PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556929}
6,6 173 tys. ocen
6,6 10 1 172526
5,4 57 krytyków
Jurassic World
powrót do forum filmu Jurassic World

http://www.youtube.com/watch?v=MaAZXbQs3SM

Zapowiada się niezły powrót Parku.

ocenił(a) film na 8
matrix142

Hmm... całkiem fajny ten trailer :)
Trochę mnie martwią udziwnienia jak tresura raptorów, ale nie ma co jęczeć póki filmu się nie zobaczyło :)
Zastanawiałem się nad zakupem trylogii Spielberga Jurassic Park w wersji Bluray, ale chyba jednak zaczekam na premierę tego filmu i najwyżej kupię zestaw 4 filmów :)

ocenił(a) film na 10
matrix142

Oczywiście, dinuś goni bohatera i pana NN, kogo łapie? Chyba odpowiedź każdy zna nawet bez oglądania :)

ocenił(a) film na 10
Marcin21jw

Łączymy się w bólu z rodziną nieznanego pracownika hiszpańskiego pochodzenia. [*]

matrix142

Mam pytanie, jaki to gatunek gada latjącego, który jest w zwiastunie i łapie człowieka? Bo raczej pteranodon to nie jest.

ocenił(a) film na 7
MrMu

Ja sądzę, że jest to pterodaktyl.

matrix142

Myślisz, że podniósłby dorosłego człowieka?

ocenił(a) film na 7
MrMu

Nie wiem, ale prędzej czy później podadzą nam jaki to gatunek.

matrix142

To młode pteranodony. Pterodaktyl miał rozpiętość skrzydeł max 1m gdyby próbował podnieść człowieka to urwałoby mu nogi :P

ocenił(a) film na 7
MrMu

Na broszurce Jurassic World figurują dwa gatunki pterozaurów:
- Dimorfodont
- Pteranodont

Osobniki, o które pytasz nie mają długich ogonów, za to z tyłu głowy mają niewielkie wyrostki. Obstawiam, że chodzi o Pteranodona, aczkolwiek chyba mamy do czynienia z osobnikami młodymi, bo są ze 2 razy mniejsze od tych w JP3.

Tutaj wspomniana broszurka:
http://cdn-static.denofgeek.com/sites/denofgeek/files/styles/insert_main_wide_im age/public/4/57//jurassic_world_2.jpg?itok=P5ql_Yp4

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Ale w tej scenie widać obydwa gatunki i pteranodony i dimorfodony przypatrzcie się

ocenił(a) film na 7
chowder

Tak - są oba :)

Ale MrMu pytał konkretnie o tego, co podnosił człowieka :)

BTW - mam nadzieję, że ucieczka zwierząt z ich wybiegów będzie objawiać się czymś więcej niż dziurą w ptaszarni :)

ocenił(a) film na 9
matrix142

Niesamowite o.o

ocenił(a) film na 7
matrix142

Efekty z poziomu tragicznego awansują na słaby.

Anthrax91

W którym, przepraszam, miejscu? Moim zdaniem wszystko wygląda już w porządku, może poza paroma ujęciami Indominusa.

ocenił(a) film na 7
1_2_filmweb

Stegozaury przy rzece - do poprawy.
Nogi Indominusa (w scenie w wybiegu) - do poprawy
Raptory - może być jeszcze lepiej

Generalnie animatronikę to widzieliśmy chyba tylko przy zbliżeniu na szczęki Indominusa i głowę apatozaura.

ocenił(a) film na 10
Cohonez

Mi właśnie te raptory w scenie "tresury" najbardziej przeszkadzają ale prawie na 100% je poprawią

chowder

Naprawdę nie wiem dlaczego wszyscy narzekają na CGI raptorów w scenie tresury, jak dla mnie prezentują się b. dobrze a też jestem cięty na słabe jakościowo CGI. Dobija mnie jak czytam gdzieś w komentarzach na youtube, że raptory w 'jedynce' wyglądały lepiej... Ci ludzie muszą być niewidomi.

ocenił(a) film na 9
raspy23

Pewnie dlatego, że film jest bardziej kolorowy i ostry a modele dinozaurów bardziej szczegółowe niż w pierwszej części. Nie od dziś wiadomo, że drobne niedoskonałości CGI najlepiej się ukrywa w ciemnych, rozmazanych lub szybkich ujęciach. W scenie z Owenem i raptorami faktycznie być może zbyt jasno odbijają światło, brakuje delikatnej matowości ich skóry, co myślę, w finalnym renderze poprawią. Z kolei w nocnym ujęciu, gdy raptory są wypuszczane z swych wybiegów, wszystko wygląda w 100% fotorealistycznie.

raspy23

Najgorsi są ludzie, którzy narzekają na CGI tylko z tego powodu, że to CGI - choćby nie wiem jak dobrze wyglądało, oni stwierdzą, że to sztuczna komputerowa tandeta.
W pewnych scenach być może dinozaury bardziej "odstają" niż w jedynce, ale to dlatego, że teraz film jest kręcony w HD, obraz jest o wiele ostrzejszy i bardziej szczegółowy.

