Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583792
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Jeśli odrzucić całą otoczkę emocjonalną to film niestety jest cieniutki, dziecinnie przejaskrawiony i najzwyklej w świecie nudnawy. No i jeszcze ten wszechogarniający i przytłaczający patos (patrz muzyka). Przejmujące wrażenie, ciekawie identyczne z tymi jakich doznawałem po kolejnej miałkiej superprodukcji - z tym że np. po niezbyt lotnym MI III możemy powiedzieć, że oto zobaczyliśmy nowe ciekawe efekty wizualne.
Myślę, że główny problem leży w tym, że Brown, oprócz uzyskania góry zielonych, aspiruje jak widać do bycia "apostołem nowoczesności" - w końcu daje wszystkim maluczkim tego świata zdolność poznania prawdy objawionej. Zapewne stąd ta zniechęcająca wzniosłość, smiertelna powaga i patos. Byłem totalnie rozbrojony i przerażony gdy po kolejnym "cudownie wzniosłym" momencie (wywołującym usmiech na twarzy) rozejrzałem się po sali i w oczach ludzi dostrzegłem tę cudowną satysfakcję pojawiająca się w momencie przeżycia pozaziemskiej iluminacji. Ah! Śmieszne i tragiczne zarazem.

To, że Kościół zrobił darmową reklamę temu filmowi to rzecz jasna jak słońce. Tyle tylko, że był on raczej w sytuacji nie do pozazdroszczenia - mógł nie zrobić nic, albo wyrazić sprzeciw. A przecież wiemy, że nawet po dokładnym umyciu się koniecznym po wcześniejszym obrzuceniem błotem, odrobinka z tego brudu nam zawsze pozostanie. Ot wsłuchajmy się w mądrość ludową - "przecież w każdej plotce musi być ziarno prawdy". Proszę zauwazyć, że tutaj mamy konkretnych adresatów swoistego "pomówienia" - oprócz samego KK, mamy nawet wskazanie organizacji zbrojnej, z mnichami o wyglądzie kosmitów i zdolnościach tych z klasztorów Shaolin, czyli Opus Dei.
Zabawne - gdyby zrobiono taki film o islamie, to doczekalibyśmy się szybkiej akcji, w wyniku której zamordowanoby twórców i wyświetlających film, no i byłoby po sprawie - nikt by więcej nie próbował czegoś takiego kręcić (ah biedny Theo). U nas KK może zrobić tylko reklamę. Ot takie czasy.

A teraz pytanie (dla większości retoryczne) - dlaczego akcja dzieje sie przez większość czasu we Francji, ma duża francuską obsadę oraz wskazuje na boskie, Chrystusowe pochodzenie Merowingów ojców wielkiej Francji?
Ah ci Francuzi (:

piotrkrajewski23

Niestety film i ksiażka mają wiele przekłaman historycznych.. szkoda, ze ten kretyn Brown tak zniszczył te historię, bo dotknął mimochodem waznych wydarzen do których Kościół powinien sie wreszcie przyznac. To co jest prawdą to fakt istnienia 27 ewangelii z których w czwartym wieku zostały wybrane tylko 4, czyli te które pasowały Kościołowi. Ewangelie gnostyckie zostały odrzucone bo zagrazały władzy Koscioła instytucjonalnego. Niestety te fakty historyczne toną w zalewie insynuacji i głupot Browna o Graalu. Szkoda.