Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
2010
6,0 60 tys. ocen
6,0 10 1 59871
4,0 22 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Niech mi ktoś poda 5 horrorów na których naprawdę można się przestraszyć.

ocenił(a) film na 5
kamill87

Z filmow do zycia realnego brawo!!! Prosilem o horrory a nie jakies pierdolone odskocznie,ciebie to chyba rajcuje te gwałty itp. Lecz sie nie jest za pozno!! Jakbym prosil o dramaty czy Thillery ok ale jak prosze o Horrory to na cholere ztym wyjezdzasz? Jak ja widzialem w tym filmie gwałt nie czulem strachu a obrzydzenie...

L3gion92

uzywasz mozgu czasem??? to naprawde nie boli (radze sprobowac kiedys) czy ten film nie jest Horrorem w swoim rodzaju???????? no kurwa trzymajcie mnie, Canniball Holocaust go nie rusza, rusza Cie wogole jakis horror??

ocenił(a) film na 5
kamill87

Kurwa mac!!!!!!!! Nie moge z tym gosciem hahahahaha caly czas o Nieodwracalne i (TO NIE JEST HORROR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) wyskakuje z Cannibal Holocaust. Tak JEDEN JEDYNY HORROR JAKI MNIE RUSZYL TO Egzorcysta!!! Matko gosciu masz 0 intelektu >>>zawodowka.pe el

L3gion92

za to Twoj poziom intelektu jest ponizej zera w takim wypadku, za reszte wymienionych filmow przeze mnie sie nawet nie bierz bo nie dorosles dziecko do takiej tematyki, zegnam.

ocenił(a) film na 5
kamill87

Lecz sie człowieku!!! Bo chyba tylko takie filmy cie rajcuja....gwałty rozwalanie łbow,sam nie wiesz co piszesz zmieniasz zdanie co post cały czas o jednym filmie i zas zmieniasz brak ci argumentow człowieku?!

ocenił(a) film na 5
L3gion92

Kurcze, ale dlaczego się tak kłócicie?? Każdy z Was ma swoja rację:):) Ale fajnie było przeczytać to co napisaliście. A jeśli chodzi o filmy to polecam Eden Lake ( na mnie zrobił wrażenie, co nie znaczy że musi na Tobie zrobić) a drugi to Zły skręt 1 (droga bez powrotu 1 ) Polecam również film Prawo Zemsty( ale to nie horror) Pozdrawiam :):):)

kamill87

mylisz gore z horrorem... wiesz ty w ogole co to za gatunek ten caly horror? ;) szlyszales kiedys? ;) Podstawowa sprawa z horrorami-fabula musi sie opierac na zjawiskach paranormalnych, wiec horrorem jest egzorcysta, a nie jest nim pila, poniemajesz?

ocenił(a) film na 5
echoes222

No dla mnie horror to tez wlasnie bardziej zjawiska paranormalne, no ale tłumacz idiocie to dalej sie bedzie upierac i pisac głupoty....

L3gion92

idiote to widzisz codziennie przed lustrem pedale, a wiec echoes222 Gore - rodzaj dreszczowca, horroru filmowego, charakteryzujący się dużą ilością brutalności, scen z krwią i wnętrznościami. dziekuje za uwage

ocenił(a) film na 5
kamill87

Dobrze ze chociaz google umiesz uzywac :) a propo jak tam Incepcja? Fajny horror?

kamill87

gore to nie jest horror

echoes222

jasne ze nie horror, przeciez to jeden z czesciej spotykanych gatunkow komedii.

kamill87

nie operuj definicja z wiki, bo to nie jest zaden autorytet ;) gore to podgatunek filmu grozy, tak jak horror, glowna cecha gore sa hektolitry krwi i obrazowosc w pokazywaniu brutalnosci i bestialstwa a glowna cecha horroru sa zjawiska paranormalne. Takze horror moze byc gore ale gore horrorem nigdy nie bedzie...lapiesz?

echoes222

przepraszam bardzo a gdzie ja niby napisalem ze Gore to to samo co Lśnienie czy Klątwa?? bede operowal definicjami z kad mi sie podoba to po 1 a po 2 czytaj chlopie ze zrozumieniem bo to co napisales to chyba sam sobie tlumaczysz.

ocenił(a) film na 4
kamill87

z kąta ?

ocenił(a) film na 5
shamar

dobrze mowilem zawodowka :D albo i lepiej nie pelne podstawowe :D

L3gion92

Obrażasz innych za błędy w pisowni. Patrz na siebie! Błąd w tej wypowiedzi "nie pełne" pełne - przymiotnik. NIE z PRZYMIOTNIKAMI piszemy RAZEM.
A zapewniam Ciebie, że błędy masz w niemal każdej wypowiedzi.
Twój kolega którego uważasz za imbecyla z niepełno podstawowym, zrobił tylko literówkę. Jak więc nazwać Ciebie?

ocenił(a) film na 5
echoes222

Niestety mylisz sie ,gore to jakby to powiedziec no gatunek horroru ;)

ocenił(a) film na 5
L3gion92

Niby gore to jednak horror filmowy tak pisze niby na wikipedii ale ja jak sie zastanowilem to zmieniam zdanie i raczej gore nie ma za duzo wspolnego z horrorem, bo jednak horror tak jak wczesniej napisales to zjawiska paranormalne.

