Jeśli tylko

If Only
2004
7,2 7,6 tys. ocen
7,2 10 1 7590
Jeśli tylko
powrót do forum filmu Jeśli tylko

Oddam KROCIE !!!!

ocenił(a) film na 10

Oddam " majątek " ale niech mi ktoś powie czy istnieje ten film z lektorem pl...

szaki3

Wydaje mi się, że nie, bo polskiej premiery filmu w ogóle nie było.

użytkownik usunięty
szaki3

nie istnieje. oddawaj majątek ;]

tak btw to po co lektor ? ciężko sie czyta napisy ?

polacy za bardzo się przyzwyczaili do lektorów.. za granicą nigdy nie widziałem, żeby ktoś oglądał film z lektorem bo on jedynie psuje film no ale cóż.

Slighty_2

"...film z lektorem bo on jedynie psuje film..." - nie zawsze, czasami lektor, jeśli tylko jest dobry, może zmienić film na lepsze. Ale tak jak mówicie, częściej jest tak, że lektorzy psują filmy.

Slighty_2

To mało widziałeś Slighty_2. Niemieckie filmy są dubbingowane. To dopiero psuje film. A Niemcy nam współczują.

ocenił(a) film na 9
szaki3

dokładnie.. lektor zabija cały klimat.. to tak jakbyś "czytała" książkę oglądając jedynie obrazki.. z lektorem odpada cała ścieżka dźwiękowa.. muzyka, głosy aktorów, emocje w ich głosach.. moim zdaniem film z lektorem = 30% filmu w oryginalnej ścieżce dźwiękowej..

no ale jak kto lubi, dla mnie na szczęście lektor nie istnieje.

użytkownik usunięty
BazZz

Z tym się nie zgodzę "ścieżka dźwiękowa.. muzyka, głosy aktorów, emocje w ich głosach" pozostają, po tylu latach przyzwyczailiśmy się do obecności lektora. Boże broń zastąpienia jego DUBBINGIEM. Lektor przekazuje cały wątek filmu, niestety omija niuanse które nieraz tworzą scenę. Osoby, które nie zaznały filmu bez lektora mogą tego nie rozumieć, to jak np. Shrek, Asterix Misja Kleopatra bez odniesień do Polskiej rzeczywistości np: PIS bez Kaczyńkich.
Lektor nie istnieje do tego filmu.

szaki3

Oczywiście nikomu nie przyjdzie do głowy że ktoś ( np. tak jak ja) może mieć wadę wzroku i nie daje rady czytać napisów. Po prostu nie jest w stanie tak szybko ich przeczytać jak przeciętny widz, bo jego oko nie obejmuje zdania jako całości tyklko dzieli je na części. Jak jestes w stanie przeczytać co drugie zdanie to film taci urok a lektor jest wybawieniem , a nie przeszkodą.

No tak ale przecież lepiej zakpić niż zrozumieć

ocenił(a) film na 10
szaki3

Ja w sumie nie mam nic przeciwko lektora ale nie wyobrażam sobie tego filmu w innej wersji jak tylko z napisami. Akurat tu lektor zepsuł by cały klimat filmu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem