PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=864}

Jesienna opowieść

Conte d'automne
1998
7,0 1,8 tys. ocen
7,0 10 1 1828
7,8 10 krytyków
Jesienna opowieść
powrót do forum filmu Jesienna opowieść

by mieć pełny obraz historii. Mimo wszystko nie jest to najbardziej ciekawy film Rohmera. Nie polecam rozpoczynać od niego przygody z jego obrazami choć w dalszym ciągu (jak przy innych produkcjach reżysera ) można ogrzać się w jego ciepłych, letnich barwach i zatęsknić za latem, które już nigdy nie nadejdzie w takiej aurze i kolorach w jakich chciałoby się je pamiętać.

ocenił(a) film na 8
lasicazlasu

A który jest ciekawszy ?

ocenił(a) film na 6
burlesco

W moje subiektywnej ocenie: Zielony promień, Moja noc u Maud, Cztery przygody Reinette i Mirabelle, (krótka) Piekareczka z Monceau. Wśród samego cyklu opowieści: Opowieść wiosenna.

ocenił(a) film na 8
lasicazlasu

Dziękuję za sugestie :) Chociaż jestem fanką kina francuskiego i ogólnie europejskiego, to nie wszystkie widziałam. "Opowieść jesienną" z całego cyklu jednak lubię najbardziej :)

ocenił(a) film na 6
burlesco

:) Film jest bardzo przyjemny, niestety(?) nie zapoznałam się wcześniej z opisem i bardziej interesowała mnie relacja między Magali i Rosine. Niestety nie była ona główną osią fabularną choć ciekawie się zapowiadała. Rohmer miał talent do przedstawiania kobiecych przyjaźni.

ocenił(a) film na 8
lasicazlasu

Wszystkie jego filmy są refleksyjne.i 'gawędziarskie'.Zauważyłaś jak mało jest muzyki w tle ? W " Jesiennej opowieści" dopiero w scenie finałowej na weselnej potańscówce :)

ocenił(a) film na 6
burlesco

O, masz rację! Widziałam tylko część jego filmów ale faktycznie dopiero w tym wprowadził taką muzyczną sekwencję do tego tak długą.

ocenił(a) film na 8
lasicazlasu

Miłego oglądania :)

ocenił(a) film na 6
burlesco

A jakbyś miała stworzyć ranking tych czterech "opowieści", to kolejność byłaby jaka? Ta piosenka na końcu "Opowiesci jesiennej" miała jakiś znaczący tekst? Bo nie znam francuskiego.

ocenił(a) film na 8
Lukasz_Gugulski

Na pierwszym miejscu " Jesienna opowieść" bo ma ten specyficzny urok farncuskiej prowincji pachnącej winnicą, który bardzo lubię *
Następnie ex aequo " Zimowa opowieść" i " Wiosenna Opowieść". " Letniej opowiesci " nie zmogłam... wytrwałam 25 minut :/

* W jęz.francuskim konwersuję jedynie na poziomie turystycznym, więc nie wiem o co chodziło w piosence, ale podobała mi się ta finalna muzyczna eksplozja.

ocenił(a) film na 6
burlesco

Dzięki za odpowiedź. Właśnie do "letniej" przymierzałem się w następnej kolejności. Co Cię tak w niej odrzuciło?

ocenił(a) film na 8
Lukasz_Gugulski

Klimat 'nadbałtyckich' wakacji... z tłumną plażą ;)