Jeżeli ....

If....
1968
7,2 5,5 tys. ocen
7,2 10 1 5537
7,4 20 krytyków
Jeżeli ....
powrót do forum filmu Jeżeli ....

film genialny niesamowity, jednym słowem wspaniała trylogia Andersona, chyba najlepsza trylogia świata!!! tam chyba, na pewno, tego się nie da opisac, film jest cudowny. może jak się przespie z tym to cos wiecej napisze. najbardziej zadziwil mnie motyw homoseksualnosci ale w szkole elitarnej trudno ominac taki motyw. Reżyser przedstawia nam nasz świat, zagubiony pod każdym względem i w każdej dziedzinie. Mimo wszystko racja jest po stronie Mike, nawet gdy strzela do całej reszty. On się chce wyzwolic, on broni swojej racji, on szuka natury, on się sublimuje w ten sposób, to jest piękne. W końcu wojna jest jednym aktem twórczym i kurde coś w tym jest... Ja mam ochote tylko westchnąc to co zawsze i czesto powtarzam: "Gdzie ja żyje?" Lindsay Anderson to geniusz.

mariouszek

skojarzenia jakie mi się nasuwały przy oglądaniu tego filmu są takie, że szkoła brytyjska symbolizowała tu cały ustrój i system, w jakim człowiekowi przychodzi żyć.
szkoła czyli taki mikroświat, w którym te bardziej zdające sobie sprawę ze swojego upokarzającego podporządkowania jednostki chcą walczyć o prawo do indywidualności, do myślenia tak jak chcą, a nie tak, jak muszą.

ocenił(a) film na 5
mariouszek

Bzdura... szkoła była prywatna i to czy do niej chodził czy nie to sprawa jego i jego rodziców. To co gość robił było postępowaniem idioty i przestępcy. Jak by ten film miał mieć sens, to chłopak strzelałby do własnych rodziców.