PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313869
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Jak mam być szczery to najpaskudniejsze smoki jakie widziałem i nie jest to komplement ale może fabuła i historia będą w miare dobre zrekompensują to nam.

ocenił(a) film na 10
patryks83

Ten film ma być zabawny więc jak tego nie rozumiesz to sobie dalej wmawiaj że zrobili kiepską animację smoków x] a zwłaszcza tego dużego nie ? :D jakby mieli zrobić animację jak Władcy ognia cz Eragon to nie miałoby klimatu a o to tu chodzi, starają się nadrobić humorem z tym filmem jak zrobili w Shrek 1 a zabrakło m.in. w wymienionych tytułach w zwiastunach czyli Kung Fu Panda i Madagaskar.
Wygląd smoków to atut tego filmu na które postawiło DreamWorks a nie niedopracowanie. Po samych zwiastunach daje 8+ x]

ocenił(a) film na 9
sil3nt85

specjalnie zrobiono smoki tak, żeby podobały się dzieciom i nie były
przerażające.

A animacja smoków jest świetna.

ocenił(a) film na 9
keeveek

dobrze ale patryyks mówi że są paskudne a z tym stwierdzeniem można podejść że Jabba jest śmieszny i się podoba dzieciom jako przerośnięty ślimak

ocenił(a) film na 9
sil3nt85

A 6-latkom i mniej więcej w tym wieku dzieciakom będących na sali kinowej smoki podobały się bardzo, w ich klimacie, kolorowe i nie takie straszne.
Dorosłym podobać się nie musi ;-)

patryks83

Mnie też z początku zabolał ten fakt,ale po chwili dotarło do mnie,że zrobili to znacznie lepiej niż mogli. Przecież co to za frajda wstawiać 'tradycyjnego' smoka do bajki dla dzieci. Znacznie trudniej być oryginalnym i odważnym. Ponadto umożliwia to pokazanie pewnych emocji,które u zwykłego smoka wyglądałyby dziwnie.
Jeśli chcesz pooglądać fajne smoki,to polecam "Reign of Fire" (chociaż ogólnie film mi się nie podobał).

patryks83

Tak jak widzę w galerii to trochę pod pokemona jeden podchodzi :D

patryks83

Dokładnie.
W tym filmie smoki zostały obdarte ze swojego dumnego wyglądu, szlachetnego zachowania.
Twórcy animacji zrobili ze smoka przerośniętą albo nafaszerowaną sterydami jaszczurkę...

ocenił(a) film na 9
myszur

weź się ogarnij, człowieku...

'smoki zostały obdarte ze swojego dumnego wyglądu, szlachetnego zachowania', a teraz uważaj... SMOKI NIE ISTNIEJĄ. Bolało? przykro mi

ocenił(a) film na 8
braindead138

Myszurowi chodziło raczej o archetyp smoka, o to jak te stworzenia przedstawiane są w legendach, literaturze, grach i filmach (patrz: Ostatni smok). Sądzę, iż to nie on musi coś tu ogarnąć ;)

Pozdrawiam.

Paluch222

Ładne to one nie są ;D

Makaronia

Są :D No bo czy nie chciałbyś mieć takiego "misia" w ogródku? : http://www.tawerna.rpg.pl/dane/img/galeria/smok2_big.jpg :>

myszur

Boże,przecież to nie jest film dokumentalny tylko bajka przeznaczona głównie dla dzieci. Chcesz ładne,klasyczne smoki? Są inne filmy.

ocenił(a) film na 9
Paluch222

Paluch naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim znowu zaczniesz się mądrzyć. 'Sądzę, iż to nie on musi coś tu ogarnąć ;)', racja tobie bardziej się przyda.

ocenił(a) film na 8
braindead138

Kolego, uświadomiłeś Myszura, iż smoki nie istnieją w prawdziwym świecie (thank You Captain Obvious) w sposób typowy dla przeciętnego gimbusa, tymczasem On ani razu nie sugerował czegoś takiego, a jedynie wypowiedział się, jak tradycyjnie wyobrażamy sobie smoki (zarówno mentalnie jak i fizycznie). Grzecznie chciałem Ci to powiedzieć. Powodzenia.

