PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4313}

Jabłka Adama

Adams æbler
2005
7,7 90 tys. ocen
7,7 10 1 89828
7,3 32 krytyków
Jabłka Adama
powrót do forum filmu Jabłka Adama

nie ma co najlepszy numer jest z wystrzelonym guzem mózgu

gazdus_2

no to było mocne O_o

wiem, że śmiałam się jak głupia przy tym jak zastrzelili kota ^^; xD
nie mogłam się powstrzymać, uwielbiam czarny humor :)

naan

zestrzelony kotek - rewelacja
no i tekst doktorka, o którym nikt nie wspomniał:
"nawet ja ją przeleciałem, jak wycinaliśmy jej migdałki" ;)
ZDRÓWKO!

naan

Czarny humor i niepoprawność polityczna:)
strzelanie do ptaków i kota było dobre, mi się bardzo podobała reakcja lekarza po odstrzeleniu guza pastora.

ocenił(a) film na 9
gazdus_2

ja też kocham i również uważam, że numer z wystrzelonym guzem był genialny. Podobało mi się zakończenie wątku z Adamem. Rozbawiły mnie jego fryzura, ubiór i zachowanie, gdy razem z pastorem przyjechali po nowych "do zresocjalizowania". I jeszcze jak zaczął nucić How deep is your love...

gazdus_2

zdecydowanie najbardziej wryla mi sie w pamiec scena zabijania wron. Arab strzelajacy jak na pokazie, trafiony kot, rozpacz Grubasa, zupelnie obojetne podejscie Ivana... no i oslupialy Adam, stojacy pomiedzy nimi z pistoletem w wyciagnietej rece :P

ocenił(a) film na 8
Saddam_2

No jest dużo doobrych scen jak np. gdy doktor mówi o stanie księdza: "W terminologii medycznej|nazywa się to pół-Kennedy." :D :D

ocenił(a) film na 10
T_M_K

dobry text doktora był natemat gościa który bez stóp grał w piłke
hehe
Genialny film

ocenił(a) film na 9
gazdus_2

to było:
-grał w piłkę nożną bez stop?
-to była kiepska druzyna, 5 liga
rozwaliło mnie to :D

ocenił(a) film na 7
Saddam_2

Ta scena jest przekozak !!! Adam wyciąga spluwę w głowie już widzi ich przerażenia, a tu arab z pretensjami ze nie wiedział ze można wrony bronią potraktować hahahaha Do tego Ivan ze stoickim spokojem. MISTRZ !!!!

ocenił(a) film na 9
gazdus_2

Jestem w momencie gdy Adam skopał Ivan'a, później chciał wrócić do więzienia lecz Gunnar (albo Khalid?) znowu ukradł mu telefon i portfel, więc Adam po niego poszedł, nagle wchodzi Ivan z rozkwaszonym ryjem i tak choćby nigdy nic "Idę na izbę przyjęć" :D spadłem z krzesła :D

gazdus_2

komentarz na temat zdjęcia Hitlera - odlot

ocenił(a) film na 10
jancior

wszystkie akcje pastora zaczynajace sie od "przestańmy rzucać oskarżeniami.."

Keyser_Soze

.......oraz to jego "o, to było niegrzeczne":)

ocenił(a) film na 10
padzieda

własnie jeżeli chodzi o zdaania rzucane rpzez pastora to w kinie tłumaczone było" to gruby nietakt" ja ogladałem film w domu z tłumaczeniem"to hamskie zachowanie" rózne tłuamczenia ale "gruby nietakt" jest jednak najelpszy:):):)

gazdus_2

jak przyjechało trzech nazistów i próbawali skopać araba...troche im nie poszło-hehe

ocenił(a) film na 10
gudmadafaka

dokładnie! dla mnie był to najlepszy moment w filmie choć płakałem ze śmiechu również w innych momentach -zestrzelony kotek-

w sumie to z textów księdza za bardzo sie nie śmiałem bo przeważnie coś mówił w przykrych okolicznościach a było mi go żal troszku

ocenił(a) film na 10
gudmadafaka

W ogóle akcje Khalida były najlepsze. Z wronami ("To bronia była dozwolona?" i bach) i z neonazistami.
Rozwaliła mnie reakcja lekarza po postrzeleniu Ivana. I sam Ivan.

