PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Mam 25 lat i to jest bardzo fajna bajka.
Ciężko mi zrozumieć jak ludzie mogą wyrosnąć z bajek, a szczególnie z tych teraz, które dzieci bawić powinny przede wszystkim sferą wizualną, zaś do starszych dociera cała reszta. Fabuła, morały, dowcipy, ironia i sarkazm (rewelacja).
Przyznam szczerze, że oglądałem film w wersji oryginalnej więc nie wiem jak z naszym dubbingiem, ale jankesi też się nieźle spisali.
Tylko czy naprawdę trzeba robić tyle sequeli bajek?? Każda nowa jest szczególnie ciekawym przedsięwzięciem, a sequel to sequel.
Nie wiem ile osób ma ochotę na Shreka 7, Jak wytresować smoka 4 czy Kung Fu Pandę 5??

ocenił(a) film na 10
glodny1985

Następna część pewnie już nie będzie miała tej iskry co pierwsze "Jak wytresować smoka", ale cóż...pieniądz to pieniądz.

ocenił(a) film na 9
glodny1985

W pełni się zgadzam.Ile razy można żreć to samo :)? Dla mnie może zostać tylko "jedynka" pzdr

ocenił(a) film na 6
glodny1985

Ode mnie dostał 6/10 czyli niezły. Dostał by 7 a może i 8 gdyby cały był jak pierwsze i ostatnie minuty. Ja wiem ze to dla dzieci ale to coś na końcu może być właśnie dla dziecka straszne (ale jak patrze na bajki w CN to mam wątpliwości) a mnie właśnie się podobało. i walka ze smokami na początku też fajna no i treningi :)
Zawiodłem się tez na smoku który niby zapowiadany jako ten najgroźniejszy, szybki, niewidoczny rozpiżdżający jednym pierdnięciem jest tak słodki że aż chce się wyjść i dać komuś w mordę żeby odzyskać swoja męskość (tekst wzięty z mistrzów). Mimo tych narzekań ogląda się przyjemnie przynajmniej wersję angielską bo z dubbingiem nie widziałem. Lubiącym bajki polecam.

ocenił(a) film na 8
glodny1985

Dalem 8/10 bo zaskoczyl mnie ten film. Myslalem ze bedzie to prosty, i ogolnie do przewidzenia film.. i byl ale za to mial w sobie to cos co bardziej mi sie podobal od pozostalych.

!!!SPOILERwolalbym zeby stracil 2 nogi badz mial paraliz od pasa w dol bo lubie smutne zakonczenia,lub po prostu juz nie mogl latac na smokuSPOILER!!!

ocenił(a) film na 9
Piort90

Ja sie ciesze ze bajka nie zakonczyla sie jeszcze bardziej tragicznie.... jak na moj gust to i tak jakkolwiek tragiczne zakonczenie jest anomalia w bajkach wiec szczerze koncowka bylam zaskoczona.... Wg mnie film rewelacyjny zwlaszcza ze wzgledu na tego smoka :)

ocenił(a) film na 9
glodny1985

Zgadzam się:) Dreamworks w końcu pokazało, że dobra bajka to nie tylko gadające zwierzęta:-)

ocenił(a) film na 8
glodny1985

Popieram - fajna i niestereotypowa bajka ;).

glodny1985

Masz zupełną rację! Bajka rewelacja, nie ważne w jakim wieku się ją ogląda! Poleciłabym ją każdemu, zresztą tak też się o niej dowiedziałam. Zaskoczył mnie jej koniec, nie powiem, że negatywnie. Po prostu jest inny niż dotychczasowe zakończenia bajek. Można doszukać się w nim morału skierowanego nie tylko do dzieci - nie zawsze tragedia oznacza katastrofę! Warto obejrzeć, zrozumieć i pokochać!

ocenił(a) film na 8
adka_nadka

Skoro chcecie nieszablonowe bajki to dojrzyjcie do animacji japońskiej. Oczywiście nie mam na myśli wielkich cycków i ognistych pierdów z ręki tylko filmy tak niesamowite że wydające się być przy amerykańskich produkcjach nie z tego świata. Gorąco polecam tytuły takie jak: Ruchomy zamek Hauru, Księżniczka Mononoke czy Spirited Away. A jeśli ktoś lubi kryminał, niedopowiedzenie i mroczną atmosferę to serial Monster lub Death Note(Notatnik śmierci) oczywiście w animowanej wersji.

ocenił(a) film na 10
glodny1985

Ja mam 26 lat i b. mi sie podobal ten film, zwlaszcza wersja anglojezyczna.Te szkockie dialekty...cudo!

ocenił(a) film na 8
glodny1985

Zgadzam się bardzo fana bajka polecam ją wszystkim!

glodny1985

bardzo pozytywna bajka :):) fajnie zobaczyć w "potworze" ukryte dobro :)

ocenił(a) film na 8
paulina_zapasek

Pfffuuu, raczej w ludziach ukryte zło :D.