Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 315 tys. ocen
7,9 10 1 314634
7,8 49 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

film polecany jest rowniez dla widzow doroslych, dlatego wybralam sie na niego wraz z paroletnia siostrzenica. Szczerze powiedziawszy, wg. mnie, film nie dorasta do piet Shrekowi czy chocby, juz troche slabszemu, madagaskarowi. Tyle.

underbelly_

A może tak szczypta uzasadnienia, co? Bo taką recenzję to byle gimnazjalista potrafi napisać. Może spodziewałaś się czegoś innego? A co powiesz na zakończenie? Zamiast lukru jest bardziej "życiowo". Bohater nie jest niezniszczalny, ale za to realizuje marzenia. Tak, czy inaczej, Twoja opinia jest co najmniej niesprawiedliwa.

jedzoslaw

dzieki, ze tak zupelnie bezpodstawnie nazwales mnie byle gimnazjalista.
rozumiem, gdybym byla krytykiem filmowym: opinia niesprawiedliwa moglaby byc jakos zle odebrana. Ale krytykiem nie jestem, a zdanie, ze film mnie rozczarowal, jest zdaniem wylacznie moim. Nie musisz sie z tym utozsamiac.
Film podobal sie mojej 5'letniej siotrzenicy, ciesze sie ze i Tobie sie podobal.

underbelly_

Nie nazwałem Cię gimnazjalistką. Określiłem tak jedynie poziom Twojej recenzji. Wciąż mam nadzieję dowiedzieć się, co konkretnie Ci się nie podobało. Proszę tylko o uzasadnienie swojego zdania, bo póki co, Twoja opinia niczego nie wnosi.

ocenił(a) film na 9
underbelly_

Właściwie, to ten film Shreka przerasta. Shreka to dobry film, jednak jest hmm... pusty? Jest tylko po to, żeby się pośmiać. W tym filmie jest trochę więcej głębii.

t0meg

"Shrek" to po prostu inny film, oparty na innym pomyśle. "Shrek" jest typowo intertekstualny oraz jest przede wszystkim komedią. Nie da się go porównywać z "Jak wytresować smoka", bo to filmy z różnych półek. Można porównywać "Shreka" z "Potwory kontra Obcy", bo zasada jest podobna: zabawa konwencjami, parodia, aluzje. Natomiast "Jak wytresować smoka" to po prostu film przygodowy z elementami komicznymi, ale nie jest w założeniu komedią.

ocenił(a) film na 10
underbelly_

Ja uważam inaczej. Nie będę się zbytnio rozpisywał bo wszystko co mogło zostać powiedziane o How to Train Your Dragon już pewnie zostało.
Ale trzeba zaznaczyć że po samych komediach jak Madagaskar , Kung Fu Panda , Potwory kontra Obcy , Skok przez płot , Film o pszczołach czy Rybki z ferajny wreszcie twórcy z Dream Works poszli naprzeciw i stworzyli coś więcej.
Nie mówię że " Jak ..." nie jest zabawny bo jest i to bardzo ale porusza też inne problemy jak : odrzucenie, inność , problemy w relacjach z najbliższymi itp.
Film bardzo mi się podobał , no i szczególnie końcówka , naprawdę się wzruszyłem jak Czkawka ...

Moja ocena w skali od 1 do 6 mocne 4

P.S. Liczę na kontynuację bardziej niż powielanie wciąż tych schematów Shreka , Madagaskar czy Kung Fu Panda.