PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=12249}

Kochanek

L'amant
1992
7,2 12 tys. ocen
7,2 10 1 12480
6,3 12 krytyków
Kochanek
powrót do forum filmu Kochanek

Nalepszy melodramat , jaki do tej pory oglądałam.Piętnastolatka(Jane March )przeżywa namiętny romans z 30-letnim Chińczykiem..Jest dojrzała emocjonalnie, czasami sprawia wrażenie wyrachowanej(gdy prosi go o pieniądze), szuka wrażeń?Czy to tylko kolejna Lolitka?
Chińczyk (doskonała rola Leunga)sprawia wrażenie onieśmielonego, cierpi, gdy panienka wyznaje,że go nie kocha...A może to dobrze,bo i tak ich związek nie miałby przyszłości-przecież była mu przeznaczona córka bogatego przedsiębiorcy, a woli ojca nie należy się sprzeciwiać.Wysublimowane erotyczne sceny w małej garsonierze ubogiej dzielnicy miasta działają na zmysły.Niezwykły montaż, światło, muzyka Yareda-dopełniają całości.
Ich związek jest piękny, zmysłowy, ale i dużo w nim okrucieństwa ze strony dziewczyny, której wiek kojarzy się z niewinnością.Nie dochodzi do ich ostatniego spotkania po jego ślubie,ale Chińczyk oserwuje ją zza okien swej czrnej limuzyny,gdy statek odpływa do Francji-a na pokładzie jest jego przyjaciółka, nałożnica...Miłość jego życia?
I gdy po latach odwiedza ją w Paryżu(po wielu związkach , rozwodach, dzieciach) wyznaje ,że kochał ją przez całe życie i będzie ją kochał aż do śmierci...Banalne?Nieprawdziwe?Nie sadzę.W tym momencie popłynęła mi jedna łza, nad przewrotnością życia,,,Że też płata takie figle...
Wzruszające -gorąco polecam-magiczny film,który wyprzedza moją ulubioną,,Lolitę".

ocenił(a) film na 10
ajanina

Ona też go pokochała uświadomiła to sobie gorzko płacząc na pokładzie statku odpływającego do Francji.
Wiedziała, że popełniła błąd odrzucając jego miłość.

ocenił(a) film na 10
ajanina

"-Nigdy w życiu nie pracował. Mówi, że nie umiałby żyć w biedzie. Nie miałby siły -Opium odbiera siłę. -Nie. To bogactwo. On nic nie robi, tylko się kocha."