8,0 448 tys. ocen
8,0 10 1 448258
6,6 89 krytyków
Interstellar
powrót do forum filmu Interstellar

ocenił(a) film na 5

Idac do kina nie mialem wielkich oczekiwan. Wiedzialem, ze jest to film Nolana, a ze widzialem do tej pory wszystkie jego filmy, dalem mu kolejny raz szanse. Niestety jest to zdecydowanie najslabszy jego film.

Najwiekszym minusem tego filmu jest scenariusz. Widze, ze wiekszosc ludzi kloci sie tutaj na temat faktow naukowych. Super, powodzenia. Ja dostrzegam zupelnie inny maankament. Przeciez ten film to nic innego jak pseudointelektualny Armagedon. Wszechobecny patos sprawia, ze film momentami jest smieszny, a do kompletnej porazki brakuje juz tam chyba tylko piosenki skomponowanej przez Aerosmith. Ponad to scenariusz jest bardzo niespojny. Niektore "teorie" naukowe wprowadzone sa tylko po to zeby widz myslal, ze oglada cos inteligentnego i nie ma znaczenia czy sa prawdziwe czy bo bohatorowie postepuja totalnie inaczej niz wczesniej bylo zakladane zaprzeczajac tym samym postawionym teza. Film jest przepelniony absurdalnymi momentami, ktore nie wnosza NIC do filmu, a jedynie go komplikuja i nadaja glupkowatego tonu. Mam wrazenie, ze polowa filmu moglaby tutaj zostac wycieta bez zadnego naruszenia biegu wydarzen, a tym samym zyskalibysmy czas by wytlumaczyc pozostale, bardzo pominiete lub na sile przyspieszone kwestie.

Armageddon to byla opowiesc o milosci. Film mial byc patetyczny, spektakularny i taki byl. Natomiast Interstellar kreowany jest na cos bardziej wyrafinowanego. Kreowany, bo w rzeczywistosci to nic innego tylko ladne przebranie. Ktos ewidentnie probuje wcisnac nam kit. Ja wiem, ze Nolana stac na wiecej. Byc moze pod naciskiem producentow musial troszke splycic swoj film. Prawdziwy artysta nigdy nie idzie na kompromis, a to jest dzialanie pod publiczke. Nolan tym samym spada do poziomu innych rezyserow podnobnych gatunkow. Wielomilionowy kontrakt na kolejne czesci Transformersow juz czeka. Ja tak to widze.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 5
BaStI

Jeszcze male podsumowanie. Jesli chodzi o kwestie "naukowa" film jest rewelacyjny. Mozna sie klocic czy czarna dziura wyglada tak czy inaczej. To nie ma duzego znaczenia bo film przedstawia tylko pewna wizje. Wizje, ktora dziala na wyobraznie i zacheca do zapoznania sie z tematem. Natomiast wszystko naokolo czyli kwestia fabularna lezy. Film mial ogromny potencjal. To troche tak jakby tworcy tak bardzo skupili sie na efektach wizualnych i faktach naukowych, ze zapomnieli o dialogach. Ogolna ocena 5/10

ocenił(a) film na 3
BaStI

Zgadzam się w 100%. Nie dogryzając nikomu i będąc pełen szacunku dla bliźniego stwierdzam, że ten to film to spektakularny bohomaz. Jest przekombinowany i pusty jak wydmuszka. I nudny - dialogi zawieszone w próżni to całkowity przerost formy na treścią a fabułę można streścić w jednym zdaniu, lecz tu rozdmuchana została do trzech godzin. Odradzam, odradzam i jeszcze odradzam. No chyba, że pójdzie się do kina żeby zdrowo pochrapać ;) Całą resztę szacownych czytelników odsyłam niestety do klasyki np do "Stalkera" Tarkowskiego.