gazdus_2

Khalid i jego "Kurma wać":)W tym filmie jest za dużo dobrych scen by je wszystkie wymienić

gazdus_2

Nie zapominajmy o scenie, w której Ivan rozkazuje Christofferowi IŚĆ do gabinetu. Ale przecież wiemy, że Christoffer 'wychodzi z ciężkiej grypy' !
No i gruby nietakt oczywiście.

gazdus_2

Przypomniał mi się jeszcze moment gdy jabłka zaatakowały robale i tekst Araba: Patrzam, a tu w jabłce jest robal(...)Kurma mać jest na wszystkich jabłcach! :D albo wątek ze Statoil-cudo. STATOIL musi umrzeć!

ocenił(a) film na 7
joana_5

Oglądałem wczoraj :) Tekst Khalida "jestem w stresie" po oddaniu strzałów do skinoli, "nie rzucajmy oskarżeń" po zestrzeleniu smutengo kotka no i oczywiście "how deep is Your love" na ustach skina co się włosów dorobił :) Ten filmy jest... inny. Na korzyść!

ocenił(a) film na 7
velkoper

A od innej strony to jest to bardzo poważny film o pokorze wobec życia, Boga (losu, Istoty albo innych Absolutów - Krzykacze i "jebacze świętości" niepotrzebne skreślić), film o walce dobra za złem, które są tu dwiema konkretnymi osobami. Taki mały wielki film

gazdus_2

"zegnaj Adam
zegnaj Sarah
Gunnar..Spie**alaj!"
:D:D:D:D:D:D

ocenił(a) film na 9
Don_Kojotleone

Ja pamietam że była jakis ciekawy tekst z Gofrownicą ale nie pamietam jak to szło

spanky

-Mój dziadek miał wiśnię.Obsiadały ja ptaki, więc zastrzelił kilka rano, kilka wieczorem.
-Zastrzelił je? Z broni?
-Nie, z gofrownicy!

ocenił(a) film na 9
oleczka_bzz

HAHAHAHAHA tak to było to :D :D

ocenił(a) film na 8
Don_Kojotleone

Cóż, w moim tłumaczeniu wyglądało to inaczej:
"-Żegnaj, Adam. Żegnaj, Sarah. Dymaj się, Gunnar."
I według mnie, jest znacznie lepsze - Khalid, jak można się szybko zorientować, z duńskim radzi sobie jako-tako: robi całkiem sporo błędów językowych. Zapewne chciał powiedzieć "trzymaj się", a nie obrazić byłego współlokatora :)

Co jak co, ale jednak humor w filmie jest dla mnie jednak zbyt czarny. Cóż, co nie zmienia faktu, że postać Khalida potrafiła wywołać uśmiech na twarzy. Śmiech miesza się z niedowierzaniem.
No, może jeszcze miny Adama :D

Pozdrowienia i niech kisiel jabłkowy będzie z Wami ^^

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Gunnard do martwego kota: Lambert, Lambert co sie stalo? Nie żyje ...
Khalid: I tak był do dupy
Gunnard: Zabił mi kota!
Ivan: Skończmy z oskarżeniami. Kot mial swoje lata, w czasie strzelaniny spadł z drzewa.

Myslalem ze polegne jak zobaczylem ta scene :D

ocenił(a) film na 10
tAz_6

No to były mistrzowskie dialogi na których film się opiera a ktoś wcześniej napisał że dialogi były sztuczne, ciekawe co powiedziałby o tcyh z nowych produkcji Segala.

użytkownik usunięty
gazdus_2

Pękłem ze śmiechu jak gościu zastrzelił kota.