L3gion92

No cóż... zaczęło się fajnie a skończyło się na dupie poniżej linii klozetu...
Chłopak chciał dobrze, a niestety L3gion92 go zbluzgał...
Ale cóż, taką wybuchową młodzież na dziś mamy - życie, jakby niejeden powiedział.
Mimo tego napiszę parę swych tytułów, pomimo tego, że bluzganie ludzi przez pana L3gion92 nieco mnie od tego zniechęciło... - Temat jednak się rozwinął, więc może ktoś inny z tych tytułow skorzysta.
Od razu ostrzegam pana L3gion92 - pewnie te filmy Cię nie przestraszą! Ale są horrorami w najlepszym tego słowa znaczeniu. Budzą niepokój, a po projekcji dają Ci na tyle po głowie, że boisz się wejść w ciemny zaułek, albo zastanawiasz się mijając kogoś na ulicy, czy aby na pewno nie jest to ten człowiek, którego widziałeś 2 tygodnie temu na filmie.
Bo czym jest tak na prawdę horror? Pokolenie roku 2010 widziało już wszystko praktycznie, więc co tu może przestraszyć? Wyskakujący koleś z nożem zza płotu? Komputerowo zrobiona japońska dziewczynka spływająca z sufitu? To najwyżej wywołuje "zaskoczenie" a nie strach. I chwała tym filmom które to jeszcze potrafią sprawić... Horror niestety się skończył i w nowych produkcjach nie znajduję już nic, co by na to miano zasługiwało...
Dla mnie horror jest filmem, który potrafi wyryć w mojej głowie wrażenie na tyle mocne, że daje mi do myślenia po projekcji i trzyma mnie w niepokoju, który sprawia, że boję się czegoś w życiu codziennym.
Przydługi wywód, ale miałem potrzebę, żeby wytłumaczyć, dlaczego te tytuły nie przypadną do gustu panu L3gion92. W końcu to jego temat.
Pewnie za chwilę napisze mi jakąś"kurwę" z tego tytułu. A i proszę bardzo.

Moje tytuły:
THE SHINING - KUBRICKA (z Fonią na full i absolutnie bez lektora!)
THE BROOD - CRONNENBERGA
MARTIN - G.A. ROMERO
W SZKLANEJ KLATCE (IN THE GLASS CAGE) - włoski film, który sprawił że przez dwa dni nie mogłem ogarnąć ludzkiego szaleństwa.
ILS (po Polskiemu chyba ONI)
Oczywiście muszę dodać serie NIGTMARE ON ELM STREET (mając lat 14 obejrzałem pierwszą część [reszta nieco marna] i ryczałem przed snem przed 2 miesiące) - dziś mnie nie straszy, ale ma fantastyczny, niepokojący klimat (od paru lat czekam, żeby Hollywood zrobiło tego typu film) no i HELLRAISER - Pomysłowość makabry (jakże odmiennej od każdej PIŁY) pana BArkera nie ma granic...
Znalazłbym jeszcze dość sporo tytułów, ale jest późno a muszę wstać do pracy...
I niestety musze skończyć temat... Może następnym razem...
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5
neposz_2

Po 1. Nie jestem zaden pan bo taki stary jak ty jeszcze nie jestem :)
Po 2 tak zbluzgalem Kamilka bo mnie obraził mozesz zobaczyc sobie na 1 stronie.
Po 3 o gustach sie nie dyskutuje.
Dzieki za twoja liste.

L3gion92

dziecko sam zaczales mnie obrazac bo nie pasowalo ze nieodwracalne, nie ma napisane na filmwebie horror wiec nie odwracaj kota ogonem. ok?? nie warto polecac L3gionowi92 horrow a juz napewno filmow dajacych do myslenia, takze za polecony przez uzytkownia neposz_2 film In a Glass Cage nawet sie nie bierz, poniewaz nic Cie podczas ogladania tego filmu nie przestraszy i po jego obejrzeniu napiszesz text typu a czego tam sie bac??

ocenił(a) film na 5
kamill87

TAk pewnie dalem ci stronke z imdb? Co tam kurwa pisalo? ze to komedia czy dramat/thiller? Bo ja jakos tam horrora nie widzialem. Ty gosciu mylisz pojecia gatunkow filmowych. I nie udawaj pierdolonego krytyka bo jakie kurwa horror moze niesc przeslanie? Powtarzam sam horror, bez dodatkowych gatunkow (psychologiczny itp). Wiec sie ogarnij i przestan pisac glupoty.

