostawiając furtkę dla licznych spekulacji....

Domino212

Cooper nagiął czas. Czas był relatywnym wymiarem w przestrzeni więc mógł dowolnie w nim podróżować (wspomniany piąty wymiar). Wszystkie wiadomości nadał sobie sam.

ocenił(a) film na 10
salata2205

z tym "naginaniem" czasu to nie do końca się zgodzę. Wpadając w "piaty wymiar" , wyszedł z wymiaru czaso-przestrzennego (czterowymiarowego) i patrzył na niego z boku i mógł wpływać na oś czasu prawdopodobnie za pomocą grawitacji (fal grawitacyjnych)...w filmie nazwali to anomaliami

ocenił(a) film na 9
Sebafilmweb

tak, ale Ci ludzie z przeszłości, żeby przeżyć, musieli być uratowani przez Coopera. A znów bez ich pomocy Cooper nie byłby w stanie nagiąc tej czasoprzestrzeni. Więc jak to było za pierwszym razem?

ocenił(a) film na 10
Domino212

położenie bazy NASA również sam podał, w systemie binarnym