Najlepsza scena z strzelaniem do ptaków (i zastrzeleniu biednego kotka^^) oraz kiedy Khalid strzela do kumpli Adama ^^ zaskakujący czarny humor. Podoba mi się również moment, kiedy Adam i Ivan jadą samochodem i leci "How deep is your love" ... :D

ocenił(a) film na 9
elfka77

Powiem Wam, że w czasie oglądania nie zaśmiałem się ani razu :P być może to za czarny humor jak dla mnie :P Nie patrząc na tragiczną stronę wydarzeń Ivan który przeżył strzał prosto w oko jest najbardziej bekowy z tego wyszystkiego :]

tomczyl

To miał być cud! ;) A nie coś 'bekowego', fajnie to ująłeś BTW ^^ Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
gazdus_2

wszystko fajnie, ale jakim cudem ten przywodca nazistow przezyl pierwsza strzelanine ?
Khalid twierdzil ze skin nadstawil ramie, ale wyraznie w klate dostal, po czym wstal z ziemi i zaczal uciekac, nie przeszkodzila mu nawet druga dziura w plecach ... to pistolet na plastikowe kulki byl czy co ?

ocenił(a) film na 9
jakamo

re up

Gościu dwa razy dostał po plegarach, w tym na wysokości serca :D.

- "To był gruby nietakt"
- Ivan z obitą gębą: "Idę do ambulatorium, kupić coś komu?" Gunnar: Mi napar "xxx" -> i wskazuje na butelkę wina czy tam wódki ;))
- Prezentacja "żywiołowego" syna Ivana. :]
- akcja z wystrzelaniem ptaków i przy okazji kota
- pomylenie Hitlera z Leninem ("sądziłem, że tamten miał taką brodę")
- akcja z odstrzeleniem guza - mega lol
- no i na koniec, jak kobieta, co miała urodzić niepełnosprawnego dzieciaka i została z Gunnarem: "Lecimy właśnie do Indonezji. Nasz synek z zespołem Downa bez problemu wmiesza się w tłum".

W ogóle sporo tego wszystkiego było :))

ocenił(a) film na 9
Elizeusz

O i jeszcze sytuacja, w której neonaziole (za pierwszym podejściem) chcieli się dobrać do Khalida.
Neonaziol: Już nie żyjesz brudasie!
Khalid (trzymający gnata w ręce) strzela w kolano łysemu.
Khalid: Ty głupi? To ja mam broń!

ocenił(a) film na 9
Elizeusz

Zgadzam się ze wszystkimi powyższymi scenami XD

"wszystko fajnie, ale jakim cudem ten przywodca nazistow przezyl pierwsza strzelanine ?
Khalid twierdzil ze skin nadstawil ramie, ale wyraznie w klate dostal, po czym wstal z ziemi i zaczal uciekac, nie przeszkodzila mu nawet druga dziura w plecach ... to pistolet na plastikowe kulki byl czy co ?"

fakt, też zauważyłem. błąd filmowców.

ocenił(a) film na 10
None200

Na moje oko w żadnym wypadku, w rambo nawet przy pierdnięciu wszyscy kładą się jak kaczki, strzał w plecy nie musi wcale od razu skończyć się zgonem.

Zresztą nie pojmuje jak możecie ten film odbierać w takich batalistycznych kategoriach. :)

ocenił(a) film na 9
None200

Jak możecie zadawać takie pytania przy TAKIM filmie?
A cała reszta to się nie ocierała o absurd?
Nie wpadliście na to , że o to chodziło? Rany.

gazdus_2

* zastrzelenie kota, Lamberta
* sceny ze spadającym portretem Hitlera
* odstrzelenie Ivanowi oka
* napad na stację benzynową
no i wiele innych. w sumie wszystkie sceny z tego filmu są MEGA :D

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

Dla mnie najbardziej wzruszającą sceną było przyniesienie jabłecznika dla Ivana. Mimo tylu przeciwności losu udało się Adamowi upiec to ciasto ;)

ocenił(a) film na 9
Rutson

Film nieziemski. :D Akcja z zestrzeleniem kota, ze skinami, z gofrownicą, pół-Kennedy - niesamowite, ale "gruby nietakt" rządzi. :D

gazdus_2

Ivan do Adama:
-Napisali tu, że jesteś wcieleniem zła. To gruby nietakt napisać komuś coś takiego w CV.

gazdus_2

Mój ulubiony to tekst lekarza do Adama:
Gratuluję! Pozbawiłeś go wiary! Stawiam Ci kawę!