L3gion92

Ty jestes taki ułomny czy tylko udajesz??KAZDY odbiera inaczej dany gatunek i dla mnie dramat moze byc horrorem albo thiller, jezeli tylko posiada chociazby jeden jego element. bo nie ma napisane w gatunku horror?? ojej i co kurwa z tego ?? kazdy z filmow, ktore wypisalem na 1 stronie potrafia, jak to napisal neposz_2 wyryć w mojej głowie wrażenie na tyle mocne, że daje mi do myślenia po projekcji i trzyma mnie w niepokoju. Nie proponowałem ich wylacznie Tobie tylko tez innym uzytkownikom. Horrory to moze i strasza, ale do 15 roku zycia, po tym okresie ciezko jest znalezc jakis film zeby sie naprawde przestraszyc.

ocenił(a) film na 5
kamill87

NO widocznie ty chyba ulomny jestes. Dobra niech ci bedzie odbieraj sobie filmy jak chcesz niech Lśnienie, czy Egzorcysta bedzie dla ciebie komedia, a american pie horrorem. Ale to tylko swiadczy o tym ze nie masz pojecia o gatunkach filmowych.

neposz_2

brawo dla neposza no wkącu poczułem że ktoś jest na tym świecie co rozumie moje poglądy, oczywiście że pomysł na dobry horror się skończył można powiedzieć dobre 5 lat temu szkoda bo myślę że są jeszcze ciekawe fabuły, klimaty tamtych dawnych horrorów nie wrócą już i aha takich klimatów się nie zapomina, stare dobre czasy

kamill87

kamill87 - łał.. strach się bać

ocenił(a) film na 6
L3gion92

The Ring 1,2(american)
Shutter (asia)
Descent 1,2 (american)
Paranormal Activity
Pulse
Creep
Dead Silence
Sierociniec

no a z oldschoolu to

the exorcist
omen
The shining

emqbro

czwarty stopien. oO'
trzecią noc odsypiam w dzień. :)

ocenił(a) film na 6
wildmoodswing

Może ja dam swoje TOP5 (klasyki):
1.Omen
2. Koszmar z ulicy Wiązów
3.To
4.Lśnienie
5.Egzorcysta

Świetne filmy... a dzisiejsze horrory to nie horrory. :P

L3gion92

1. Sesja 9/ Session 9
2. Zemsta po latach/ Changeling
3. Drabina Jakubowa/ Jacob's Ladder
4. Coś/ The Thing
5. Ukryty wymiar/ Event Horizon

ocenił(a) film na 2
hajtus

Session 9 zdecydowanie popieram..

i suspiria

ocenił(a) film na 5
hajtus

Widzę, że mamy idealnie zgrany gust w temacie "kina grozy". Pozdrawiam serdecznie!

L3gion92

nie wiem czy pojawił się tytuł: Nienarodzony (ciekawy film, można się nawet przestraszyć), po za tym tak jak przedmówcy "Udręczeni"

L3gion92

Niestety horrory mają to do siebie że zaczynają straszyć mniej więcej w czwartej klasie podstawówki (w przedszkolu nie straszą wogóle) a kończą straszyć gdzieś w środku liceum. Gdy już osiągniesz ten wiek lub wyższy aby odczuć jakieś emocje trzeba oglądać filmy, które trzymają w napięciu w jakiś sposób. A o to łatwiej w przypadku dobrego thrillera niż horroru. W dzisiejszych czasach trudno kogoś zastraszyć bardziej niż drogówka lub urząd skarbowy. Jak chcesz się bezpiecznie postraszyć to idź do lasu w nocy na minute sam, coś zaszeleści w krzakach i będziesz miał pełne portki.

ocenił(a) film na 5
wodzu102

Nie o taki strach mi chodzilo ale dobre :)

L3gion92

1. The blair witch poject.
2. Zejście
3. Egzorcysta
4. Ostatni postój
5. Dom szaleńców (nie tyle straszny co zaskakujący)
To tylko przykłady bo są straszniejsze ale nie wszystkie pamiętam ;)

patryk_B

i to mi się podoba dobre przykłady

L3gion92

1. Descent 1 i2
2. Shutter 2004
3. 1408
4. Evil dead 1 no i moze 2 ;D
5. wzgórza maja oczy

razielospl

Azjatyckie:
Shutter
Ring 1 i 2
Gin Gwai
Opowieść o dwóch siostrach
One missed call ( 1 i 2 cz. bo 3 to jakaś porażka)
Ju - on 1 o 2
Ju-on: Shiroi rôjo
Kopciuszek