Ogółem mam wrażenie, że wystarczy, aby coś było kolorowe, by zostało uznane za sztuczne. Nadal nie potrafię za Chiny Ludowe dociec, czym niby swoją jakością dinozaury z JP3 ustępują tym z poprzednich części, gdy jedyną różnicą są ich żywe kolory...

ocenił(a) film na 5
1_2_filmweb

buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha
buhahahahahahahahaha

takkis

Mówisz...?

ocenił(a) film na 5
1_2_filmweb

sorry musiałem

to jak próbujecie usprawiedliwiać biedę tego filmu jest fajne

takkis

Nie jestem pewien, co określasz jako "biedę" filmu. Co, wychowuje samotnie siódemkę dzieci, musi stać w kolejce po zasiłek? W ZUSie go oszukują?

ocenił(a) film na 5
1_2_filmweb

przewiń stronę

takkis

Łoł...
Człowieku, powiem tak... Nie wiem, co brałeś, ale ViboVit to to nie był...

ocenił(a) film na 5
1_2_filmweb

ja już widziałem ten film

takkis

Nie wątpię w to. A teraz posiedź tu sobie spokojnie, a ja tymczasem zawołam siostrę oddziałową.

użytkownik usunięty
takkis

XDDD

ocenił(a) film na 7
raspy23

Na moje oko raptory z jedynki zdążyły się już zestarzeć, chociaż wciąż jak na 22 latki trzymają się bardzo dobrze.
Narzekanie na CGI może bierze się stąd że ostatnio ludzie mają przesyt tej technologi, jeszcze trochę i całe filmy będą robione w blue-screenie.

"Ogółem mam wrażenie, że wystarczy, aby coś było kolorowe, by zostało uznane za sztuczne."

Ponieważ ta technologia wciąż jest niedoskonała jeśli chodzi o pokazanie żywych zwierząt w ruchu. Wystarczy że damy takiego tyranozaura w ciemności i strugach deszczu i niedoskonałości już nie rzucają się tak w oczy.

ocenił(a) film na 7
1_2_filmweb

Praktycznie w każdym gdzie występuje CGI, bo animatroniki nie zarejestrowałem...No może Mozazaur jest w miarę przekonywujący, reszta jedzie plastikiem na kilometr i wygląda naprawdę kiepsko, ale zdaję sobie sprawę że do premiery trochę czasu zostało więc liczę na poprawę.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Jak na razie jedyne ujęcie jakie widzieliśmy z animatroniką to głowa chorego/rannego apatozaura

ocenił(a) film na 9
chowder

Ja sam nawet nie wiem, czy to była animatronika, czy po prostu bardzo dobre, fotorealistyczne CGI. Głowa apatozaura była oswietlona bardzo naturalnie, jakby był faktycznie animatroniczny. Z kolei płynność ruchu sprawiała wrażenie CGI. Czyżby technika łączona?

Raptosaur

Najpewniej. Podobną metodę stosowano często w "Wędrówkach z dinozaurami" i dawała wspaniałe efekty.

ocenił(a) film na 9
matrix142

Setny raz oglądam już ten trailer i wciąż się głowię, co takiego trzyma w ręce Star-Lord w ok. 14 sekundzie trailera. Z pewnością nie jest to zapalniczka ani nawet pendrive z "Greatest Hits vol. 3" ;D. Może to jest ta tajemnica "tresury" raptorów w jakimś stopniu? Fajnie będzie, jeśli się okaże, że zainspirowali się drugą książką Crichtona i raptory będą uspokajane ultradźwiękami z tego małego czegoś trzymanego przez Owena.

