PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313884
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Spodziewałem się niezłej animacji, ale dostałem... małe arcydzieło. Nowa animacja od DreamWorks to nareszcie odejście tej wytwórni od wypuszczania kolejnych tworów shrekopodobnych i wzięcie się za film nieco ambitniejszy, który zamiast bawić ogranymi tekstami i szydzeniem z popkultury, polityki itp. dostarcza także innych emocji, autentycznie porusza. Historia opowiedziana w Jak wytresować smoka jest zdumiewająco wciągająca, twórcy postarali się żeby widz ją po prostu przeżywał z bohaterami. Ciężko nie współczuć smokowi o tak uroczym spojrzeniu i nie martwić się o jego los :) Do tego film jest naprawdę widowiskowy, finałowa bitwa zaskakuje sporym rozmachem, a trójwymiar w tej animacji jest naprawdę udany i często jesteśmy raczeni efektem głębi, co w filmach animowanych jest rzadkością - zwykle to po prostu zbędny dodatek. 3D prezentuje się fantastycznie zwłaszcza w scenach lotów na smoku, no i we wspomnianym już finałowym starciu. Świetne kino, nie spodziewałem się, że DreamWorks mnie tak pozytywnie zaskoczy, 9+/10.

ocenił(a) film na 9
Mieloneq

To prawda. Nie chcę powtarzać tego co napisałeś, ale muszę to podkreślić - efekty 3D W KOŃCU (po Avatarze) ktoś porządnie zrobił. Czasem ogląda się nawet lepiej, bo i postacie i tła są wygenerowane komputerowo, a w Avatarze rzeczywiści aktorzy czasem konstrastowali z tłem. Tutaj tego nie ma, ogląda się naprawdę przyjemnie.

Jeden z wątków historii mnie trochę znużył, ponieważ spięcia na linii ojciec-syn były już pokazywane w kilku filmach animowanych i tutaj ten wątek nie odbiega nawet o krok od nich.

Cała reszta jest bez zarzutu, dlatego dałem 9 gwiazdek.

ocenił(a) film na 8
Mieloneq

Nie chce powtarzać tego co napisałeś, ale zgadzam się w 100%. Ambitny i wzruszający z ciekawą historią... Ten film po prostu urzekł mnie :), jest dla mnie "władcą pierścieni animacji". Tylko więcej takich filmów!
A do tego genialna muzyka... Po prostu WOW. Tylko jedna UWAGA z mojej strony to nie jest film dla kilkulatków, ale właśnie dla starszej widowni...