Czemu wszyscy sie podnecają tym że jakiś gość napisał głupią i zakłamaną książkę żeby zrobić sensację i przede wszystkim pieniądze, cała prawda znajduje sie w dokumentach watykańskich których fakty są udostępnione na internecie, dlatego nie róbmy sensacji i oglądnijcie lepiej coś ambitniejszego.
p.s
Jedyny plus fimu to soundtrack
"Film jest jednym wielkim fałszem i herezją!!!" tak?? Park Jurajski tez i jakos nikt nie narzekal :] nie wszyscy sie podniecaja ( mnie 1000 razy bardziej podnieca Audrey Tautou ) glownie podniecaja sie tym ludzie ktorym brakuje problemow w zyciu i sa za malo inteligentni aby zrozumiec ze to wszytsko tylko fikcja cos w stylu sw.Mikolaja.film nie jest zly moze sie podobac ( mi sie podobal) pozdrawiam
Pytasz się, czemu książka i film odniosły sukces? już śpieszę z odpowiedzią. "Kod" zdobył tak wielką popularność, ponieważ tacy jak ty zaczęli nawoływać do bojkotu i książki, a czysta, ludzka, ciekawość spowodowała, że, ludzie chcieli przekonać się, przeciwko czemu kościół tak protestuje. Gdyby nie kościół i środowiska powiązane z radiem maryja, książka i film nie odniosłyby aż takiego sukcesu.
"środowiska powiązane z radiem maryja, książka i film nie odniosłyby aż takiego sukcesu."
Zaczynam odnosić wrażenie, że na świecie już mało jakie środowiska nie są powiązane pod RM, już nawet kościół chyba im podlega :)
To tylko wrażenie natomiast jeżeli chodzi o Polskę to wszystkie srodowiska ciasne umysłowo od politykow po emerytow :)
Ciasnota umysłowa to jest właśnie WIARA w objawienie dana browna i akceptacja dla każdego możliwego gówna w imie pospolitego u jełopów bezkrytycyzmu.
czy ja napisałem ,ze brown przedstawia objawione fakty?? czy ja napisałem ,ze je akceptuje?? ja odniosłem sie tylko do sekty rydzyka RM jako jednego z wielu elementow nakrecajacej sie spirali popularnosci tegoż to filmu.Szczerze mówiąc to wolę obejrzeć Kod jako dobre kino rozrywkowe niż słuchać tych farmazonów,fałszu i obłudy ładnie ukrytej pod płaszczykiem WIARY i katolickiego głosu w twoim domu bueheheh wez wybacz żenada...
No jeśli dla ciebie obłuda, manipulacje i brak etyki pod płaszczykiem fikcyjnej historii w kodzie oraz jego kampanii reklamowej są dobrą alternatywą dla zdrowego rozsądku, a jedyną głos sprzeciwu dobiega do ciebie z RM, to masz problem.
wg mnie nie ma roznicy skad dobiega głos sprzeciwu ..wydaje mi sie ,ze chodzi o to jak ja odbieram ten film co z tego ,ze dotyczy on Jezusa skoro z góry zakładam ,ze przedstawia fikcje .Czy fakt ,ze dotyczy Jezusa własnie ma spowodowac ,ze w ogole go nie obejrze?. To jest własnie zdrowy rozsadek nie dac sobie wmowic ,ze zmyslona historia moze miec jakiekolwiek znaczenie odnosnie wiary w Boga. Dla mnie osoby wierzacej ten film jest niczym w porownaniu z tym co wyprawia ksiadz rydzyk i jego sekta .. i tak juz zostanie.
"Czy fakt ,ze dotyczy Jezusa własnie ma spowodowac ,ze w ogole go nie obejrze?. To jest własnie zdrowy rozsadek nie dac sobie wmowic ,ze zmyslona historia moze miec jakiekolwiek znaczenie odnosnie wiary w Boga."
