PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Niezwykle rzadko udzielam się na jakichkolwiek forach, wypowiadam się dopiero w momencie, gdy coś wkurzy mnie niesamowicie albo gdy jestem czymś tak zachwycony, że aż muszę się odezwać, żeby zachęcić innych do zobaczenia/przeżycia czegoś wyjątkowego. Nie można pozwolić, aby pewne rzeczy przeszły bez echa; aby pojawiały się wątpliwości, jeśli sprawa jest słuszna.

Tak też jest właśnie z ową bajeczką, ponieważ jeśli ktoś ma wątpliwości, czy iść na nią do kina i wydać kilkanaście / kilkadziesiąt złotych na bilet, to już spieszę z dobrą radą: "Idź! Weź ze sobą żonę, dziewczynę, kochankę, dzieci, wnuki, rodzeństwo, dziadków, rodziców itd. i baw się dobrze! Jest ogromne prawdopodobieństwo, że wyjdziecie po seansie z przyspieszonym biciem serca, z błogą radością i uczuciem jakiegoś tam spełnienia - o samoistnym, trwałym i kojącym uśmiechu już nie mówiąc. To z pewnością będzie dla Was odpoczynek, a zarazem dobra zabawa, doprawiona mądrością i próbą pokazania nam, jaki świat może być piękny, wzruszający i radosny. Będziesz miał dużo pozytywnych spostrzeżeń, które będą Cię prosić o omówienie ich z partnerem bądź dziećmi."

Lubię oglądać filmy, tudzież bajki - czy to w kinie, w telewizji, czy na kompie. Lubię, gdy mnie bawią i gdy zachęcają do myślenia, do zatrzymania się, zastanowienia. Widziałem pewnie sporo takich bajek i filmów. Niemniej w jakiś dziwny, wręcz magiczny sposób dopiero bajka "jak wytresować smoka" skłoniła mnie do zarejestrowania się tutaj i opisania swoich wrażeń. Z pewnością jest to jedna z najlepszych bajek - o ile nie najlepsza, jaką widziałem. Mógłbym zaryzykować i powiedzieć, że mamy do czynienia z połączeniem bajki z filmem - połączenie ich najlepszych cech. Bajka już od początku urzeka swoim pozytywnym nastawieniem, pomysłem na fabułę i prowadzeniem akcji. Szybkość, sceny, akcja, muzyka - jak z dobrego filmu; humor, barwność postaci, "słodkość" i mądrość - jak z rewelacyjnej bajki. Mieszanka jest z pewnością wybuchowa i wychodzi się z kina po prostu "lepszym" i szczęśliwszym. Wiele wzruszających i mądrych momentów zachęci Cię do myślenia, trafne żarty doprowadzą Cię do śmiechu (a może nawet do łez).

Tak naprawdę mógłbym tak bez końca, bo w moim odczuciu mamy do czynienia z wyjątkową i baaardzo udaną produkcją, z którą większość powinna się zapoznać. Może nie jest to bajka dla najmniejszych, ale już od tych ciut większych zdecydowanie polecam. Wspomnę tylko o muzyce jeszcze, która powala i która zmusza mnie teraz do narkotycznego słuchania ścieżki dźwiękowej ;)

Zachęcam, bo naprawdę warto. Bawcie się dobrze, pozdrawiam.

aprai

Podzielam Twój zachwyt :) Muszę tylko zwrócić uwagę, by lepiej nie używać słowa "bajka" na określenie filmu animowanego. Dziś zresztą większość pełnometrażowych filmów animowanych nie różni się niczym od filmu fabularnego, jeśli idzie o scenariusz i narrację. "Bajka"- jeśli nie oznacza utworu literackiego- zacieśnia krąg odbiorców tylko do dzieci i kojarzy się najczęściej z dobranockami. Dlatego lepiej mówić po prostu o animacji. Pod resztą się podpisuję, zwłaszcza jeśli idzie o muzykę: wstyd się przyznać, ale lata już poważniejsze, a tymczasem wzruszam się przy niej jak dziecko :)
Generalnie, nie jest to film pobijający na głowę np. "Ratatuja" (choć fabularny schemat podobny), ale mnie osobiście dostarczył wielu wzruszeń. Jak dla mnie stoi na równie wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 10
jedzoslaw

a ja powiem tylko tyle bajka jest zajebistaaaaaaaaaaaaaa:) oglada sie ja naprawdę z zaciekawieniem, nie ma momentów nudy, warto ruszyc dupe z fotela, zabrac znajomych, wydac kase i obejrzec ten film! super!

jedzoslaw

A ja bym nie radziła pójścia z żoną i kochanką na ten sam seans..

aprai

Podpisuję się pod tą wypowiedzią obiema rękoma! "Jak wytresować smoka" to jedna z bardziej udanych animacji DreamWorks ostatnich lat! Przepiękne scenerie, porywająca fabuła, wzruszające momenty! Jeśli dorzucę wspaniałą muzykę, to jest pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów tego typu produkcji! Szerze polecam!

ocenił(a) film na 10
Miverel

Popieram wszystkie posty w 100% te pozytywne o kochance też może być ;) Bajka baśń animacja film jak kto woli Bilet - około 20zł popcorn 10 a przeżycia BEZCENNE ;)