Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583792
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Przeczytałem ksiązke 2 razy i bardzo mi się podobała!! Siedziałem do późna w nocy, aby dowiedzieć się co będzie dalej i skończyłem ją po 3 dniach!! Byłem bardzo ciekaw jaki będzie film Rona Howarda i jak wyjdzie z tej powiedzmy szczerze wg. niektórych kontrowersyjnej opowieści w kinie!! No i wczoraj oglądnąłem i musze się przyznać, że się mocno zawiodłem!! Plusem jest dość duża jak na film wiarygodność z pierwowzorem chociaż i tak usunięto kilka wątków (np. motyw miecza i św. Piotra pokazującej palce na Marii w "Ostatniej wieczerzy" czy brata Sophie) słowa są wręcz zerżnięte z książki co ma swe zalety i wady!! Jednakże sam film próbując patrząc na niego jako osobne dzieło jako tylko film bez ksiązki i tych kontrowersji religijnych jest słaby, jakoś taki "ospały" a zakończenie ciągnie się niesamowicie i nuży. A o dziwo i dla mnie było zaskoczeniem przy tak doborowej obsadzie szwankuje aktorstwo(!) Tom Hanks gra jakby na odwal się jedyną gwiazdą jest Sylas i Teabing . Dlatego wypisuje osobno wady i zalety filmu (wg mojej skormnej opinii):
ZALETY:
- dość duża wierność książce
- gra Sylasa i Teabinga
- Akcja dzieje się w prawdziwych miejscach (Luwr itp)
- film nie atakuje w żaden sposób kościoła i próbuje złagodzić powstały konflikt
WADY:
- Gra pozostałych aktorów
- przydługawe zakończenie
- akcja dzieje się za szybko i ci którzy nie cztali ksiązki będą mieli problemy
- ogólny zarys filmu nie wypada interesująco

Dla mnie to był to mocny zawód dlatego film oceniłem na tylko 6/10 Jak ktoś się nie zgadza z czymś prosze o opinie!!