PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6855}

Koszmar z ulicy Wiązów 3: Wojownicy snów

A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors
1987
7,0 24 tys. ocen
7,0 10 1 24025
6,7 23 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów 3: Wojownicy snów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów 3: Wojownicy snów

Spodobało mi się to, że wreszcie trzecia część, po nieudanej dwójce, ma klimat nieco zbliżony do części 1-szej. Niestety jednak jakoś wszystko jest zbyt ugrzecznione i nie ma aż takich ostrych i krwawych scen jak w 1 i 2. Całość raczej wygląda jak jakiś film przygodowy niż horror. Oczywiście nie jest tragicznie, bo jednak klimat jakiś jest, a nawet dwójka aktorów z pierwszej części - Heather Langenkamp (niestety już nie tak seksowna jak w cz.1) i John Saxon (tu był trochę wnerwiającą i leniwą postacią). Pozostałe postacie są trochę mało wyraziste, no i ogólnie to dzieciaki chyba jeszcze młodsze niż te z części 1-szej, więc to trochę wkurza. Natomiast Freddy'ego jakby mało było na ekranie i częściej pojawiał się w dziwnych formach niż w formie cielesnej.
Całość oceniam na 7/10 i obawiam się, że to jest maksymalna ocena i najwyższa, jaką mogę dać wszystkim sequelom. Obawiam się, że kolejne części już bez znanych wcześniej aktorów będą gorsze i nie dorównają części pierwszej, którą oceniłem na 8/10 i uważam za mistrzowską.
Nawiasem mówiąc tę część oglądałem w wersji dawniej nagranej z Polsatu i tutaj wyliczanka brzmiała jeszcze inaczej niż w innych tłumaczeniach.

Axel

Ja mam wersję wideo wydaną chyba przez Gulid, ale nie pamiętam kto czyta. Trzecia część to moim zdaniem najlepsza obok pierwszej i warta uwagi z pewnością. Freddy jest po prostu świetny. 9/10

ocenił(a) film na 7
klotz

Jeśli możesz to sprawdź kto czyta - i miło by było gdybyś napisał, kto czyta w innych częściach na VHS (o ile posiadasz). Ja dysponuję jedynie wersjami nagranymi z telewizji - Polsat, TVP, TVN. Zastanawiam się czy warto by było zdobyć całą serię na wydaniach VHS a i nie wiem też, bo nie sprawdzałem, czy są łatwe czy trudne do zdobycia.

ocenił(a) film na 8
Axel

Jeśli masz na myśli wersję z Polsatu co była puszczana w latach 90 (lata 94-96) to zdecydowanie ten lektor jest najlepszy i z jedną z najlepszych wyliczanek. Niestety Polsat wyemitował wówczas tylko części 1,2,3,5.
4-rka z kolei leciała na HBO przez pierwszy rok jak kanał u nas zawitał i powtarzana praktycznie raz w tygodniu w nocy - przedział 96-97. Potem była też emisja na RTL7, ale z beznadziejnym lektorem.

Jeśli chodzi o kasety VHS to polskie wydania (okładka, opis) zaczęły się dopiero od części 5 (czyta J. Szydłowski),
W wypożyczalniach można było jeszcze dostać 2 i 3 (okładka i opis po angielsku, ale są polscy lektorzy znani do dziś - 2jke czytał Mirosław Utta, natomiast 3 Andrzej Matul). Nie wydano jednak ani 1 ani 4 - można je była dostać oczywiście na tzw. "rynkach" tłumaczone i czytane przez lektorów, amatorów.
6 czytał natomiast Tomasz Knapik, a Nowy Koszmar Władysław Frączak.

Jeśli chodzi o zdobycie - realne tak jak pisałem tylko części 2,3,5,6,7 - a o pierwsze dwie z nich będzie Ci niezmiernie trudno.

ocenił(a) film na 8
the_governor

Ja wiele lat temu na VHS cz 3 oglądałem i czytał Szydłowski (podtytuł brzmiał "Wojownicy z koszmarów sennych"). Na TVN (i TVN7 - wykupiony RTL7) - Jerzy Rosołowski przeczytał całkiem nieźle trzy pierwsze części (i uważam tak po latach). Bodajże również Rosołowski przeczytał tamże "Nowy koszmar" (nie wiem, bo oglądałem VHS, gdzie czytał Frączak). Na TVN część 1 tłumaczyła Magda Balcerek (tłumaczenie wyliczanki uważam za superrobotę) - temat o niej założyłem na stronie (chyba, bo może tej, nie jestem pewien, jeszcze sprawdzę) pierwszej części. Ciekawią mnie wersje polskie filmów emitowanych na pozostałych stacjach (wydanie na DVD, czyli tłumaczenie Agnieszki Haman i głos Mariusza Siudzińskiego to skandal), choć za samą postacią Freddy'ego nie przepadam. I jeszcze jedno: na HBO "Freddy vs Jason" w tłumaczeniu Macieja Orkana Łęckiego czytał Janusz Szydłowski (gościu do czytania horrorów zupełnie się nie nadaje).

ocenił(a) film na 8
Shiloh

Więc wychodzi na to że TVN i TVN7 (wcześniej RTL) wyemitowały tylko 1,2,3 część Koszmaru?

ocenił(a) film na 8
snake_plissken84

I jeszcze "Nowy koszmar". RTL7 (TVN7 już nie) wyemitował zaś "Władcę snów". Tą część przeczytał Radosław Popłonikowski.

ocenił(a) film na 8
Shiloh

"Nowy koszmar" to chyba kilka lat temu nawet widziałem na TVN7 Co do 4 części to nie wiedziałem, że leciała kiedyś na RTL. Dzięki wielkie za info.Obecnie puszczają tylko remake z 2010. Wielka szkoda, ale może puszczą kiedyś oryginał i pozostałe części.

ocenił(a) film na 8
Axel

http://m.allegro.pl/anightmare-on-elm-street-3-koszmar-z-ulicy-wiazow3-i40217931 74.html#menu