Tylko, że nie rozumiesz, że jeśli ten film nic nie robi tobie, to robi innym, np. 30% francuzów. Mi nic nie robi więc jest spoko? Ojciec rydzyk też tobie żadnej krzywdy nie wyżądza, a jakoś masz do niego o coś pretensje, przecież też powszechnie wiadomo, że to co mówi to fikcja, więc czemu niektóre środowiska robią z tego taki problem? Nie chcesz? nie finansujesz RM, nie chcesz nie idziesz na Kod.
No a może powtarzając za zwolennikami kodu... może to środowiska które tak walczą z RM, chcą doprowadzić do zlikwidowania rozgłości i uciszenia ludzi z nią związanych się czegoś boją...? No bo jeśli to tylko nikomu nie szkodząca fikcja, to o co chodzi? :)
I widziesz? Hipokrytą jesteś :) Bo to co jest dla ciebie podstawą obrony kodu, jest dla ciebie poodstawą ataku na RM. Hipokryzja niestety ze zdrowym rozsądkiem ma niewiele wspólnego.
jest mała roznica czy na antenie rm slychac stwierdzenie "to my teraz pokłamiemy,posciemniamy was kochani słuchacze zebyscie zaplacili nam warchołom i złodziejom wasze renty , emerytury ale pamietajcie to w imie Jezusa"?? To ,ze oni sa oszustami wcale nie jest takie oczywiste dla kazdego natomiast wystarczy spojrzec na opis filmu aby sie dowiedziec ,ze to nie jest film dokumentalny tylko zmyslona historyjka oparta na pseudo historycznych faktach wiec nie rozumiem zarzutu ? a moze ty jestes hipokryta bo KOd czyli film ,ktory z zalozenia jest fikcja atakujesz natomiast rm jest ok? (czyli nie klamliwa i niezalgana rozglosnia a "katolicki głos w twoim domu") ...
"jest mała roznica czy na antenie rm slychac stwierdzenie "to my teraz pokłamiemy,posciemniamy was kochani słuchacze zebyscie zaplacili nam warchołom i złodziejom wasze renty , emerytury ale pamietajcie to w imie Jezusa"??"
Nie ma róznicy, twórcy kodu doją kase z tempych naiwniaków na podobnej zasadzie, tylko idea jest inna.
"To ,ze oni sa oszustami wcale nie jest takie oczywiste dla kazdego natomiast wystarczy spojrzec na opis filmu aby sie dowiedziec ,ze to nie jest film dokumentalny tylko zmyslona historyjka oparta na pseudo historycznych faktach wiec nie rozumiem zarzutu ? "
Nie rozumiesz zarzutu? To rozejżyj się po tym forum i zobacz ile osób nie wie że jest to film nie na Faktach nie wspomiając o takich statystykach jak 1/3 francózów wieżąca w fakty browna. Sam autor jeszcze w 2003 roku utrzymywał, że ksiązka jest w 100% prawdą i dopiero po reakcji obużonych ludzi zaczął spuszczać z tonu.
I to właśnie stąd wiadomo, że ta ksiązka to bzdura, bo właśnie jacyś wykształceni ludzie musieli się podjąć prostowania bzdur które się w niej znajdują i wytykania autorowi, że jego podkreślone grubym drukiem "fakty" faktami nie są. Tak więc istnieją ludzie wierzący w rewelacje browna i ulegający przynajmniej w częsci fałszowaniu historii przez tą książkę. A zasdięg oddziaływania filmu i książki jest znacznie większy niż RM, wynikałoby z tego, że jest bardziej szkodliwy :)
"a moze ty jestes hipokryta bo KOd czyli film ,ktory z zalozenia jest fikcja atakujesz natomiast rm jest ok? (czyli nie klamliwa i niezalgana rozglosnia a "katolicki głos w twoim domu") ..."
No i tu sie mylisz, bo ja nie mówie, że RM jest ok, ale jest tak samo nie ok jak ten film, więc zachowuje pełną konsekwensję, dla ciebie tymczasem manipulowanie historią w kodzie jest ok.