PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=272177}

Juno

2007
6,7 204 tys. ocen
6,7 10 1 204387
7,3 69 krytyków
Juno
powrót do forum filmu Juno

Heja!
Wpisujcie swoje typy do kategorii junofilmów. Jakie to filmy? Ciepłe, inteligentne, niosące coś więcej...takie jak Juno. Filmy, które warto obejrzeć i warto polecić.
Jak dla mnie junofilmy to:
- Powrót do Garden State
- Mała Miss
- C.R.A.Z.Y.

joshua_4

wpadka [knocked up]

El_Cinemaniacos

Bardzo dobry temat. Sama szukam czegoś nowego w klimacie "Juno" :)

"Little Miss Sunshine" i "Garden State" to pozycje obowiązkowe ;). C.R.A.Z.Y. muszę sprawdzić, bo jeszcze nie widziałam.

Do listy może dodałabym:
- "Elizabethtown"
- "Lars and the real girl"

juliee_

Mi się trochę kojarzy film z "Bezdrożami" (chyba już ktoś wspominał w poprzednich tematach). A "Dziękujemy za palenie jeszcze nie widziałam, ale z chęcią zobaczę.

ocenił(a) film na 8
joshua_4

"Pod słońcem Toskanii" :) świetny film
"Ostatnie wakacje" równie dobry i przyjemny :)
"Mała Miss" to potwierdzę ;)
"Czekolada" bo jest bardzo słodki
no i trochę by się jeszcze znalazło, ale te 4 na pewno warto obejrzeć :)

ocenił(a) film na 8
joshua_4

Ode mnie dodam:
- Broken Flowers, z genialną rolą Billa Murraya.
- Patch Adams, oj ile razy to już leciało w TV...Jak dla to piękny film, opowiadający o rzeczach ważnych.
- Śniegowe ciastko, z Sigourney Weaver i Alanem Rickmanem. Porusza temat autyzmu.
Warto też obejrzec animację ''Gdzie jest Nemo'':):):), fantastyczna zabawa dla każdego xD. pozdrawiam;*

Charlize

Ja się zastanawiam jeszcze nad Amelią (coś łączy te dwa filmy moim zdaniem...możesz kobieca postać...może jakiś czar)

ocenił(a) film na 8
joshua_4

aaa nad Amelią :P Myślałam że się nade mną zastanawiasz ;)

amelia23

Nad Tobą się nie zastanawiałem. Chyba, że jesteś filmową Amelią ;) :D

ocenił(a) film na 9
joshua_4

"Lost in tranlation" co o tym myślicie. według mnie kipi z niego ciepło i nie tylko ;P

joshua_4

broken flowers do mnie nie przemowily, choc chyba dobry: ) ale lost in translation jak najbardziej. wielu nie widzialam wiec juz wiem czego szukac na torentach.

effik

No fakt, fakt. Lost in Translation to jeden z "tych" filmów.
Ja już niedługo zabiorę się za Litle Miss Sunshine :) skoro tak chwalicie, to trzeba obejrzeć.

Mi jeszcze przychodzi do głowy "Pan Ibrahim i kwiaty Koranu" - też miał w sobie coś fajnego i ciepłego. Jak dla mnie zajebisty film.
Dodałabym jeszcze "Salto". Troche smutniejszy niż Juno, ale ma coś o dorastaniu, dojrzewaniu, rozstaju dróg.

effik

lost in translation tylko mnie znudził. według mnie nie ma w nim odrobiny ( tego co pamiętam) ciepła. zbyt wolna akcja... żadnych pozytywnych scen...

joshua_4

To może "Dom nad jeziorem", "Jak w niebie" :)

ocenił(a) film na 6
MsJustysia

"Ghost World"

ocenił(a) film na 8
joshua_4

TYLKO RAZEM, FUCKING AMAL MAŁA MISS OCZYWISCIE :)

ocenił(a) film na 10
korporant

fucking Amal jest super :) moze by tak Jersey Girl ?

ocenił(a) film na 8
joshua_4

Moim skromnym zdaniem pasowałaby "Pułapka" również z Ellen Page, choć film nie jest ciepły to z pewnością jest inteligentny i niesie przestrogę... Cóż mogę jeszcze powiedzieć... na pewno pasuje też "Podaj dalej" z Kevinem Spacey.

joshua_4

Dużo tytułów już padło, to ja w takim razie dodam 'Doskonały świat" Clinta Eastwooda :)
Bardzo klimatyczny film jak dla mnie:)

ocenił(a) film na 8
joshua_4

Popieram ''Fucking Amal''!

