5,3 50 tys. ocen
5,3 10 1 49806
5,3 62 krytyków
Joker: Folie à Deux
powrót do forum filmu Joker: Folie à Deux

Rewelacja.

ocenił(a) film na 9

Drugi film w tym roku któremu biłam brawa. Obraz jest tylko ciut gorszy od jedynki, a na pewno nie jest dnem, jak niektórzy twierdzą. Film mnie rozśmieszył, sporo czarnego wręcz wisielczego humoru. I wzruszył. Piętnuje społeczeństwo, które tworzy takich ,,Jokerów" i media ,które podchwycą każdą tragedię, byle mieć o czym pisać. Każdy chciał go wykorzystać do własnych celów, ogrzać się w blasku jego rozpoznawalności. nawet Lee kochała tylko jego złą stronę (kazała mu się umalować przed zbliżeniem). Arthur nikogo nie obchodził. Wstawki musicalowe były wyobrażeniem (zorientowałam się po pierwszej scenie i kompozycji kadrów). Najlepsza scena to jak Joker śpiewa w sądzie i krzyczy ,,Jestem wolny" - miałam ciary. Gdy gmach sądu wybucha miałam wrażenie, że to jakaś przenośnia. Wydaje mi się, że to film wielowarstwowy, daje do myślenia. Końcówka to mistrzostwo, jeśli chodzi o drugi plan. Film bardzo smutny, najbardziej wstrząsające jest to jak system może zdeptać jednostkę. Nie zapomnę go długo.

ocenił(a) film na 9
gadzifryz

To ja tylko dodam że nie każda wstawka śpiewana była wyobrażeniem. Wydaje mi się że Arthur naprawdę śpiewał że jest zakochany w Lee podczas wywiadu, Potem to nagranie z przesłuchania oglądał razem z więźniami na ekranie telewizora.