PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95745}

Król Artur

King Arthur
2004
6,8 91 tys. ocen
6,8 10 1 90980
5,4 35 krytyków
Król Artur
powrót do forum filmu Król Artur

nie poszłam do kina dla "niej", dla "niego",dla "faktów historycznych", lecz dla Hansa Zimmera i reszty bandy od spraw technicznych. były moje imieniny i chciałam zwyczajnie zapomnieć o codzienności. kino było prawie puste(oprócz jednego idioty, który usiadł tuż obok mnie z reklamówką pełna piwska).tego mi było trzeba. moim marzeniem jest posiadanie tego filmu w swojej kolekcji,bo wystarczy kilka chwil,a nagle człowiek zaczyna wierzyć w siebie, w marzenia, w "staromodne" ideały,w to,że warto być lepszym i wlaczyć o swoje przekonania...dlaczego kino musi być poważne,realistyczne,trudne?cz y czasem nie może być odzwierciedleniem naszych pragnień?

ocenił(a) film na 6
cast_away

Filmu nie widziałem, ale muzykę Hansa Zimmera słyszałem - jest naprawdę bardzooooooooooo dobra, nie spodziewałem się nawet, że aż tak będzie dobra. To tyle.

użytkownik usunięty
mondoshawan

dziękuję za odpowiedź. proponuję zaznajomić się z innymi kompozycjami Zimmera. facet ma talent-oczywiście moim zadniem ;-)

ocenił(a) film na 8

Zimmer to najlepszy kompozytor,co zresztą potwierdził Królem Arturem.Sam film też mi się podobał.pozdro!!

cast_away

Zimmer rządzi!!! Twierdza i Gladiator- niesamowite, a muzyką z Króla Artura zaraz się zainteresuję...

Nessee

małe sprostowanie, muzykę do Twierdzy skomponował Harry Gregson Williams

cast_away

Ups, aj się nie mogę zgodzić. Mogę się nawet nazwać , hm, wielbicielką Zimmera. Wg mnie tworzy wspaniałą muzykę, by zacząc od mojej pierwszej dziecinnej fascynacji - ścieżką do "Króla Lwa" i np. "Gladiatora". Zrzymałam się, czytając różne opinie, w których zaruzcano mu pompatyczność itd. Dla mnie muzyka była monumentalna.

A w królu Arturze po raz pierwszy przyznałam rację krytykom. Muzyka z przesadnym zadęciem. Nie pasowała do akcji - np. pogodny obrazek, jadą sobie na koniach przez zieloną łąkę, a tu powaga, wzniosłość, jakbym słuchał podkładu do śmierci hrabiego Rolanda otocznonego przez anioołów i tysięczne ofiary bitwy.

Astolat_2

Ja tylko dodam, ze wg tego, co mi wiadomo, OST do Twierdzy to praca zbiorowa tych trzech panow - Hans Zimmer, Nick Glennie-Smith, Harry Gregson-Williams, a nie samego Williamsa. :)

cast_away

a ja tylko powiem [enter], zgadzam się w zupełności

Luki667

Kapitalny film. Na niewielu udaje mi się płakać, ale na tym mało, że wyłam jak bóbr. Ioan Gruffudd zagrał świetnie. Mało teraz takich filmów jest, które naprawde by poruszyły...