Zarówno smoczym wątkiem z "Insygniów", jak i "Czarą Ognia" - szczgólnie mocno rozprawienie się ze "smokiem-matką", ale film i tak wydaje sie byc bardzo oryginalny. Świetna fabuła, bohaterowie, dialogi, muzyka i animacja. Jeden z lepszych filmów animowanych ostatnich lat.
chciałbym wtrącić , że jeżeli jest inspirowany ten film animowany Harrym Potterem to prędzej "Czarą Ognia" niż którąś częścią "Insygniów" bo jak się nie mylę to cz II wyszła w 2011 roku. Ja nie widzę żadnego powiązania z HP , że niby w HP były sceny że smoki lubią trawę ? na odwrót smoki są bardzo groźne i niebezpieczne... co do tego smoka-matki to raczej jakiś szef który życzy sobie żeby mu płacono jedzeniem jeżeli nie to zje je więc się boją i przynoszą mu owce itp
Miałam na myśli cykl książek, a nie filmów. :) Powinnam była sprecyzować, bo część wydarzeń jest diametralnie różna od tego, co pokazali w filmach - niestety. Tom 4 ukazał się w 2000 r., a 7 w 2007.
Motyw ujeżdżania smoka od razu przywołał mi na myśl ucieczkę Harry'ego, Rona i Hermiony na smoku po włamaniu do banku w "Insygniach Śmierci".
A co do "Czary Ognia", [w książce] Harry zdobył złote jajo również w wyniku wybiegu, który skłonił smoka do wzbicia się w powietrze. Tu w filmie kluczem do pokonania tego ogromniastego smoczyska również było wykorzystanie tego, żeby wywabić go w górę. W "Czarze" mamy tez praktycznie całą plejadę gatunków smoków - Hungarian Horntail, Chinese Fireball, Common Welsh Green i jeszcze czwarty, którego teraz sobie nie przypomnę, a istnieje ich znacznie więcej.
Jak sobie pomyślę, to jeszcze teraz dodam "Kamień Filozoficzny" (1997 r.). :) Dowiadujemy się, że Hagrid ma małego świra na punkcie smoków, pomimo iż uchodzą one za bardzo niebezpieczne. No i istnieje cała masa książek na temat smoków - wypisz wymaluj kniżka, którą studiują młodzi Wikingowie w "Jak wytresować smoka".
Nie chcę przez to powiedzieć, że film jest w jakims stopniu plagiatem, opowiada swoją historię w oryginalny sposób; po prostu widzę bardzo duże podobieństwa.
ten czwarty smok to Rogogon Węgerski mogłem źle napisać (bo już nie pamiętam dawno czytałem )czytałeś/czytałaś angielską wersję HP ? bo po angielsku nazwy ... teraz mogę się zgodzić podobieństwa są ...widać wielki fan/fanka HP...no no gratuluje spostrzegawczość ;)
Po angielsku, polski przekład czytałam chyba tylko do "Czary Ognia". Rogogon to właśnie Hungarian Horntail, którego wylosował Harry w turnieju. Ten czwarty to Swedish Short-Snout. A o wszystkich można poczytać w "Fantastic Beasts and Where To Find Them" (pol. "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć"), ta książeczka została napisana przez Rowling i istnieje naprawdę. ;)
HP to moja mała [czyt. wielka] obsesja, więc od razu mi sie rzuciły w oczy niektóre rzeczy. :)