To co stworzyła ekipa z Dreamworksa zaskoczyła mnie na maxa! ! !Ta bajka jest po prostu rewelacyjna, normalnie nie dałbym 10/10 z uwagi ,że jest to jednak bajka, ale umówmy się,że oceniam w skali animacji i z ręką na sercu należy sie dziesiąteczka ! ! !Ostanio wszystkie bajki jakie ogladałem były jakieś takie nie do końca fajne, niektóre wręcz nudne, ta natomiast jest od początku do samego końca genialna! ! !Polecam wszystkim...[ zaznaczam, że oglądałem wersje BluRaya z angielskim dubbingiem, bo polski jest jak zwykle do bani, przynajmniej moim zdaniem]
Zgadzam się. Większość polskich dubbingów jest tragiczna, choć są genialne wyjątki takie jak np. Shrek... Ale do tego potrzeba genialnych aktorów (myślę o Szturze).
Sam film świetny, muzyka doskonała (słuchając jej osobno niemal nie czuje się, że to soundtrack). Chociaż postacie smoków mnie nie ujęły. Tylko Toothless (Szczerbaty) był straszny/kochany (kiedy trzeba), pozostałe były bardzo przerysowane i bardzo dopasowane do pozostałych młodych bohaterów i śmieszne ( nie mylić z zabawne). Dla niektórych to może plus, ale mnie nieznaczna wada. Pozdrawiam miłośników dużych i małych "Jak wytresować smoka":)
Akurat dubbing Polski był lepszy od dubbingu oryginalnego. Głos Czkawki w wersji angielskojęzycznej był beznadziejny i nie pasował do postaci.