Charlize

Shadow dancer bardzo przyjemny film ...........

ocenił(a) film na 9
joshua_4

Humm.. A może:

'Życie za życie',
'4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni',
'American Beauty'
'Drżące ciało'
'K-PAX'
'Leon zawodowiec'

W sumie to praktycznie wszystkie filmy z moich ulubionych:P Więc nie ma sensu żeby je tu wymieniać.. No i te to raczej takie troszkę bardziej ambitne..

Ale na pewno
'Mamuśka'
jest czymś bardzo podobnym:) Tak sądzę:P

ocenił(a) film na 9
Aisud

Z Leonem to już trochę przesada ale jak to lubi jak bym dodał hmm w sumie nie wiem trudno mi coś znaleźć podobnego :)

Lap

No tak! American Beauty!!!! Oczywiście :)
Jak dla mnie idealnie wpisuje się w kategorię. Zwłaszcza postać buntowniczej córeczki Spacey'a ;)

joshua_4

Juno jest filmem pro-life [promującym obrone życia od poczęcia do naturalnej śmierci]innymi takimi filmami (więc podobnymi tematycznie do Juno) sa wcześniej wimieniona przeze mnie "Wpadka" ale także "Kelnerka"

joshua_4

Ja proponuje polski świetny film "Wszystko będzie dobrze"

ocenił(a) film na 8
joshua_4

"Dobry Rok". Myślę że się nadaje. Miły, ciepły, przejmujący, klimatyczny...

Sherman86

Wpadły mi do głowy jeszcze takie tytuły, ale nie wiem czy nie przesadzę:
- Śniadanie na Plutonie
- Duża Ryba
- Jedwabna Opowieść

...coś gdzieś, w każdym z tych filmów...

ocenił(a) film na 9
joshua_4

Myślę że pasowałby też:
"Family Man" i może "To właśnie miłość"

joshua_4

Co prawda jeszcze nie oglądałem "Juno", ale w kategorii: "Ciepłe, inteligentne, niosące coś więcej...", moim bezapelacyjnym numerem jeden jest: "Buntownik z wyboru"! Prawdę mówiąc, to jeden z najlepszych, najbardziej klimatycznych filmów jakie w ogóle widziałem a widziałem sporo. ;)

deniro_3

ludzie, litosci! trzeba miec mocno skrzywiona wrazliwosc, zeby juno postawic na jednej polce z... amelia! owszem, juno jest bardzo mocno udawanym filmem indie, zrobionym w wielkiej wytworni, ale na szczescie o cale mile lezy od takich komercyjnych ulepkow jak ten nieszczesny hymn rozmemlanego hipisiarstwa.
jak dla mnie lista filmow okolojunowych jest dosc oczywista, zwazywszy na background tworcow:
- po pierwsze cala trylogia okolo-apatowa (40-year-old virgin, knocked-up, a nade wszystko superbad - przeciez cera gra tu dokladnie ta sama role)
- po drugie - mam wielka nadzieje, ze da sie na ta liste wpisac juz niedlugo konczony wlasnie nick and norah's ultimate playlist
- po trzecie - i chyba najwazniejsze - caly anderson i wszyscy rezyserzy, ktorzy bezlitosnie z niego rzna (chocby przecudowny napoleon dynamite, haniebnie nie pokazywany w polsce)
- po czwarte - kolejny kompletnie odciety polakom przez dystrybutorow nurt amerykanskiego kina indie, czyli mumble core - polecam nade wszystko absolutnie rozkladajacy the puffy chair braci duplass

temu, kto pisal, ze juno to film pro-life proponuje, zeby w czasach zakazanych hucznych wypraw do kina nie urzadzal, tylko siedzial na rekolekcjach i nie wypisywal glupot na forach, bo to straszny grzech

polecam tez przy okazji wszystkie plyty kimyi dawson (solo i z zespolami artsy pants, a przede wszystkim - moldy peaches) - juno zrobilo z niej taka gwiazde, ze az trudno uwierzyc, zwlaszcza, gdy dla tysiecy widzow spiewa swoje piosenki z ostatnich plyt, nagrywanych dla swojego dziecka, np. ta, ze mleko matki zabija zle bakterie w dziecku. nice!

tombaxter666

No to z ciebie gościu dzisiaj wylazły wszystkie złe emocje tłumione w zaciszu cichego, samotnego choć świątecznego dnia. Idź sie przespij a potem walnij klina........;)

wlochacz

nie mierz wszystkich swoja miara, zlotko!

