Na pewnej stronie znalazłem informację że TVP stworzyła w latach 70-tych dubbing do tego filmu. Ostatni raz "Kotka na gorącym, blaszanym dachu" w polskiej wersji językowej miała być puszczana w naszej telewizji w 1988.
W latach 70-tych polski dubbing stał na niesamowicie wysokim poziomie, wystarczy przypomnieć takie seriale wyświetlane w tych wersjach jak "Ja Klaudiusz", czy "Elżbieta-królowa Anglii". Dawno temu widziałem już inny film z Elizabeth Taylor który został zlokalizowany w ten sposób: "Kto się boi Virginii Woolf?". Głosu użyczyła jej Aleksandra Śląska i efekt był naprawdę świetny.
Dlatego jestem ciekaw jak wyszedł dubbing do "Kotki na gorącym blaszanym dachu". Jeśli ktoś posiada nagranie tego filmu w takiej wersji, np. na VHSie lub taśmie magnetofonowej, czy jakimkolwiek innym nośniku, i byłby skłonny podzielić się, to prosiłbym o kontakt.
kwasibor1@gazeta_pl - podkreślnik zastąpić kropką.
A może ktoś coś wie więcej o tym dubbingu, lub widział film w takiej wersji?
Obawiam się, że będzie ciężko i raczej ten film podzielił los rewelacyjnych dubbingów jak w ,,Ja Klaudiusz'', ,,Tylko Manhattan'' czy ,,Arabella'' czyli zaginionych w archiwum TVP. Chciałbym się mylić.
Najlepsze jest to, że do wszystkich tych trzech dubbingów udało mi się dotrzeć :) Dwa ostatnie można nawet znaleźć w necie, a "Ja Klaudiusz" w grudniu ma ponoć zostać zaprezentowany w polskiej wersji językowej na antenie TVP Historia (ponoć - bo w materiałach prasowych piszą o dubbingu, a w zajawkach jest lektor).
Tak więc jeśli "Kotka..." była faktycznie nadawana w 1988 w telewizji w wersji z dubbingiem, istnieje szansa że ktoś nagrał ją na wideo.
Gorzej sprawa ma się z dubbingami do "Pogody dla bogaczy", czy też "Hotelu Zacisze". Prawdopodobnie nie ma ich już w archiwach telewizji polskiej bo zostały skasowane po emisji, lub w jakiś czas po niej. A w czasie gdy seriale te były u nas nadawane, wideo nawet na zachodzie było niewyobrażalnym luksusem.
No to gratulacje bo ja szukałem bezskutecznie.
Faktem jest, że TVP przyznała, że kopie dubbingów wymienionych wyżej przeze mnie seriali również zagubiła.
Tak więc w przypadku ,,Kotki...'' faktycznie liczyłbym tylko na to, że ktoś to nagrał, gdyż tego dubbingu TVP też już pewnie nie posiada.
Ale szanse są mierne bo tak jak napisałeś wideo w tamtych czasach było ogromnym luksusem.
matador12
Aby przypadkiem mój post nie poszedł do kasacji, napiszę jedynie że "Arabela" i "Tylko Manhattan" są do znalezienia na pewnym internetowym gryzoniu.
Gdybyś nie mógł znaleźć i chciałbyś dostać konkretne namiary, napisz proszę na e-mail który dałem w poście otwierającym.