PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313859
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Wciągająca historia, ładna animacja, ale jedna rzecz mnie drażni, która została jakoś tak w trakcie
filmu pominięta: to przecież Czkawka okaleczył Nocną Furię, kiedy go trafił sidłami. To, że wynalazł
dla niego mechanizm umożliwiający mu latanie, wydawało się, że zrobił bardziej z ciekawości. Nie
było w tym filmie jakoś momentu, nie wiem, skruchy czy "przepraszam" (skoro Szczerbatek rozumiał
co się do niego mówi). Jak Wy to widzicie?

ocenił(a) film na 10
drakii

Wydaje mi się, że Czkawka skonstruował tą sztuczną połówkę ogona i cały mechanizm, nie z ciekawości, ale dlatego, że zrobiło mu się żal Szczerbatka. Po nawiązaniu więzi między głównymi bohaterami, jest taka scena gdy Pyskacz mówi "Smok, który nie lata, to martwy smok" i po tym Czkawka zaraz zabiera się za konstruowanie tej połówki ogona. Według mnie taki moment skruchy nie był potrzebny. Samo to ile Czkawka włożył pracy w pomoc Szczerbatkowi wystarczyło, by stali się przyjaciółmi.

ocenił(a) film na 9
Papillonka_212

Nie mam wątpliwości, że Czkawka zadośćuczynił Szczerbatkowi, ale chodzi mi tylko o taki moment, przebłysk tego, że bohater jest rzeczywiście świadomy, że to on umieścił Szczerbatka w tej sytuacji.

użytkownik usunięty
drakii

Jest świadomy. Szczerbatek poniekąd odpłacił mu się łapiąc go za nogę i ratując mu życie...Czkawka oczywiście nogę stracił.

ocenił(a) film na 10
drakii

Nie wiem jak wy ogladacie. Przeciez zaraz po tym jak czkawka natrafil na szczerbatka jeszcze zaplatanego w liny i kiedy powstrzymal sie od zabicia smoka popatrzyl na niego z zalem i powiedzial "I did this". Dokladnie w tym momencie zrozumial ze zrobil krzywde smoku. Potem w zatoczce ogladajac go z ukrycia zorientowal sie ze smok nie moze latac przez brak pletwy na ogonie co spowodowane bylo jego wczesniejszym polowaniem na nocna furie. Wiec nie blad scenarzystow a po prostu prosty zabieg wyrzucenia niepotrzebnych kwestii ze wzgledu na widoczne zachowanie wczesniej.

ocenił(a) film na 9
Chinatsa

Rzeczywiście, jest, a w polskiej wersji "co ja zrobiłem". Oglądałam polską wersję właśnie i przyznam, że ogólnie w filmach z dubbingiem niektóre kwestie (szczególnie te cichsze tak jak ta albo w których mówi się dużo na raz) mi umykają i ta była jedną z nich niestety. Dzięki za wypunktowanie, bo właśnie o to mi chodziło i tego poszukiwałam :)

ocenił(a) film na 10
drakii

Ciesze sie ze uspokoilam twoja ciekawosc :)

użytkownik usunięty
drakii

"Smok, który nie lata- to martwy smok"- po tych słowach Czkawka zrobił ogon- zrobił to z litości i troski o tego smoka. Widac było również, że Szczerbatek nie radził sobie z łowieniem ryb- prawdopodobnie umarłby z głodu.

ocenił(a) film na 9

Jestem po seansie 2giej części i to o czym mówisz w poście wcześniej, że Czkawka jest świadomy swojej winy, tak samo jak wyraźne stwierdzenie, że to Szczerbatek "odwdzięczył" mu się (w pierwszej części nie było widać jak stracił tę nogę, a że był ogólny chaos, mogło się to zdarzyć na kilka różnych sposobów) zostaje poruszone dopiero w drugiej części i ponieważ ta kwestia została poruszona, to jestem kontent (odbierając oczywiście całość jako jedną historię). :) Tego typu filmy z założenia mają moralizować i wśród różnych morałów płynących z tego filmu zabrakło mi po prostu stanowczego zanegowania tego, co zrobił Czkawka Szczerbatkowi, czyli tak naprawdę pozbawił go jego podstawowej zdolności poruszania się i tym samym w ogóle możliwości przeżycia. Dopiero w 2giej części zostało to "nadrobione" :)

użytkownik usunięty
drakii

Może twórcy filmu chcą zachować trochę tajemnicy w filmie, przecież nie wszystko musi być podane na tacy- mi się ten zabieg bardzo podoba. Być może zostanie to wyjaśnione w 3 części. Tak samo zastanawiałam się skąd Czkawka ma bliznę na policzku (była widoczna w pierwszej części)..a w drugiej zostało to wyjaśnione. Słowa bohaterów świadczą o tym, że bardzo możliwą opcją jest to, że smok mocno ranił lub odgryzł nogę, gdy ratował Czkawkę- ja tej wersji się trzymam :)

ocenił(a) film na 10

Co do sprawy lewej nogi czkawki; szczerbatek jej nie ogryzl. On po prostu chwycil go za noge i podciagnal do siebie zeby oslonic skrzydlami przed ogniem. Smocze zeby silne wiec poraniona noga nie nadawala sie juz do niczego.