Jesienna sonata

Höstsonaten
1978
8,0 8,8 tys. ocen
8,0 10 1 8777
7,5 23 krytyków
Jesienna sonata
powrót do forum filmu Jesienna sonata

Niezrozumienie, obcośc, egoizm, samotnośc. Jak bardzo to wszystko potrafi skrzywić człowieka, jak może postawić życie córki pod tyloma znakami zapytania ? Pośród spokojnych i zwyczajnych scen dochodzi pomiędzy bliskimi osobami matką i córką do uwolnienia kumulowanego napięcia. Padają zdania, odkrywają się karty które zarastały kurzem. Bergman potrafi oddać głębie niewytłumaczalnego w sposób mistrzoswski. Dla mnie jest to film wielki i szukający zrozumienia tego co tkwi gdzieś bardzo głęboko. Bergman potrafi wpatrzeć się w człowieka - dość pogmatwanego i trzeba to też powiedzieć, że współczesnego. Kochajcie swoje dzieci i swoje żony ... żony kochajcie swoich męzów też :) Nie roztrwońcie miłości na drobnostki ... :)

JanekProsty

Film ukazuje, jak skrajne emocje, takie jak nienawiść i miłość niedaleko mają do siebie. "Jesienna sonata" nie jest w moim odczuciu pochwałą ogniska domowego. Film raczej stanowi detalistyczny zapis narastających niedopowiedzeń i żali, które nigdy niewypowiedziane kumulują się i wybuchają przy pierwszej lepszej okazji.
Bergman ukazuje mi się jako świetny obserwator. Preferuje proste ujęcia, tzn. nie przekombinowane.
Jutro obejrzę 'jajo węża', mam nadzieję, że tak dobre, jak sonata.