tombaxter666

O widze że sie przespałeś ale kasy mamunia nie dała i z klina nici:P

tombaxter666

Czyli przekładając na nasze, Twoje typy do junofilmów to:
- 40letni prawiczek
- wpadka
- supersamiec
- nick and norah's ultimate playlist
- napoleon dynamite
- the puffy chair

i już :)

tombaxter666

zgadzam się całkowicie, część wymienionych tu filmów to absurdalna pomyłka. '4 miesiące, 3 tygodnie...'? bo jedna z bohaterek jest w ciąży?
'pułapka'? bo gra tam ellen page?

ale: 'napoleon dynamite' nie miał premiery kinowej, ale jestem pewna, że do polski dotarł (ten sam błąd popełnił bartosz chaciński w 'przekroju' ostatnio) - wypożyczyłam kilka lat temu i jestem pewna, że nie mam urojeń (bo po tekście chacińskiego mocno się zastanawiałam).

do listy dorzuciłabym jeszcze 'eagle vs shark'.
kimya dawson rzeczywiście jest świetna i też polecam.

joshua_4

Wristcutters: A Love Story. Świetny!
Donnie Darko. Też genialny
Last Kiss. O poziom niżej, ale też okej
W doborowym towarzystwie

monoik

A z Donnie Darko to ja się nie zgadzam - raz, że mi się nie podobał ten film a dwa, że chyba nie był zbyt ciepły (zwłaszcza ten pojebany królik).

ocenił(a) film na 8
joshua_4

"Absolwenta" bym dodał do listy. Jakoś tak ten film właśnie miałem przed oczami w czasie projekcji Juno.

ocenił(a) film na 10
sikordas

moim zdaniem można by też zaliczyć ''Był sobie chłopiec''

ocenił(a) film na 10
asienta_

przypomniałam sobie jeszcze o polskim filmie z 2007 roku pt. ''Sztuczki''

asienta_

To jak "Sztuczki" to koniecznie "Zmruż oczy" :)

ocenił(a) film na 9
joshua_4

Zaproponowałabym film "Butelki zwrotne", który aktualnie jest wyświetlany w naszych kinach. Z niego też bije takie ciepło :) Jako zwolenniczka czeskich filmów polecam również filmy Jana Hrebejka np "Pod jednym dachem".

katharsiss

Skoro o czeskich filmach mowa, to co powiecie na "Postrzyżyny" na podst Hrabala?

ocenił(a) film na 8
joshua_4

mała miss
big fish
sekretarka
irina palm
i wiele wiele innych, musze iść do pracy :) to jeszcze coś napisze pużniej

ocenił(a) film na 10
joshua_4

Oczywiście "Gdzie serce twoje" z Natalie Portman. Ze tez nik wcześniej na to nie wpadł...

ocenił(a) film na 8
pyza1985

"Niebo nad Luizjaną"

joshua_4

no i ja bym jeszcze do tego dodała "wszyscy święci"

ocenił(a) film na 10
joshua_4

moze malowany welon jeszcze? mi sie ogromnie podobal :) a plakalam na nim jak zla :)

ocenił(a) film na 9
joshua_4

Naprawiam błęda sprzed paru dni
Moje typy to:
Musiałem zerknąć do swoich ulubionych bo pamięć już nie ta co kiedyś, a poza tym troche tych filmów się nazbierało i oto one:
1900: Człowiek Legenda,
4 Piętro,
Ale Jazda!,
Bezdroża,
Bokser,
Był sobie Chłopiec,
Co Gryzie Gilberta Grape'a,
Co Za Życie,
Dym,
Dzień Świstaka,
Dziękujemy za Palenie,
Empire Records,
Forest Gump,
Good Morning, Vietnam,
Jabłka Adama,
Kelnerka,
Kroniki Portowe,
Kto zabił ciotkę Cookie?,
Leila i Nick,
Lokatorka,
Marzyciel,
Moja lewa stopa,
Pamięć złotej rybki ,
Podaj dalej,
Pod słońce,
Pogoda na jutro,
Powrót do Garden State,
Przypadek Harolda Cricka,
Spec,
Stowarzyszenie Umarłych Poetów,
Śniegowe ciastko,
Wielkie nadzieje,
Wspaniały Joe,
Zapach kobiety,
Zło,
To by było mniej więcej tyle jeżeli chodzi o filmy które najbardziej mi pasują jako ciepłe i inteligentne filmy.
Jeszcze w ostatniej chwili przyszedł mi do głowy "Rain Man" i na tym chyba skończe.
Dzięki za podsunięcie kilku interesujących tytułów:)

Pozdrawiam

rogowp

LOL!!
No to dałes do pieca ;)
Będzie co oglądać!