Raptosaur

Ciekawa teoria. Z tego to widzę to coś białego. Może to ten "flet" z czaszki raptora co Grant używał w części III? Prawdopodobnie się mylę ale takie rozwiązanie też by było ciekawe, gdyby sobie po prostu z nimi "gadał".

ocenił(a) film na 10
Raptosaur

Może tak jak w Harrym Potterze ten dźwięk kojarzy im się z koszmarnym bólem i dzięki niemu zamieniają się w potulne baranki ale wątpie żeby w tym parku torturowali dinozaury specjalnie do czegoś takiego. Też stawiam bardziej na coś w stylu tego fletu z trzeciej części

ocenił(a) film na 5
matrix142

A jak się tak nie cieszę. Uwielbiam Jurassic Park, po prostu uwielbiam. Tam po prostu czuć było klimat, tam wszystko wyglądało tak realnie/naturalnie. A tu co mamy?! 90% scenerii i 100% efektów to jest paskudne, tak paskudne CGI. Dlaczego? BO wygląda tak sztucznie, tak jakby dopiero co z gry wyjęli. Już się nie robi prawdziwych efektów/wizualizacji. Sadza się 20 grafików i i tworzą wszystko na komputerach. To wygląda paskudnie. Jurassic World zniszczy dobre wrażenie po świetnej jedynce.

robert163

"Jurassic World zniszczy dobre wrażenie po świetnej jedynce."

Kolejny który przenosi się w czasie. Może od razu powinieneś pisać w czasie przeszłym?

ocenił(a) film na 5
nevler

No bo to jest tak pewne jak to że teraz mamy luty. ;)

robert163

I tak samo pewne jak to że jesteś półgłówkiem.

ocenił(a) film na 5
nevler

Ojojoj, ojojoj. Po co takie teksty! Już inny pogląd niż ty to od razu półgłówek?! Po trailerze już widać, ze to będzie klapa. Jak nie odrzuci mierny scenariusz to tandetne efekty wizualne.

robert163

Może przesadziłem, ale nic nie irytuje bardziej niż takie debilne "prorokowanie". Narzekanie, narzekanie i narzekanie. Podróżujesz w czasie czy co? Już nie wspomnę o tym że ocenianie filmu na podstawie 1,5 minut trailera jest na poziome wiadomo jakim.

Do premiery jeszcze prawie 5 miesięcy, efekty zdążą dopracować sto razy. Już wiele razy na forum o tym pisano. Skoro mówisz że scenariusz będzie mierny to proszę zdradź nam więcej szczegółów.

ocenił(a) film na 5
nevler

Dopracują efekty na komputerze, czyli dalej efekty będą takie jakich nie chcę oglądać. Plastikowe, sterylne wyglądające jak z gry. Brakuje mi podejścia do efektów jakie było 20 lat temu. Dlaczego nawet najmniejsze szczegóły muszą być generowane komputerowo?! Co do fabuły, to są założenia. Żadnym kontynuacjom po tak długiej absencji nie udaje się stworzyć czegoś dobrego. Może źle przedstawiłem swoje stanowisko. Bardziej mnie irytują niektóre głupawe tematy jak "tresowane raptory" i przede wszystkim nadmiar wizualizacji komputerowej. Obejrzyj jedynkę, a potem jeszcze raz ten nowy trailer, wychawtujesz się nad tą sztucznością.

robert163

Z "tresowanymi raptorami" to nie wiadomo jeszcze do końca jak będzie. Widzę że efekty są sztuczne, ale wiem też że zostaną dopracowane. Co to w ogóle za założenie że CGI musi być gorsze od animatroniki. To dlaczego wiele filmów CGI ma znakomite efekty i dostaje Oscary? Wstrzymaj się z opiniami do premiery.

Niezależnie od reżysera, producenta czy scenariusza w tym filmie i tak by dominowały efekty CGI. Takie czasy. W przeciwnym wypadku film by w ogóle nie powstał. Więc jeśli nie chcesz żeby powstał to nie idź na niego i po sprawie.

ocenił(a) film na 8
nevler

Efekty już się dużo nie zmienią ;) Zobaczymy, oby film trzymał poziom.

matrix142

Obstawiam że będzie to kupa pokroju nowego Godzilli.

matrix142

Całkiem całkiem, ale czekam na więcej.

matrix142

Ma ktoś może tłumaczenie trailera?

m02stan

Tak na szybko tłumaczenie dialogów, polskiego zwiastuna na razie nie ma więc musi Ci wystarczyć:

- Dobra ludziska, jest trochę nieśmiała, więc podajcie jej dłoń kiedy się pojawi.
- Patrzcie się na mnie! (Pratt do raptorów) Dobrze.
- Mamy nową atrkację. Chcesz tym straszyć dzieciaki?
- To przyprawi rodziców o koszmary.
- Tak po prostu zrobiliście nowego dinozaura? Raczej niezbyt dobry pomysł.
- TO zabija dla sportu.
- Masz tu 20 tys. ludzi którzy nie mają gdzie pójść/ukryć się.
- Pójdę na niego ze wszystkim co mamy (?)
- Tu jest bezpiecznie, prawda? AAAAAAAAAAAAAA

:-)

nevler

Wielkie dzięki !