Cały film był niesamowity.

Oglądałam go z tatą i rozgadałam się na koniec:
Ja: W sumie jednak ten film jest motywujący. Pokazuje, że mimo nie wiadomo jakich przeciwności można dopiąć swojego celu, nawet jeśli zamiast ciasta będzie to jakaś babeczka z jednego jabłka z mikrofali.
Tata: To był opiekacz.

Potem uznaliśmy, że ten dialog idealnie pasował do klimatu filmu ;)

ocenił(a) film na 10
kamakal

hahaha. Gratuluje i zazdroszcze atmosfery po filmie. Oboje w tym dialogu byliście genialni, a swoją drogą rewelacyjnie spuentowałaś film. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
gazdus_2

scena zestrzelenia kota byla genialna;) "to tu mozna nosic bron?":D

ocenił(a) film na 9
gazdus_2

Scena, w której Adam obija gębę Ivanowi, poczym Ivan idę do ambulatorium, Gunnar: Będzierz przechodził koło targu?, Ivan: Może, Gunnar: Kupisz mi syrop na kaszel? Ivan: Jasne, jak się nazywa? Gunnar: Von Osten (nie wiem czy to wino, czy wódka tak się nazywa), a Adam na to wszytko patrzy z niedowierzaniem bezcenna mina Adama:))
druga scena to kiedy, Khalid wystrzelał wrony i kotka Gurnnar: Zabił mi kota, Ivan: Skończmy z oskarżeniami, kot miał swoje lata w czasie strzelaniny spadł z drzewa, możemy to teraz przedyskutować.
Mina Adama:)) BEZCENNA:))

ocenił(a) film na 9
ilka_b

to jeden z najlepszych filmów jakie w życiu widziałem, a komedia to zdecydowanie:]]]

Mnie urzekło wszystko, ale jak lekarz opowiada o syndromie Rabashiego jak to gosciu gral w pomocy bez nog, albo jak mowi do adama "[..]ruchał te dzieciaki ile w lezie[..]" no i oczywiscie koniec jak adam zaczyna spiewac refrenik jakis boysów.

i jak jestesmy w tym temacie to cos wam napisze:

-Co jest lepsze od ruchania dzieciaków?
-Kurwa nic !

--------

Przychodzi lekarz do pacjenta i mówi:
-Mam złą i dobrą wiadomość od której zacząć?
-Od złej
-Musimy amputować panu nogi, a dobra jest taka, że sąsiad z pokoju obok chcę kupić od pana kapcie;>

--------

Dwie dziewczynki bawią się w piaskownicy grabkami, jedna do drugiej mówi:
-Mój tata ma coś takiego pomiędzy nogami. Druga na to:
-Mój ma mniejsze, ale też boli

--------

Przychodzi kobieta do lekarza i po wnikliwych badaniach doktor mówi:
-Może pani już kupować pieluchy
-A Co! jestem w ciąży?
-Nie, ma pani raka jelit;>

ocenił(a) film na 8
gazdus_2

Mi najbardziej podobała się scena, kiedy Adam zdobył broń i sprytnie zagadał zebranych pod drzewem, żeby ich nastraszyć/zaskoczyć a zaraz potem zostaje powalony własnym pomysłem przez Khaleda ; ]
W ogóle, film jest zrobiony pięknie.

ocenił(a) film na 10
przemas10

CZytałam ten temat i ponownie zwijałam się ze śmiechu, kiedy przypominałam sobie te sceny, oczywiście za najlepsze uznaję strzelanie do ptaków i tekst "idę na izbę przyjęc" :D
I jeszcze scena z nazistami: Khalid: paf! Czuję stres. On ma psycho-kolano. Paf! Mówię przepraszam, grubas. Paf! Paf! Groził mi tą ręką, to psycho-ręka!