ocenił(a) film na 7
braindead138

Głupoty opowiadasz, jest dokładnie tak jak pisze Paluch. Smoki to nie byle jakieś stworzenia w świecie baśni tylko bardzo konkretne stworzenia, o bardzo konkretnych cechach charakteru i osobowości. Do pewnego schematu przyzwyczaili nas m.in. Tolkien czy Ursula Le Guin.
Dziś w świecie, gdy można każdą głupiutką bajkę nakręcić z rozmachem nie ma powodu aby trzymać się w miarę wiernie utrwalonych charakterów smoków, wróżek, czarownic, krasnali, gnomów czy elfów. Ale ktoś, kto wychował się na bajkach i baśniach nie będzie deformował wyobraźni swoich dzieci byle jaką powiastką.
I też ma do tego prawo.

ocenił(a) film na 9
Treh

Wyobraźnia jest po to, żeby np. nie trzymać się utartych schematów, tylko
bawić się w wymyślanie nowych obrazków... I tą wyobraźnią wykazali się
twórcy - nie jest łatwo wymyślić coś w temacie "wałkowanym" od wielu setek
lat!
Nawiasem mówiąc, dostrzegam zabójcze podobieństwo między Szczerbatkiem a
moim kotem, ma ktoś jeszcze takie "kocie" skojarzenia???
pzdr

braindead138

Co byśmy bez ciebie zrobili? Nikt by nas nie uświadomił i żylibyśmy w kłamstwie. Straszne.

;)

beatha

ale się czepiacie. mnie się wydaje, że to lepiej, że te smoki są inne niż wszystkie przedstawiane do tej pory. taki powiew świeżości, no bo smoki to zwierzęta mityczne każdy może je sobie wyobrazić tak jak chce, gdyby były przdstawiane wszedzie tak samo "na jedno kopyto" to ten wizerunek szybko by się znudził i ludzie przestaliby się w ogóle interesować historiami o smokach, nie sądzicie? ;)

pinka1801

Ja tam nie wiem wyglądają trochę jak z teatru krakowskiego Groteska - podczas corocznej parady smoków hmm dzieciakom się podobają i o to chodziło twórcom...
Jak dla mnie najładniejsze smoki były w Ostatnim smoku i w HP i czara ogania
A ogólnie to lipa z tymi smokami. Nawet ten z Eragona mi nie przypadł do gustu

ocenił(a) film na 10
Raditz

a moim zdaniem są urocze ;)

Tinkerbell_88

No właśnie- urocze i różnorodne. Niektóre jak bąki, śmieszne, tłuste, machające szybko nieproporcjonalnie małymi skrzydełkami, a niektóre duże i groźne. Nie pamiętam kiedy tak przeżywałam bajkę, chyba jako dziecko, śmiałam się, bałam o bohatera, współczułam. Gorąco polecam.

ocenił(a) film na 8
patryks83

Właśnie miałam założyć podobny temat, tylko, że miał się odnosić w ogóle to paskudnych postaci w animacji 3D, rozumiem uczłowieczenie zwierząt na przykład w "Gdzie jest Nemo?" ale te smoki tutaj to już przegięcie, przecież to nawet smoka nie przypomina... Postacie w takiej "Epoce Lodowcowej" są może i wystylizowane ale mają w sobie jakąś estetykę i umiar, tutaj jej nie widzę. Fuj fuj, rozumiem taki zabieg w filmie 2D (chodzi mi o "rysunkowe" jak Król Lew) ale takie kreatury nicy to trójwymiarowe i mające wyglądać realistycznie?

No cóż najwyraźniej to odpowiada współczesnym dzieciom, a raczej wmawia się im, że to jest fajne.

victoria_

Jeśli chodzi o smoki to jedyny który mi się podobał to ten czarny ;) Trochę jak kot. Pozostałe mogli zrobić inaczej. Te wystające kły i te ostre coś co większość nich miała na głowach to już przesada. Jakby to sobie darowali i zrobili je bardziej aerodynamicznie (jak tego czarnego) to były by "ładniejsze"

Crusier

Pokemony ;/ ... na szczęście nie mam zamiaru tego oglądać, chyba że mnie siostrzeniec zmusi.