USA:

Zejście 1 i 2
1408
Amityvile
Dead Silence
Paranormal Enyty
An american haunting
Egzorcyzmy Emily Rose
The Haunted (nawiedzony dom)1991
Lśnienie
Byt
Amityville 1
TO
Omen
Egzorcysta

Hiszpania:
Porzuceni
Ciemność

Francja:
Skazani na strach
Szepty w mroku (podobał mi się bardzo)

Na wszystkich może nie "podskoczysz" ale warto obejrzeć

L3gion92

Pewnie nic nowego nie odkryje swoim postem [sadzac po ich ilosci], ale chyba jedynym horrorem, ktory autentycznie mnie przerazil, jest film 'Egzorcyzmy Emily Rose'. Nie wiem, czym bylo to spowodowane [nie jestem osoba szczegolnie wierzaca w boga etc.], ale film mial w sobie to cos, co mnie przerazilo. Reszta horrorow, ktore widzialem, nie przetraszyly mnie, chociaz wiele mialo niezwykly klimat, za ktory je uwielbiam [jak np. 'Lsnienie' Kubricka czy 'It']. No i po ostatnich 'przejsciach' nie polecam horrorw azjatyckich. Poza 'The Ring', zaden nie przypadl mi do gustu, a widzialem kilka ostatnio - zaczynajac na 'Klatwie', przez 'Shutter - Widmo', konczac na 'Oku'.

suaweq

Nie wiem, co cie mogło przerazić w tym filmie, chyba to jak wyskoczyła przez okno i poszła jak dzik w las(jedyny fajny motyw). 2/3 filmu akcja toczy się w sądzie, gdy go oglądałem 1wszy raz od razy zasnąłem.

ocenił(a) film na 1
L3gion92

to dla ludzi kyórzy lubia efekty i popierdolone hardkorowo filmy
dla dorosłych dzisiaj takich zeczy niema a wkinach byly by od 23 lat przynajmniej niekture

martwica mózgu - pitera jeksona
evil dead 1
evil dead 2
kanibal holokalst
pierwsza wersja noc zywych trupów czarnobiala
swit zywych trupów starawersja (poranek zywych trupów, i jeszcze jedna ale tytulu nie pamientam dzieje sie w malej miejscowosci)
dom 1000 trópów roba zombiego
cos
el topo
orginalny lśnienie
i kópa nisko budzretowych filmów z lat 80/90

ocenił(a) film na 7
L3gion92

Klątwa Ju-on (Japońska)
Ring (Japoński)
Piątek Trzynastego (Gdy na końcu bohaterka budzi się na łódce i z pod wody wyskakuje jason)
Lśnienie
Hellraiser

ocenił(a) film na 4
bling997

Nie wiem, czy ktoś już o tym filmie wspominał, bo nie czytałem wszystkiego, ale z gatunku horror-sf polecam "Event Horizon". Świetny film. Teraz już takich nie kręcą. Poza tym, seria "Phantasm" jest niczego sobie, "Poltergeist" Tobe Hoopera z 1982 (pamiętam, że w kinie miałem niezłego sraja), super seria "Hellraiser", "Wąż i Tęcza" Wesa Cravena, "Rzecz" Carpentera, "Alien" Scotta i "Szczęki" Spielberga poza konkurencją, seria 'Friday the 13th" i oczywiście pierwszy "Egzorcysta". Jest oczywiście tego dużo więcej, ale te utkwiły mi w pamięci.

ocenił(a) film na 6
L3gion92

1. Zemsta po latach (The Changeling)
2. Odgłosy (Suspiria)
3. Martwa Śmierć (The Evil Dead)
4. Koszmar z ulicy wiązów (1984)
5. Hostel

ocenił(a) film na 6
felipppe3

A z thrillerów polecam:
1. Autostopowicz (The Hitcher) (1986)
2. Eden Lake
3. Głęboka Czerwień
4. Misery
5. Funny Games

L3gion92

1.Koszmar z ulicy wiązów
2.Omen
3.Piątek trzynastego
4.Nieodebrane połączenie
5.Dom woskowych ciał

Neriela

nosferatu,
zejście, lęk (the creep),
shutter- widmo, opowieść o dwóch siostrach (wersja skośnoooka)
głosy

użytkownik usunięty
L3gion92

1. Odrodzenie- Resurrection
2. Lęk- Creep
3. Zejście
4. Silent screem
5. Silent hill
To oczywiście subiektywna ocena, filmów wybranych naprędce z głowy. Enjoy ;-)