PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31908}

Królowa potępionych

Queen of the Damned
2002
6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 39110
4,4 9 krytyków
Królowa potępionych
powrót do forum filmu Królowa potępionych

średnia 6,8 to bardzo mało. Moim zdaniem to nie jest horror, ale to nie znaczy żeby zaraz
zjechać ten film, bo nie ma w nim nic strasznego. Sugerowałam się słabymi opiniami i
odkładałam oglądanie tego filmu, wczoraj był on w tv i żałuję że go wcześniej nie
obejrzałam! Jak dla mnie bomba! Mało filmów na mnie wywarło aż takie wrażenie! Gra
Lestat'a - super! Do tego ta ścieżka dźwiękowa! KoRn, Disturbed - no nie mogło być lepiej,
wszystko się idealnie zgrywa! Naprawdę jestem pod wrażeniem!

samancik_metal

e tam, to że akurat takiej muzyki słuchasz nie znaczy żeby uznawać film za arcydzieło:D Co prawda czytałem "Kroniki", ale starałem się podejść do filmu obiektywnie. I muszę niestety przyznać że jako FILM jest przeciętny, nie ma w nim nic powalającego, a akcja jest rozlazła.
Z kolei pod kątem ekranizacji też nie zachwyca, nie ma klimatu z książki, bardziej przypomina "Zmierzch":P

ocenił(a) film na 7
kolontaj

Może i film nie jest arcydziełem, ale na pewno jednym z lepszych o wampirach no i oczywiście ścieżka dźwiękowa jest kapitalna:)

samancik_metal

Ścieżka dźwiękowa może i niezła, ale sam film to dno. Gra aktorska beznadziejna, w dodatku ważne wątki zostały diametralnie zmienione, co sprawiło, że film stał się płytki i bez wyrazu. Nie ma tego klimatu, co ' Wywiad" ani inne filmy o wampirach. Dla mnie profanacja książek Ann Rice.

Wentzy

podpisuję się pod tym - Wywiad (film) mnie po prostu zachwycił, a Królowa okazała się wampirzym matrixem... Czytałam "wywiad z wampirem" i książka zachwyciła mnie jeszcze bardziej, niż film. Mam obawy przed siędnięciem po pozostałe książki Rice, bo jeśli to taka sieczka, jak film "królowa...".... - fani Anne Rice, powiedzcie, że moje obawy nie są słuszne, proszę ;)

ocenił(a) film na 5
samancik_metal

Zgodzę się, że ścieżka dźwiękowa, gra Lestata czy sama kreacja Akaszy jest bardzo dobra, niemniej jednak patrząc na całość filmu już nie zachwyca. Szczególnie, gdy patrzy się przez pryzmat książki. Tak, jak zostało wspomniane - sporo istotnych wątków zostało pominiętych a jeszcze więcej zmienionych, przez co reszta staje się zwykłą bzdurą.
W moich oczach zasługuje na 5 i to tylko przez te wymienione na początku czynniki.