Crusier

Chociaż co do tych kolców na głowach to mogą jeszcze być, ale tu są źle zrobione. Jedynie Nocna Furia fajnie wygląda (i ma fajny ogień którym zieje - niebieski, wygląda jak z jakiegoś filmu Sci-Fi xD i ten fajny wybuch ^^)

ocenił(a) film na 8
Crusier

ostatnio obejrzałam, i w sumie faktycznie ten czarny całkiem ładny, trochę mi przypominał Stitcha z wyglądu, reszta jeszcze gorsza niż na zdjęciach, ale nadrabia fabułą, warto obejrzeć, bo to bajka w starym disneyowskim stylu (poza stroną graficzną)

patryks83

Eeeee, tam, paskudne. Nietypowe, to fakt. Jak chcecie zobaczyć inne ciekawe animowane smoki to obejrzcie sobie na youtubie wybrańca smoka :P xD
http://www.youtube.com/watch?v=g5QA97pdQek

ocenił(a) film na 9
patryks83

posrało was? Smoki nie istnieją - nie zrozumieliście tak prostego zdania. To, ze nei istnieją oznacza, że jeżeli pojawią się wjakimkolwiek filime to MOGĄ WYGLĄDAĆ I ZACHOWYWAĆ SIĘ DOWOLNIE a nie tylko tak jak w waszych badziewnych grach RPG w których z reguly różnią się kolorem od siebie.

smoki w tym filmie są świetne, wiele ras o różnych zachowaniach, zwyczajach, wyglądzie.

ocenił(a) film na 9
keeveek

i nie wiem skąd u jakiegoś pajaca myśl, że skoro bajka jest w 3D to postacie powinny wyglądać realistycznie. WHAT?!

ocenił(a) film na 9
patryks83

Przeciez te smoki wcale nie wyglądają źle. Może jest kilka pokracznych "gatunków", ale Szczerbatek i ten zły smok wcale nie gwałcą jakoś wybitnie archetypu smoka.

Do mędrców, którzy uświadamiają innych, że smoki nie istnieją:
Wiemy. Ale tu nie chodzi o to, czy coś istnieje, czy nie. Tu chodzi o to, że smoki istnieją w kulturze w sumie od zawsze, a zasady dobrego smaku nakazują takich elementów kultury nie "plugawić". Według niektórych po prostu te małe, bąkopodobne smoki mają sie do "prawdziwych" smoków tak, jak wampiry i wilkołaki w "Zmierzchu" do tych"prawdziwych".

ocenił(a) film na 9
radan

w której kulturze?

nasze smoki europejskie czy te chińskie są bardziej "prawdziwe" ?

Powiem tak do tych którzy uważają, że "smok powinien wyglądać tak i tak" Go FUCK YOURSELF

keeveek

Dla mnie genialny pomysł z odejściem od sztampowego projektu smoka. Każdy
z nick inaczej zaprojektowano; kolorystyka według mnie też powala:)

A fanatycy klasycznych smoków?
Niech n-ty raz obejrzą Last Dragon.

Amen.

ocenił(a) film na 9
keeveek

I te i te są równie "prawdziwe". I te z pozostałych kultur też.
A czemu pytasz?

patryks83

A kogo to obchodzi jak one wyglądają - ważne że film jest fajny o sympatycznych bohaterach i w gruncie rzeczy niezłej fabule a smoki moim zdanie sa takie jak powinny być( np.Szczerbatek jest poprostu przeuroczy)-w końcu to film dla młodych widzów (choć i starsi napewno się nie będą nudzić oglądając go-wiem to po sobie).Moim zdaniem jest to udana produkcja a dodatkowo w wersji 3D bardzo dobrze sie go ogląda.

ocenił(a) film na 9
patryks83

Smoki są, urocze mi się podoba ten najgroźniejszy , jest fest Koszmar Ponocnik, zakochałam sie XD http://www.howtotrainyourdragonintl.com/intl/pl/

ocenił(a) film na 9
Olka_hipi

to jak się zapalał było najlepsze ;)

ps. polska wersja strony jest bieeedna w porównaniu z angielską

ocenił(a) film na 9
keeveek

a no to oczywiste , nie ma o czym gadać . XD