PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331014}

Jak wytresować smoka

How to Train Your Dragon
2010
7,9 314 tys. ocen
7,9 10 1 313859
7,9 67 krytyków
Jak wytresować smoka
powrót do forum filmu Jak wytresować smoka

Bajka oceniona na 10, wciąga niesamowicie. Dziwię się, że oskara dostało Toy story 3

ocenił(a) film na 8
k_amila89

nie no nie przesadzaj, Jak wytresować smoka jest świetne, ale toy story 3 zasłużenie wygrał

jemusu

Toy Story 3 jest doskonałe ale Jak wytresować smoka jest szalone i bardziej świeże i to ono powinno dostać nagrodę. Oglądając wyniki trzymałem kciuki za produkcję Pixara ale kilka dni temu jak obejrzałem dzieło Dreamworksa zrozumiałem jak bardzo byłem w błędzie.

ocenił(a) film na 8
Elektryk91

czy ja wiem, Jak wytresować smoka rzeczywiście wnosi coś do życia: nie wolno być okrutnym wobec innych istot, nie ważne czy to człowiek czy zwierze. Toy Story 3 natomiast pokazuje wielką przyjaźń (nawet miłość) i współpracę. Oba filmy zasłużyły na Oscara. ale statuetka jest jedna.
Teraz jak się zastanawiam to nie wiem już która animacja lepsza.

ocenił(a) film na 10
jemusu

Po obejrzeniu obu filmów zdecydowanie statuetkę powinien otrzymać "Jak wytresować smoka".

ocenił(a) film na 10
Arukas71

Szkoda Oskara fakt. za to szczerbaty zgarna komplet nagród Annie dotyczących animaci, pixar nic nie dostał.... jakiś boikot był czy co...

ocenił(a) film na 10
k_amila89

pixar nie zasłużył na oskara . jak obejźałam toy story3 to mało nie zwymiotowałam dla mni jak wytresować smoka to najlepsza ze wszystkich animacji.

ocenił(a) film na 10
k_amila89

Dokładnie tak - obejrzałem i jedno i drugie i tak, jakby TS3 dostało takiego... sentymentalnego Oscara. JWS - baja antywojenna, lekką ręką przekazująca bardzo ważne wartości, którymi należy się w życiu kierować. "To, że tak było od zawsze nie oznacza, że jest dobrze" Pzdr

k_amila89

bez przesady :P na 10 nie zasługuje, max na 8...
Fajna historia, ale przedstawienie Wikingów żenujące :( nadal stereotypowo- hełmy z rogami, laska w kolczastej spódniczce, wielgaśne sprzączki u facetów.... mogli się bardziej postarać :/
Plus za drakkary i tarcze, bo są fajnie pokazane. Smoki też świetne

ocenił(a) film na 7
k_amila89

No nie wiem, mnie tak niesamowicie nie wciągnęła, chociaż co jak co, ale bajka całkiem fajna. Oceniłam ją na 7. A smoki ... bardziej przypominały mi jaszczurki, niż smoki.

ocenił(a) film na 9
hellodear

pixi222. Film miał po części przedstawić stereotypy. Smoki, okrutne i bezlitosne bestie które zabijają i zjadają wszystko co im się nawinie. Wikingowie z kolei brutalne zakute łby najpierw zabijające a później zadające pytania. W miarę upływu filmu wszystko się zmieniło. Nie będę się tu rozpisywał bo przecież oglądałeś film.

Ogólnie JWT jest lepszy od Toy Story 3. Niby ma prostą i oklepaną fabułę, ale ma również to coś czego oczekuje się w filmach animowanych czego moim skromnym zdaniem TS3 nie posiadało. Jest to chyba jedyny taki film podczas którego czułem dość silny dreszczyk emocji - po części taką atmosferę stworzyła świetna ścieżka dźwiękowa. Nie kończył się też klasycznym oklepanym happy endem jak 95% takich animacji. A tak poza tym smoki to gady, a gadami są również jaszczurki więc musiało być jakieś podobieństwo ;)

ocenił(a) film na 7
Istari

http://obrazki.elektroda.pl/3809776600_1311259906.jpg tak wygląda smok :)

ocenił(a) film na 9
hellodear

Jest to najpopularniejszy wizerunek smoka. Nie możesz jednak zabronić grafikom(czy kto się tym zajmuje) do przedstawienia smoka według własnej wizji która najlepiej pasuje do filmu. Nie powiesz chyba że Szczerbatek nie miał uroku. A tak poza tym w różnych okresach historycznych i w różnych regionach świata smoki przedstawiane były w różny sposób(bardzo różny).

ocenił(a) film na 7
Istari

Wiadomo, że nie mogę zabronić! Po prostu, tak jak napisałeś, jest to najpopularniejszy wygląd smoka. Szczerbatek był uroczy, jednak gdybym nie znała tytułu tej bajki, pomyślałabym, że to jakaś wyrośnięta jaszczurka :)

ocenił(a) film na 9
hellodear

No ale do jednego smoka nie możesz się przyczepić :)

http://dzieci.wp.pl/gid,12101369,img,12101449,kat,32156,title,Jak-wytresowac-smo ka,multimedia_galeria.html?ticaid=1d0f4

Ogólnie moim zdaniem przedstawienie w taki sposób smoków miało podkreślić to jak bardzo wikingowie się mylili co do nich. Że nie są to bestie (poza jednym) tylko zwyczajne zwierzęta broniące się przed ludźmi.

ocenił(a) film na 9
hellodear

Sorry ,że zdjęcie kiepskiej jakości ale nie mogłem znaleźć lepszego tak na szybko.

Istari

człowieku, mi chodziło o ZŁE przedstawienie WIKINGÓW, a nie stereotypowe podejście do bestii, jakimi były na początku filmu smoki...
(hełmy z rogami, laska w kolczastej spódniczce, wielgaśne sprzączki u facetów) TO mnie wkurzyło.... znów w kinie te same bzdury niemające nic wspólnego z historią...

ocenił(a) film na 8
pixi222

Oczekiwałeś od tej animacji zgodności z faktami historycznymi ?

Kristoflos

tak :P jak już pokazują w miarę dobrze drakkary i część uzbrojenia to już mogli wszystko porządnie zrobić....
Mi po prostu strasznie nie podoba się to, że nadal w kinie pokutuje mit o rogatych hełmach :(