PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31908}

Królowa potępionych

Queen of the Damned
2002
6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 39111
4,4 9 krytyków
Królowa potępionych
powrót do forum filmu Królowa potępionych

Mogł być lepszy

ocenił(a) film na 7

Jakoś tak się zdarzyło, dziwny zbieg okoliczności, że w piątek obejrzałem ten film, a w sobote akurat leciał "Wywiad z wampirem" na TVNie, więc miałem swietną okazję do porównania tych 2 filmów. Z przykrością muszę stwierdzić, że Królowa Potępionych ściągnęła kilka ważnych motywów i strasznie uprościła owych wampirów. Postać Lestata, wampira współczującego ludziom jest aż nad zbyt podobną do roli, w którą wcielił się Brat Pitt. Imię też wzięte z "Wywiadu", ale od Cruse'a.
Wywiad z wampirem był jednak o wiele lepszy i klimat "Królowej ..." ustepuje "Wywiadowi...".
Lubie filmy o wampirach, więc nie bede się za bardzo czepiał, ale nie podobała mi się bardzo scena z wywiadem dla prasy Lestata. Wampiry zawsze żyły w ukryciu i raczej były jak duchy dla ludzi, a tutaj ludzie się fascynuja wampirem, który wyszedł z ukrycia i uwarzają go za coś normalnego, chociaż wampiry to teoretycznie zagrożenie dla każdego człowieka.

Boro_4

"Z przykrością muszę stwierdzić, że Królowa Potępionych ściągnęła kilka ważnych motywów i strasznie uprościła owych wampirów. Postać Lestata, wampira współczującego ludziom jest aż nad zbyt podobną do roli, w którą wcielił się Brat Pitt. Imię też wzięte z "Wywiadu""

Oczywiście wiesz, że Królowa Potępionych ro kontynuacja Wywiadu z wampirem... ?

ocenił(a) film na 7
Martha_1

Tak ? Tego nie wiedziałem. No, ale jak? Film się zaczyna tym, jak Lestat budzi sie ze 100 letniego snu. No i Lestat to był ten zły wampir, ktory był grany przez Toma Cruize'a. No i Wywiad się skonczyl na poczatku lat 90', a nie 100 lat wczesniej.

Boro_4

Bo powiem Ci, że to jest tak. Kroniki Wampirów to seria książek o wampirach. Pierwsze trzy to: "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" i "Królowa potępionych. No i Wywiad nakręcili jako jeden film. A "Wampir Lestat opowiada ogólnie o Lestacie i jego życiu a oni to zmiksowali z królową potępionych i to wyszło jak wyszło. Jak ktoś :się nie zna" to może mieć wątpliwości. A ogólnie to polecam książki ;P

ocenił(a) film na 7
Martha_1

Aha,teraz rozumiem. To dzieki za info. Chetnie przeczytam Wywiad... . Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 7
Boro_4

No ale tu właśnie o to chodzi, że Lestat nie chce już żyć w ukryciu...
Dlatego ten film różni się od tych innych o wampirach...
A co do książek, to na razie jestem w połowie "wampira Lestata" więc nie mogę jeszcze porównywać filmu do książki ;]

Za to "wywiad z wampirem" bardzo mi się podobał, zarówno książka jak i film... Kilka rzeczy zostało zmienionych. To co mi najbardziej przeszkadzało to to, że Lestata nie ma wtedy w tym teatrze wampirów... Mimo wszystko uważam, że film oddaje ducha książki ;]