5,3 50 tys. ocen
5,3 10 1 49806
5,3 62 krytyków
Joker: Folie à Deux
powrót do forum filmu Joker: Folie à Deux

Jako ogromna fanka Jokera z 2019 roku od początku nie byłam zwolenniczką robienia drugiej części tego filmu. Myślę za zakończenie było dość wymowne i otwarte na różne interpretacje. Na sequel nie czekałam zbyt specjalnie ale mimo wszystko stwierdzam że było to sporym rozczarowaniem.

Przyjęcie formy musicalu było tutaj zupełnie zbędne. Ja też nie przepadam za musicalami (jedyny wyjątek to La la land) i mam wrażenie że za każdym razem jak pojawiała się jakaś lepsza scena była ona zakończona performancem śpiewającego Joaquina co dawało żenujący i głupi efekt.

Film nie wniósł nic nowego, przerysowane sceny w których kontakt z widzem był na zasadzie „Ej ale rozumiesz że to metafora?” momentami mnie wręcz śmieszyły. Ten film nie dorasta Jokerowi z 2019 do pięt i był zupełnie zbędny (tak jak z resztą myślałam od początku).

Jednego nie można odmówić - świetnej roli Phoenixa, który sprawił że ten film dostał ode mnie ocenę powyżej 3 gwiazdek.

Myślę też że tytuł jest tu dość wymowny - jakby Phillips nie chciał przypisywać tego sequela do filmu z 2019 nazywając go Joker 2 (i bardzo dobrze xd). Domyślam się że miało to być po prostu uzupełnienie historii dla fanów ale skończyło się ogromnym rozczarowaniem. Ja będę zachowywać się jakby ten film nigdy nie wyszedł i daje 4/10.